OSINT vacatures   ★     Inloggen   ★     Contact
  • nl
  • en

Gemeenschappelijke vrienden op Facebook achterhalen

Wilt u weten of twee accounts op sociale media gemeenschappelijke vrienden hebben? Dat kan! Wij leggen u graag uit hoe u erachter komt of twee accounts gemeenschappelijke vrienden hebben. Veel interessanter is nog dat wij u ook uitleggen hoe u kunt achterhalen welke gemeenschappelijke vrienden dit dan precies zijn.

Veel onderzoekers maken in hun onderzoek gebruik van Facebook om meer informatie te kunnen achterhalen over hun ‘target’. Daarbij lopen onderzoekers soms tegen het probleem aan dat profielen op Facebook door de gebruikers afgeschermd zijn, waardoor informatie niet te achterhalen valt. De meer ervaren osint-onderzoeker weet echter dat veel van deze informatie nog steeds te vinden is en dat hiervoor de zogeheten ‘Facebook Graph Search’ goed van pas komt. Wij leggen u op basis van deze geavanceerde graph search uit hoe u ook de gemeenschappelijke vriendenlijst van twee of meer accounts in kaart kunt brengen.

Gemeenschappelijke vriendenlijst op Facebook Resultaten

Hiernaast ziet u een voorbeeld van hoe u met onze geavanceerde vraagstelling aan Facebook kunt achterhalen welke gemeenschappelijke connecties twee accounts hebben. Hieronder leest u hoe u deze zoekvraag zelf aan Facebook kunt stellen.

Voorbereiding voordat u kunt zoeken op Facebook

Voordat u onderstaande stappen kunt doorlopen, dient u eerst de volgende voorbereiding getroffen te hebben:

STAP 1: u dient een fake-account op Facebook te hebben aangemaakt. Let erop dat u ten alle tijde de voor u geldende wet- en regelgeving naleeft.

STAP 2: u dient uw account op Facebook op de taal ‘English (US) in te stellen. Dat doet u door in uw profiel naar ‘Instellingen’ te gaan en door vervolgens via het linkermenu ‘Taal’ bij de instellingen ‘English (US)’ te selecteren.

Gemeenschappelijke vrienden achterhalen op Facebook

Om de gemeenschappelijke vrienden van twee of meer connecties te kunnen achterhalen, dient u de volgende stappen te doorlopen:

STAP 1: ga naar de twee Facebook-profielen die u wenst te onderzoeken. Het is handig als u deze twee profielen in twee aparte tabbladen geopend houdt. Klik hier voor een voorbeeld.

STAP 2: klik met uw rechtermuisknop ergens op de pagina van het eerste profiel dat u wilt onderzoeken en selecteer ‘Paginabron bekijken’. Let erop dat u niet op een afbeelding of een link klikt, maar op een ‘leeg’ pagina-gedeelte. Klik hier voor een voorbeeld.

STAP 3: zoek in de broncode met behulp van de find-functie (CTRL+F) naar de term ‘Entity_id’ (zonder aanhalingstekens) om het Facebook gebruikers-ID van uw target te achterhalen. Het ID is de cijferreeks welke direct na ‘Entity_id‘ staat. Let op: soms dient u eerst op met uw muis in de broncode te klikken om vervolgens met uw pijltoets op uw toetsenbord in de tekst iets naar rechts te gaan om de code te kunnen zien. Noteer de cijferreeks (het gebruikers-ID), want deze heeft u nodig in de onderstaande stappen (en in andere geavanceerde zoekvragen aan Facebook). Klik hier voor een voorbeeld.

STAP 4: Herhaal stap 3, maar voer deze nu uit voor het tweede profiel dat u wenst te onderzoeken. Na deze stap heeft u dus als het goed is twee gebruikers-ID’s genoteerd. Deze gebruikers-ID’s gebruikt u in onderstaande stappen.

Stap 5: Om erachter te komen welke gemeenschappelijke vrienden uw twee targets hebben, dient u de volgende code in de URL in te voeren: ‘www.facebook.com/browse/mutual_friends/?uid=ID1&node=ID2‘ zonder aanhalingstekens. Klik hier voor een voorbeeld van de code. U krijgt nu te zien welke gemeenschappelijke vrienden uw twee target-accounts hebben. Klik hier voor een voorbeeld van het resultaat.

KLAAR: U heeft nu in kaart gebracht welke gemeenschappelijke profielen twee accounts op Facebook hebben.

Extra toelichting

Het achterhalen van de gemeenschappelijke vrienden van twee profielen is slechts mogelijk indien of beide accounts de vriendenlijsten niet afgeschermd hebben of als één van de twee accounts de vriendenlijst niet heeft afgeschermd. Als beide accounts de vriendenlijsten hebben afgeschermd, dan zijn de gemeenschappelijke vrienden niet zichtbaar.

Het is mogelijk om het bovenstaande ook uit te voeren bij meer dan twee accounts, bijvoorbeeld als u van drie accounts wilt weten of deze accounts gemeenschappelijke vrienden hebben. Voegt u in dat geval achter het twee ID nogmaals ‘&node=‘ toe, gevolgd door het derde Facebook gebruikers-ID.

Let erop dat u indien u bovenstaande zoekvragen wilt uitvoeren, u ten alle tijden de voor u geldende wet- en regelgeving naleeft.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over hoe u de zogeheten ‘Facebook Graph Search’ kunt gebruiken in uw onderzoek? Of heeft u zelf toevoegingen aan dit artikel? Laat het ons dan vooral weten!