Leeromgeving   ★    OSINT vacatures  ★    Contact  ★   

“People Free Search” is down. Hoe nu verder?

Na het stopzetten van de Facebook Graph Search en het verdwijnen van de OSINT tools van Michael Bazzel, kondigde personenzoekmachine Pipl op 11 juni 2019 aan dat de “People Free Search” omstreeks 12 juni zou worden stopgezet. Het wegvallen van deze zoekmethode is voor velen opnieuw een klap in het gezicht. Kunnen we toch nog gebruik maken van de zoekmachine van Pipl? 

Over Pipl.com

Eenieder die nieuw is op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT) zal vrij snel de personenzoekmachine Pipl.com aan zijn of haar toolbox toevoegen. De organisatie Pipl claimt namelijk over de grootste personenzoekmachine wereldwijd te beschikken. Met de zoekmachine kun jij als onderzoeker bijvoorbeeld zoeken op naam, e-mailadres, telefoonnummer of gebruikersnaam, met uitgebreide informatie over een persoon als resultaat. Zo kun je bijvoorbeeld informatie achterhalen over sociale media accounts, over contactgegevens en over werkgevers van een subject.

People Free Search

Op 11 juni 2019 plaatste Pipl via Twitter het bericht “Free isn’t always better. Trust us! Find ouy why Pipl is retiring the free version of Pipl Search.“. In een artikel op de website wordt als reden van verdwijning van de “Free Search” onder andere aangegeven dat de resultaten van de gratis zoekoptie altijd minder zijn geweest dan de betaalde “Pipl Search Pro“-versie. Daarnaast zouden de kosten voor het in stand houden van de gratis versie zijn toegenomen, en ook het aantal pogingen om de gratis zoekopties te misbruiken. Jammer, maar het is niet anders. Hoe nu verder?

Pipl Tweet

Pipl Data API

Zonder de gratis versie van Pipl lijkt het niet meer mogelijk om kosteloos via Pipl naar informatie over personen te zoeken. Gelukkig kun je echter nog wel een proef-account aanmaken waarmee je nog steeds gratis zoekslagen kunt maken. Ga hiervoor als volgt te werk.

Stap 1: ga naar https://pipl.com/api;

Stap 2: klik op “Start for free“;

Stap 3: vul de profielinformatie in. Let er uiteraard op dat je hier een account gebruikt dat niet persoonlijk naar jou te herleiden is (en let ook op andere sporen en afbreukrisico’s).

Pipl Create Account

Stap 4: klik op “Take our survey“;

Pipl Account Created

Stap 5: vul alle informatie in en doorloop de stappen.

Pipl Survey

Stap 6: verifieer je aangemaakt e-mailadres

Stap 7: login via Pipl.com. Je bent nu klaar om het zoeken te starten.

Zoeken met de API

Stap 1: als je inlogt op je account, krijg je de melding te zien dat jouw account geverifieerd moet worden. Doe je dat niet, dan is het account slechts ongeveer 4 dagen te gebruiken. Ook zie je dat je een aantal demo API-sleutels hebt ontvangen, namelijk de sleutels voor “BUSINESS-PREMIUM-DEMO“, de “SOCIAL-DEMO” en de “CONTACT-PREMIUM-DEMO“. Met deze API-sleutels kun je gratis 30 zoekslagen maken.

Pipl Account

Stap 2: klik op “API” bovenin het hoofdmenu;

Stap 3: scroll naar beneden, en klik op “Try our live demo“;

Stap 4: Klaar! Gebruik de zoekoptie van Pipl om naar informatie over personen te zoeken. Zoek bijvoorbeeld op naam, op telefoonnummer of op een combinatie van meerdere gegevens. Let erop dat je de resultaten altijd verifieert. De resultaten kunnen immers verouderd, onjuist en/of onvolledig zijn.

Pipl demo

Eigen risico

Aware Online heeft geen enkel belang in de websites en tools van derden die op deze website genoemd worden en is niet aansprakelijk voor het gebruik daarvan. Het gebruiken van de websites of tools beschreven op deze pagina geschiedt derhalve volledig op eigen risico. Hou je bij het uitvoeren van OSINT-onderzoeken te allen tijden aan de voor jou geldende wet- en regelgeving.

Meer tips of contact?

Wil je meer weten over hoe je onderzoek naar personen kunt verrichten? Of heb je behoefte aan ondersteuning in jouw onderzoek? Laat het ons dan vooral weten of volg een van onze OSINT-trainingen! Ook horen we het graag als je tips of suggesties voor dit artikel hebt.

Previous PostNext Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCaptcha and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.