06 12 02 73 01 (spoed)            info@aware-online.com
Naar de leeromgeving   ★     OSINT vacatures   ★     OSINT support   ★     Contact

Workshopinformatie

Op aanvraag

09:00 – 17:00

Bij u of bij ons op locatie

495,- (btw-vrij)

Olivier Cauberghs

Boeiende workshop met veel praktijkvoorbeelden

     – Medewerker overheidsorganisatie

Workshop detectie van online extremisme

Als OSINT rechercheur, analist of onderzoeker houdt u zich dagelijks bezig het verrichten van onderzoek op het internet. U gaat daarbij zeer doordacht te werk om informatie over bijvoorbeeld subjecten, netwerken en fenomenen in kaart te brengen. In sommige onderzoeken kunt u echter ook geconfronteerd worden met zeer subtiele of geheime signalen van een radicale of extreme ideologische overtuiging. Deze signalen detecteren en analyseren is niet vanzelfsprekend. Voor deze opdrachten is het daarom essentieel om naast de nodige OSINT skills ook te beschikken over de juiste achtergrondkennis omtrent radicalisme en extremisme. Deze workshop is speciaal daarvoor bedoeld.

Herken het online radicaliseringsproces
Herken subtiele extremistische symbolen
Herken extremistische online communicatiestrategieën
Herken en analyseer online uitingen van extremistische propaganda, radicalisering en fake news

Lees hieronder meer over deze workshop.

Detectie van online extremisme

Over deze workshop

Tijdens de workshop Detectie van online extremisme leert Olivier Cauberghs u om online uitingen van extremisme en radicalisering te herkennen en te duiden.

In het eerste deel van de workshop wordt ingegaan op wat online extremisme is. Er wordt onder andere stilgestaan bij hoe het (online) radicaliseringsproces verloopt en hoe de symboliek binnen diverse ideologieën is opgebouwd. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de diverse stromingen die binnen verschillende ideologieën bestaan.

In het tweede deel van de workshop wordt ingegaan op verschillende geheime en subtiele uitingen uit extreemrechtse, extreemlinkse en religieus geïnspireerde ideologieën. Er wordt stilgestaan bij door aanhangers gebruikte sociale media, muziek, kledingdracht enzovoorts. Ook wordt er aandacht besteed aan de verschillende communicatiestrategieën die door geradicaliseerde jongeren gebruikt worden.

In het derde deel van de workshop worden trends binnen extreemrechts besproken. Er wordt in dit onderdeel onder andere stilgestaan bij de dynamische relatie die er bestaat tussen online culturen en de voorbereiding en uitvoering van terreuraanslagen.

De workshop wordt afgesloten met een casus waarin een situatie besproken wordt waarmee u ook in uw dagelijkse werkzaamheden mee geconfronteerd kan worden. U bespreekt en analyseert de levensloop van een geradicaliseerde jongere tot aan de uitvoering van een terreuraanslag. In deze casus worden onder andere persoonlijke factoren besproken en de signalen die vastgesteld hadden worden om eventueel hulpverlening te kunnen opstarten.

De workshop is bedoeld voor rechercheursanalisten en onderzoekers van binnen de publieke en private sector en voor eenieder die zich in het kader van opsporing, intelligence, contra-terrorisme, extremisme en radicalisering (CTER) bezig houdt met het vergaren van informatie op het internet.

Deze workshop is onder andere geschikt voor medewerkers van de politie, defensie, inlichtingendiensten (AIVD, MIVD), bijzondere opsporingsdiensten (FIOD, ISZW-DO, NVWA-IOD, ILT-IOD), de Koninklijke Marechaussee, Teams Criminele Inlichtingen, RIEC, LIEC, gemeenten, Douane, het UWV, particulier onderzoeksbureausen, OCMW, jongerenwerkers en (nieuws)redacties.

Na het volgen van de workshop detectie van online extremisme bent u in staat om:

  • Het online radicaliseringsproces te herkennen en te beschrijven;
  • De subtiele symbolen en communicatiestrategieën die binnen extremistische (online) gemeenschappen worden gebruikt te herkennen
  • Accurater (online) radicalisering, extremistische propaganda en fake news te herkennen, te beschrijven en te analyseren

De prijs voor deze workshop bedraagt € 495,- vrijgesteld van omzetbelasting*. In de prijs van deze workshop zijn studiematerialen inbegrepen. Wilt u deze workshop na 1 juni 2020 in-company volgen? Dan stellen wij graag een offerte op basis van uw wensen op.

* De Aware Online Academy kan u deze workshop vrijgesteld van omzetbelasting aanbieden omdat Aware Online Academy een Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO)-geregistreerd opleidingsinstituut is.

De trainer voor deze workshop is Olivier Cauberghs.

Olivier Cauberghs is een voormalig rechercheur van de Belgische Federale Politie met bijna 15 jaar ervaring: Hij was tevens freelance docent aan de Nationale Politieacademie voor onder andere preventie en detectie van radicalisering.

Op dit ogenblik is Olivier gastdocent aan de Universitat de Barcelona en is hij lid van de Advisory Board van het Europese project CounteR. Daarnaast organiseert hij regelmatig opleidingen aan professionals in de verschillende aspecten van radicalisering.

Als expert wordt Olivier regelmatig gevraagd voor duidingen tijdens reportages voor tv en krantenartikelen in Europa; Nieuwsuur (Nederland), VRT (België), AFP (Frankrijk), Listin Diario (Spanje), enzovoorts.

Locatie
De workshop kunnen wij verzorgen op een van onze trainingslocaties in Nederland of in-company bij u op locatie.

Duur
Deze workshop duurt in totaal éés lesdag van acht uur. De lestijden van deze workshop zijn van 09:00 tot 17:00 inclusief een lunchpauze en een tweetal korte pauzes. Afhankelijk van het aantal vragen van de aanwezige cursisten kan het zijn dat de workshop iets eerder of iets later dan 17:00 klaar is.

Data
Deze workshop wordt in 2021 enkel op aanvraag aan u verzorgd.