06 12 02 73 01 (spoed)            info@aware-online.com
Naar de leeromgeving   ★     OSINT vacatures   ★     OSINT support   ★     Contact

Waarmee moet u rekening houden bij rechercheren op internet?

We leven tegenwoordig in een digitaal tijdperk, waardoor er steeds meer zaken online worden geregeld. Inmiddels is het wereldwijde web een bron van diverse, uiteenlopende informatie geworden. Zelf wanneer u recherchewerk doet, kunt u het internet gebruiken om informatie op te zoeken. Dit wordt ook wel rechercheren op het internet genoemd. Wanneer kunt u goed op het internet rechercheren? En waarmee dient u rekening te houden bij het gebruikmaken van het internet voor recherchewerk? Dat lichten wij in dit artikel toe.

Wat is rechercheren op het internet precies?

Tegenwoordig kan iedereen die met een computer kan omgaan, iets opzoeken op het internet. Zoekmachines zoals Google maken het heel eenvoudig om snel aan de gewenste informatie te komen. Toch is er wel degelijk een verschil tussen iets opzoeken op het internet en via het internet recherchewerk doen. Het grootste verschil tussen beiden is dat internet rechercheren echt speuren op het web is. Iemand die professioneel op het internet rechercheert, is niet op zoek naar informatie waar een gemiddelde internetgebruiker naar op zoek is. Zo’n professional is namelijk vaak op zoek naar verbanden die niet 1,2,3 te zien zijn of probeert bijvoorbeeld de identiteit van een persoon te achterhalen.

In welke gevallen biedt rechercheren op het internet een uitkomst?

Er zijn een aantal cases waarbij het een goed idee kan zijn om op het internet op zoek te gaan naar informatie om de benodigde antwoorden te kunnen krijgen op de prangende vragen uit een onderzoek.

Een digitaal onderzoek kan onder andere van toepassing zijn bij:

Onderzoek naar fraude en criminaliteit
Onderzoek op het gebied van ondermijning
Onderzoek naar vermiste personen
Onderzoek op het gebied van integriteit
Rechercheren op het internet

Mensen die professioneel internet rechercheren zijn bijvoorbeeld medewerkers van de politie of van bijzondere opsporingsdiensten. Daarnaast kunnen dit ook onderzoekers zijn  bij een verzekeringsmaatschappij of bijvoorbeeld rechercheurs van een gemeente of particulier recherchebureau.

Hoe kunt u het beste op het internet rechercheren?

Het rechercheren op internet vergt inzicht en een goed doordachte, methodische aanpak. Om te kunnen internet rechercheren, dient u goed te weten bij welke beschikbare bronnen u voor het vergaren van bepaalde informatie het beste terechtkunt. Om op een professioneel niveau te kunnen internet rechercheren, dient u doorgaans een passende training te volgen. Bij Aware Online Academy kunt u voor diverse trainingen omtrent recherchewerk op het internet terecht. Heeft u nog geen ervaring met online rechercheren? Dan kunt u het beste als eerste de OSINT-training I (Beginner) volgen.

Waarmee dient u rekening te houden bij internet rechercheren?

Wanneer u op het internet speurwerk doet, zijn er een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden. Zo dient u ervoor te zorgen dat zo min mogelijk sporen achterlaat wanneer u onderzoek doet. Bovendien dient u tijdens het recherchewerk ook rekening te houden met de wet- en regelgeving op het gebied van het vergaren van analyseren van (persoons)gegevens via het internet. Bij Aware Online Academy leren wij u om binnen de juridische kaders een veilig en effectief onderzoek te verrichten.

Schrijf u in voor 1 van onze opleidingen!

Rechercheren op het internet kan u enorm veel informatie opbrengen die u verder kan helpen met uw onderzoek. Toch komt er wel het een en ander bij internet rechercheren kijken en moet u tijdens het rechercheren met een aantal zaken rekening houden. Wilt u graag professioneel gaan rechercheren op internet? Dan kunt u zich het beste inschrijven voor een van onze opleidingen, zodat u goed voorbereid te werk kunt gaan.