06 12 02 73 01 (spoed)            info@aware-online.com
Update Coronavirus    ★     OSINT vacatures   ★     OSINT support   ★     Contact
  • Nederlands

Digitale privacy en veiligheid (vanuit een OSINT-perspectief)

Dagelijks worden er miljoenen berichten, foto's en video's op het internet geplaatst. Misschien bent u zelf ook actief op sociale media. Het vervelende is dat de informatie die er over ons op het internet te vinden is, ook misbruikt kan worden voor kwade doeleinden. In deze training leren wij u vanuit het perspectief van een internetrechercheur hoe veel informatie gemakkelijk boven water te halen is.

Krijg inzicht in hoe vindbaar u op het internet bent
Ervaar hoe gemakkelijk het is om persoonlijke informatie te achterhalen
Leer om ongewenste informatie af te schermen en/of te (laten) verwijderen

Deze training is voor wat betreft duur en inhoud volledig aan te passen aan uw wensen. Wij kunnen deze training verzorgen bij u op locatie of op een van onze locaties. Wij informeren u graag over de mogelijkheden van het verzorgen van deze training. Onder andere de volgende onderwerpen kunnen daarin aan bod komen.

Wat is er over u op het internet te vinden?

Digitale privacy en veiligheid vanuit een OSINT-perspectief
Hoe werkt het internet

Om te weten hoe u vindbaar bent op het internet leren wij u in het kort hoe het internet werkt. Als u weet wat het verschil is tussen een intern en een extern IP-adres, weet u ook welke sporen beiden kunnen achterlaten.

Internet en anonimiteit

Hoe kunt u zich zoveel mogelijk anoniem op het internet begeven? En welke rol spelen mobiel dataverkeer, (openbare) WIFI-netwerken, Proxy-servers, VPN-diensten en het TOR-netwerk daarbij?

Webbrowsers inrichten

Hoe werkt een webbrowser en welke verschillende webbrowsers zijn er eigenlijk? Hoe kunt u browser-extensies en add-ons gebruiken om minder sporen achter te laten wanneer u websites bezoekt?

Sporen & Afbreukrisico's

Welke sporen laat u achter als u een website bezoekt? Wat zijn een tracking cookies, refferers, en user-agents? En welke afbreukrisico's brengt uw digitale fingerprint met zich mee?

Zoekmachines

Welke zoekmachines zijn er en hoe werken deze precies? Waarom vinden zoekmachines niet altijd dezelfde informatie? En hoe komt het dat zoekmachines niet alle informatie op het internet vinden?

Vindbaarheid via Google

Wij leren u hoe u via Google heel effectief kunt zoeken naar informatie op het internet. Hiermee krijgt u meteen inzicht hoe u zelf via Google gevonden kunt worden. Er is vaak meer te vinden dan u denkt.

Sporen op Facebook

Gebruikt u Facebook? Welke informatie is er dan allemaal door derden over u te vinden? U leert dat het "afschermen" van uw account weinig zin heeft en hoe gemakkelijk uw gegevens achterhaald kunnen worden.

Sporen op Instagram

Heeft het zin om een account op "privé" te zetten om informatie af te schermen? En hoe kan uw e-mailadres achterhaald worden of kan u juist gevonden worden aan de hand van een telefoonnummer of e-mailadres?

Sporen op Twitter

Welke sporen laat u bewust en onbewust op Twitter achter? Wist u dat u mogelijk uw locatie mee zendt in elke Tweet die u verstuurt? Dit kan mogelijk ook het geval zijn bij andere sociale media.

Sporen op LinkedIn

Wist u het heel gemakkelijk is om uw e-mailadres op LinkedIn te achterhalen? En dat uw account via een e-mailadres zo gevonden is? En heeft het afschermen van een account eigenlijk zin?

Sporen op Snapchat

Heeft het afschermen van een account op Snapchat  zin? Welke sporen laat u online en op uw telefoon achter als u Snapchat gebruikt? Wij nemen u graag mee in de wereld van Snapchat.

Sporen op Tinder

Als iemand uw adres weet is het vrij gemakkelijk om uw account op Tinder te achterhalen. Wij leggen u uit welke sporen u via Tinder achterlaat en wat u daartegen kunt doen.

Locatie afschermen

Wist u dat het middels foto- en videomateriaal vaak heel gemakkelijk is om te achterhalen waar en wanneer u een foto of video gemaakt heeft? En dat uw huisadres gemakkelijk te vinden is? Wat kunt u hier tegen doen?

Sporen op Youtube

Als u een video plaats op Youtube, welke sporen laat u dan achter? En geldt dat hetzelfde voor Channels die u aanmaakt en reacties die u plaats? Wij leggen u graag uit welke sporen u via Youtube achterlaat.

Wifi-netwerken

Waarom is het niet veilig om een openbaar wifi-netwerk te gebruiken? En is het gebruik van een wifi-netwerk met een wachtwoord dan wel veilig? En welke rol speelt een VPN eigenlijk?

Wachtwoorden

Hoe stel ik een veilig wachtwoord in? Hoe controleer ik of ik gehackt ben? En hoe werken brute force attacks, dictionary attacks, social engineering en phishing eigenlijk?

Encryptie

Hoe beveiligt u uw eigen data? Hoe werkt encryptie precies? En is het gebruik van WhatsApp dan wel veilig? Hoe kan ik Bitlocker en Filevault aanzetten? En wat zijn encrypted USB's?

Eigen bedrijf

Is het mogelijk om uw huisadres af te schermen als u zelfstandig ondernemer bent? En wat zijn het bel-me-niet register en de non-mailing indicator? En wat is een verzoek tot geheimhouding bij uw gemeente?

Meer informatie?

Bovenstaande informatie is slechts bedoeld om u een indruk te geven van de onderwerpen waar wij u meer over kunnen leren. Uiteraard kunnen wij op meer onderwerpen ingaan. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.