Leeromgeving   ★    OSINT vacatures  ★    Contact  ★   
Gemeenschappelijke vrienden op Facebook

Gemeenschappelijke vrienden achterhalen

Sinds het wegvallen van de Facebook Graph Search krijgen wij vaak de vraag of het nog mogelijk is om gemeenschappelijke vrienden van gebruikers in kaart te brengen. Ondanks de vele aanpassingen aan de kant van Facebook blijkt dit inderdaad nog mogelijk te zijn. In deze OSINT tutorial lees je hoe je een lijst van gemeenschappelijke vrienden van twee of meer Facebook-gebruikers kunt achterhalen.

Vooraf: gebruik een fake account

Om de gemeenschappelijke vrienden van twee te achterhalen moet je ingelogd zijn op Facebook. Dit betekent dat je een account op Facebook nodig hebt. Wij adviseren u om een account te gebruiken dat op geen enkele wijze naar jou persoonlijk te herleiden is. Om te kunnen zoeken via de Facebook Graph Search was het nodig om de taalinstellingen op “Engels (US)” in te stellen. Dat is voor deze zoekfunctie niet nodig. U heeft dus alleen een Fake account nodig.

Sock Puppet

Gemeenschappelijke vrienden achterhalen in 5 stappen

Om de gemeenschappelijke vrienden van twee of meer connecties te kunnen achterhalen, dient u de volgende stappen te doorlopen:

STAP 1: ga naar de twee Facebook-profielen die u wenst te onderzoeken. Het is handig als u deze twee profielen in twee aparte tabbladen geopend houdt.

Twee Facebook profielen geopend

STAP 2: klik met uw rechtermuisknop ergens op de pagina van het eerste profiel dat u wilt onderzoeken en selecteer “Paginabron bekijken“. Let erop dat u niet op een afbeelding of een link klikt, maar op een ‘leeg’ pagina-gedeelte.

Paginabron bekijken

STAP 3: zoek in de broncode met behulp van de find-functie (CTRL+F) naar de term ‘Entity_id’ (zonder aanhalingstekens) om het Facebook gebruikers-ID van uw target te achterhalen. Het ID is de cijferreeks welke direct na ‘Entity_id‘ staat. Let op: soms dient u eerst op met uw muis in de broncode te klikken om vervolgens met uw pijltoets op uw toetsenbord in de tekst iets naar rechts te gaan om de code te kunnen zien. Noteer de cijferreeks (het gebruikers-ID), want deze heeft u nodig in de onderstaande stappen (en in andere geavanceerde zoekvragen aan Facebook). 

Facebook Entity_id

STAP 4: Herhaal stap 3, maar voer deze nu uit voor het tweede profiel dat u wenst te onderzoeken. Na deze stap heeft u dus als het goed is twee gebruikers-ID’s genoteerd. Deze gebruikers-ID’s gebruikt u in onderstaande stappen.

Stap 5: Om erachter te komen welke gemeenschappelijke vrienden uw twee targets hebben, dient u de volgende code in de URL in te voeren: ‘www.facebook.com/browse/mutual_friends/?uid=ID1&node=ID2‘ zonder aanhalingstekens. Deze code ziet er als volgt uit:

Gemeenschappelijke vriendenlijst op Facebook

Als u de code uitvoert, krijgt u de te zien welke gemeenschappelijke vrienden uw twee target-accounts hebben.

Gemeenschappelijke vriendenlijst op Facebook Resultaten

KLAAR: U heeft nu in kaart gebracht welke gemeenschappelijke profielen twee accounts op Facebook hebben.

Extra toelichting

Het achterhalen van de gemeenschappelijke vrienden van twee profielen is slechts mogelijk indien of beide accounts de vriendenlijsten niet afgeschermd hebben of als één van de twee accounts de vriendenlijst niet heeft afgeschermd. Als beide accounts de vriendenlijsten hebben afgeschermd, dan zijn de gemeenschappelijke vrienden niet zichtbaar.

Het is mogelijk om het bovenstaande ook uit te voeren bij meer dan twee accounts, bijvoorbeeld als u van drie accounts wilt weten of deze accounts gemeenschappelijke vrienden hebben. Voegt u in dat geval achter het twee ID nogmaals ‘&node=‘ toe, gevolgd door het derde gebruikers-ID.

Let erop dat u indien u bovenstaande zoekvragen wilt uitvoeren, u ten alle tijden de voor u geldende wet- en regelgeving naleeft

Meer weten over onderzoek op Facebook?

Wilt u meer weten over hoe u onderzoek op Facebook kunt plegen? Neemt u dan contact op met een van onze specialisten of schrijf u in voor een van onze OSINT trainingen.

Previous PostNext Post

2 Comments

  1. Ik had graag mijn gemeenschappelijke vrienden installeer maar het lukt mijn niet wat moet ik doen
    Met vriendelijke groeten Ann De Voeght

  2. Ik had graag mijn gemeenschappelijke vrienden installeer maar het lukt mijn niet wat moet ik doen
    Met vriendelijke groeten Ann De Voeght

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCaptcha and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.