
Hoe achterhaal je het e-mailadres van een LinkedIn gebruiker?
Sociaal netwerksite LinkedIn is in Nederland erg populair onder de werkende bevolking. Volgens onderzoek van onderzoeksbureau Newcom Research & Consultancy bestond het aantal LinkedIn-gebruikers in Nederland in 2018 uit maar liefst 4,6 miljoen actieve gebruikers. Vergeleken met het jaar 2017 was dit een stijging van ongeveer 6 procent (+250.000 gebruikers). Doe jij onderzoek naar een Nederlandse personen van tussen de 18 en 65 jaar oud? Dan is de kans groot dat jouw target zit op LinkedIn bevindt.
Onderzoek op LinkedIn
Onderzoek op LinkedIn lijkt in veel gevallen niet zo zinvol. Behoudens de profielfoto en de profielinformatie staat er op een LinkedIn-profiel niet zo veel informatie, toch? Het tegendeel is waar, want ook uit LinkedIn kun je hele interessante informatie halen. Het e-mailadres van een gebruiker bijvoorbeeld. Hoe je dit doet? Dan leggen we hieronder uit.
Van LinkedIn-profiel naar e-mailadres
Als je een profiel op LinkedIn bekijkt, dan is het vaak mogelijk om het e-mailadres van dat profiel te achterhalen. De meest eenvoudige manier om dat te doen is door simpelweg op het profiel op “Contactgegevens” te klikken. Bij veel profielen is deze informatie niet afgeschermd waardoor je e-mailadressen, geboortedata, links naar accounts op sociale media en websites kunt achterhalen. Bekijk de contactgegevens dus altijd even.
Nog geen e-mailadres gevonden?
Als je via de contactgegevens geen e-mailadres hebt kunnen vinden, dan moeten we dit op een andere manier proberen. Doorloop daarvoor onderstaande stappen.
Stap 1: ga naar LinkedIn.com en login met jouw account. Zonder in te loggen werkt deze functie namelijk niet. Let op: om je eigen privacy en veiligheid te waarborgen is het van belang om in te loggen met een fake account.
Stap 2: open de onderstaande link in een nieuw tabblad:
https://www.linkedin.com/sales/gmail/profile/viewByEmail/e-mailadres.
Stap 3: vul in de URL op de plek van het “e-mailadres” het e-mailadres van jouw target in. Klik op enter en je krijgt direct te zien welk LinkedIn-account er aan dit e-mailadres gekoppeld is.
Wacht eens even!?
We weten toch helemaal niet wat het e-mailadres van ons target is? We wilden dit e-mailadres toch juist achterhalen? Helemaal waar, dus nu komt het leukste gedeelte! Het is namelijk de bedoeling dat we het e-mailadres van ons target gaan raden. Ja, je leest het goed, raden. En dit is vaak veel makkelijker dan je denkt.
Zakelijke en privé e-mailadressen
Wat heb je zelf voor e-mailadres op LinkedIn? De kans is groot dat je óf een zakelijk e-mailadres gebruikt óf dat je een privé e-mailadres gebruikt. En deze zijn beiden vaak makkelijk te achterhalen. Probeer het onderstaande maar eens met eigen profielen of met die van (on)bekenden.
Hoe achterhaal je een zakelijk e-mailadres?
Laten we even uitgaan van de eerste optie: je gebruikt een zakelijk e-mailadres. In ons voorbeeld hierboven zijn we op zoek naar het e-mailadres van een Senior Lead Recruiter bij ING. Dan willen we dus weten hoe de zakelijke e-mailadressen van medewerkers van ING eruit zien. We zoeken daarbij eerst naar de gebruikte domeinnaam (bijvoorbeeld @ing.nl).
Even Googelen werkt hiervoor vaak het makkelijkst (zeker met deze 15 tips!). In ons voorbeeld leidt dit namelijk al snel naar de website van ING waar staat vanuit welke e-mailadressen ING jou kan mailen: “ING mailt je alleen met emailadressen die eindigen op @ing.nl, @ing.com, @mail.ing.nl, @emailing.ing.nl, @verzekeren.ing.nl, @businessboost.nl, @emailing.businessboost.nl of @ingprivatebanking.nl.“
Het is nu alleen nog even testen wat het gebruikte format is. Vaak is dit ook niet zo moeilijk, want de meeste organisaties gebruiken combinaties van voor- en achternamen van medewerkers (jan.jansen@, j.jansen@, jansen.j, enzovoorts). Vul alle mogelijke combinaties in en je bent er zo achter of jouw target een zakelijk e-mailadres gebruikt.
Hoe achterhaal je een privé e-mailadres?
In ons voorbeeld maakt de medewerker van ING géén gebruik van zijn werk e-mailadres. We zullen dus op zoek moeten gaan naar een privé e-mailadres. Ook dit is weer gokken, maar natuurlijk moet je er wel een beetje bij nadenken. Wat zijn immers de e-mailproviders die in Nederland het meest gebruikt worden?
Je komt hierbij als snel uit bij grote internationale providers als Hotmail.com, Gmail.com, Outlook.com of bij providers als Ziggo, KPN en Telfort. Een andere optie is dat iemand het e-mailadres van een eigen website gebruikt, zoals bijvoorbeeld info@aware-online.com. Ook hier is het vervolgens spelen met combinaties van initialen, voor- en achternamen.
Zijn er geen hulpmiddelen?
Jazeker wel! Er zijn vele tools op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT) beschikbaar, en zo ook een tool om combinaties van e-mailadressen te produceren. Via de Email Permutator van Metric Sparrow is het bijvoorbeeld mogelijk om verschillende namen en providers op te geven, waarmee de tool vervolgens automatisch allerlei verschillende combinaties maakt. Bekijk hieronder het resultaat. Andere tools nodig? Neem dan contact met ons op.
Waarborg je eigen privacy en veiligheid
Door gebruik te maken van tools van derden kunnen je privacy en veiligheid geschaad worden. Wees je daarom te allen tijde bewust van de sporen die je achterlaat en die risico’s die je loopt wanneer je onderzoek op het internet uitvoert. Aware Online Academy is nimmer aansprakelijk voor het gebruik van tools van derden.
Meer tips of contact?
Wil je meer weten over hoe je veilig en effectief onderzoek op LinkedIn kunt verrichten? Schrijf je dan in voor een van onze OSINT-trainingen of schakel een van onze specialisten in. Heb je toevoegingen aan dit artikel? Laat het ons weten!