Leeromgeving   ★    OSINT vacatures  ★    Contact  ★   
Gmail contact toevoegen

Hoe kun je een Twitter-account aan de hand van een e-mailadres vinden?

Er zijn verschillende manieren om te controleren of een e-mailadres gekoppeld is aan een account op Twitter. Een van deze manieren is om je target via Gmail toe te voegen en om deze vervolgens te synchroniseren met je Twitter-account. Op deze manier krijg je direct te zien of jouw target e-mailadres gekoppeld is aan een account op Twitter. Hoe je deze controle kunt uitvoeren, lees je hieronder.

Update: deze blogpost is geüpdate op 23-12-2019 door stap 5 (het downloaden van de browser-extensie GoodTwitter) toe te voegen.

Stap 1: log in met een fake account op Gmail

Ga naar www.gmail.com en log in met je fake account. Met een fake account bedoelen we uiteraard een account dat niet direct of indirect naar jou als persoon te herleiden is. Door gebruik te maken van een fake account kun je afbreuk- en veiligheidsrisico’s verkleinen. De persoon die je onderzoekt weet immers niet wie er achter een fake account schuilgaat. Een uitgebreid artikel over het gebruik van fake accounts of sock puppets kun je hier lezen.

Gmail inloggen

Stap 2: open je contactpersonen

Als je bent ingelogd op je Gmail-account, klik je rechts bovenin op het rondje met daarin de negen stipjes (1). In het scherm dat zich opent klik je vervolgens op het icoontje met de tekst “Contactpersonen” (2).

Gmail contactpersonen

Stap 3: vul je target e-mailadres als contactpersoon in

In het scherm dat in de vorige stap geopend is kun je jouw contactpersonen bekijken. Omdat dit een overzicht van contactpersonen van je fake account is, heb je als het goed is nog geen contactpersonen in je lijst staan. We gaan hier nu een contactpersoon aan toevoegen, omdat we hiermee willen kijken of de gebruiker zich ook op Twitter bevindt. Om een contactpersoon toe te voegen klik je op “Contact maken” links boven in je scherm of in het midden onder in je scherm.

Let op: Mocht je al wel contactpersonen in je lijst hebben staan, dan adviseren wij om deze te verwijderen. Bij het synchroniseren van de contacten in de volgende stap kun je anders verwarrende resultaten krijgen.

Gmail contact maken

Als je op “Contact maken” geklikt hebt opent er een nieuw scherm. Vul hier alleen het e-mailadres van je target in en klik op “Opslaan“. Je hebt nu het e-mailadres in de Gmail-contacten van je fake account opgeslagen. Bij sommige gebruikers krijg je nu ook meer informatie over de gebruiker te zien. Dit kan bijvoorbeeld een profielfoto zijn of accountinformatie.

Gmail contact toevoegen

Stap 4: Log in met je fake Twitter account

Ga naar www.twitter.com en log in met je fake account.

Stap 5: Download de “GoodTwitter” extensie

Twitter past regelmatig de look and feel aan, waardoor bepaalde functionaliteiten soms niet meer werken. Op 15 juli 2019 dit jaar resulteerde een grote verandering erin dat het uploaden van contacten via Gmail in de nieuwe versie van Twitter niet meer mogelijk was. Om alsnog contacten te kunnen synchroniseren, heb je nu dus de “oude versie” van Twitter nodig. De Extensie GoodTwitter (beschikbaar voor Chrome en Firefox) is hiervoor geschikt. Installeer deze browser-extensie dus eerst voordat je verder gaat.

GoodTwitter

Wat doet deze extensie eigenlijk? De extensie forceert jouw webbrowser om de oude versie van Twitter te gebruiken. Als we namelijk via de Developer Tools de user agent in onze aanvraagheaders bekijken, dan zien we daar de volgende user agent string staan: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:71.0) Gecko/20100101 Firefox/71.0. Wordt deze user agent ook gebruikt voor de aanvraagheaders richting andere webservers? Nee, dat gelukkig niet.

Twitter user agent

Stap 6: Open je privacy settings

Klik rechts bovenin op het kleine rondje met je eigen profielfoto en selecteer vervolgens “Instellingen en privacy“.

Twitter instellingen

Stap 7: Importeer je Gmail-contacten

Klik links in het scherm op “Vrienden zoeken” en vervolgens bij Gmail op “Contactpersonen uploaden“.

Twitter vrienden zoeken

Klik vervolgens nogmaals op het Gmail-account en klik bij de melding “www.twitter.com wil toegang krijgen tot je Google Account” op “Toestaan“. Je krijgt nu de melding dat Twitter aan het laden is. Wacht even af.

Twitter laadscherm

Klaar! Bekijk het resultaat

Als er een gebruiker gekoppeld is aan het e-mailadres dat je aan je Gmail-contacten hebt toegevoegd, dat ziet dat er als volgt uit. Let op: klik niet op “1 personen volgen” omdat je hiermee met je fake account de gebruiker gaat volgen.

Geen resultaat?

Als het e-mailadres niet gekoppeld is aan een gebruiker, dan krijg je de melding “Je contacten zijn niet op Twitter… nog niet.” te zien. Het kan echter ook zijn dat de betreffende gebruiker bij zijn of haar privacy-instellingen de instelling “Anderen kunnen je vinden via je e-mailadres” heeft uitgevinkt.

Twitter geen resultaten

Verder onderzoek doen?

Wil je verder onderzoek doen, let er dan op dat je jezelf weer uitlogt op Google om geen onnodige sporen achter te laten. Afhankelijk van de sporen die je achter wilt laten, kun je je cookies en sessies schonen en eventueel veranderen van browser, user-agent en/of IP-adres.

Meer tips of contact?

Wil je meer weten over hoe je onderzoek op Twitter kunt verrichten? Of wil je meer weten over hoe je een e-mailadres onderzoekt? Laat het ons dan vooral weten of volg een van onze OSINT-trainingen! Ook horen we het graag als je tips of suggesties voor dit artikel hebt.

Previous PostNext Post

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCaptcha and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.