Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   

OSINT films & docu's

Zoekt u naar OSINT films? In het onderstaande overzicht treft u verschillende films en documentaires die raakvlak hebben met de onderwerpen Open Source Intelligence (OSINT), Social Media Intelligence (SOCMINT), Privacy, Hacking en Criminaliteit.

The Idaho Murders: Trial by TikTok

In deze BBC-documentaire doen “true crime sleuths” onderzoek naar de onopgeloste moord naar drie vermoorde studenten uit Idaho. Deze documentaire toont aan dat een gedegen OSINT-onderzoek belangrijk is. Wanneer een onderzoek niet goed wordt uitgevoerd, kan dat namelijk nadelige gevolgen hebben.

Idaho Murders

Don’t F**k With Cats

Een film die te zien is op Netflix: De gruwelijke video’s van een gestoorde crimineel verleiden een groep amateur-webdetectives tot een gevaarlijke klopjacht die hen naar een duistere onderwereld leidt.

Dont fuck with cats

Reddit Ruined Their Lives: The Innocent Victims Of Internet Justice

In deze YouTube-aflevering wordt ingegaan op het leven van Redditters – Gebruikers van het platform Reddit – wiens leven veranderde na het doen van onderzoek naar internetmysteries en criminaliteit.

Reddit Ruined Their Lives The Innocent Victims Of Internet Justice

The Most Hated Man on the Internet

Dit is een meeslepende driedelige Netflix docuserie die het verhaal belicht van Hunter Moore en zijn website ‘Is Anyone Up?’, een pornografische site met gestolen en gehackte foto’s, en de strijd om de website offline te halen.

The most hated man on the internet

Bellingcat — Truth in a Post-Truth World

Truth in a Post-Truth World is een documentaire uit 2018 die het onderzoeksjournalistieke werk van Bellingcat onderzoekt. In de film zie je hoe Bellingcat met behulp van open source intelligence de waarheid probeert te achterhalen. De kracht van openbare informatie in de huidige mediawereld staat centraal.

Truth in a post-truth world

The Great Hack

Dit is een documentaire die is te zien op Netflix. De film onderzoekt het schandaal rondom Cambridge Analytica en de impact van datamisbruik, in dit geval op de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De rol van social media komt in deze documentaire sterk naar voren.

The Great Hack

Searching

Nadat zijn dochter vermist raakt, duikt haar vader in haar laptop op zoek naar aanwijzingen. Verschillende OSINT-technieken komen voorbij. Deze film is niet te zien op Netflix, maar wel te vinden op Youtube of Amazon Prime.

Searching

Missing

Van de bedenkers van ‘Searching’ is inmiddels ook ‘Missing’ uitgekomen. In ‘Missing’ verdwijnt de moeder van Grace spoorloos. Grace krijgt geen hulp van de overheid in haar zoektocht, dus pakt ze het creatiever aan en gebruikt ze de nieuwste technologieën om haar moeder terug te vinden. Ook deze bekijk je op Youtube of Amazon Prime.

Missing

Why Did You Kill Me?

Deze true crime documentaire is te zien op Netflix. De documentaire gaat over het gezin dat op social media de mensen opspoort die de 24-jarige Crystal Theobald hebben vermoord. Ze maken gebruik van social media en andere online onderzoekstechnieken om potentiële verdachten te benaderen en informatie te verzamelen die kan helpen bij het oplossen van de zaak.

Why did you kill me

The Tinder Swindler

Deze Netflix-serie gaat over de Tinder Swindler, een online oplichter die zich voordoet als een rijke jetsetter en diamanthandelaar. Zijn slachtoffers, die soms voor miljoenen aan geld zijn ontfutseld, zinnen nu op wraak.

The Tinder Swindler

Roll red roll

Dit is een documentairefilm uit 2018, waarin de zaak van een verkrachting die plaatsvond in 2012 centraal staat. De film onderzoekt de manier waarop men reageerde op het misdrijf en werpt daarbij een kritische blik op de rol van sociale media bij het blootleggen en verspreiden van informatie over de zaak.

Roll red roll

The Vanishing at Cecil Hotel

Dit is een documentaireserie over het mysterie rondom de verdwijning van Elisa Lam, een Canadese studente die in 2013 verbleef in het Cecil Hotel in Los Angeles.

The Vanishing at Cecil Hotel

Cyber Hell: exposing an internet horror

Deze documentaire vertelt het verhaal rondom de ‘Nth Room’, een crimineel netwerk vol met seksuele misdrijven dat kon bestaan door anonimiteit. Vrouwen en meisjes werden gedwongen expliciet materiaal van henzelf te uploaden. De docu gaat over de jacht op de exploitanten.

Cyber Hell exposing an internet horror

Cicada 3301: Hacker’s Quest

Deze film gaat over een online treasure hunt die zich afspeelt op het Darkweb. De film is te zien op Amazon Prime.

Cicada 3301 Hacker’s Quest

The Girl with the Dragon Tattoo

Dit is een film die het verhaal volgt van een hacker en een journalist die samenwerken om een verdwenen vrouw op te sporen. In the film komt veel OSINT terug. De film is te zien op Amazon Prime.

The Girl with the Dragon Tattoo

Ik weet je wachtwoord

Journalist Daniël Verlaan neemt je in deze documentaire mee in de geheimen van het dark web. De docu is te zien op Videoland.

Ik weet je wachtwoord

How to sell drugs online (fast)

Deze serie is te zien op Netflix, waarin we het verhaal volgen van een tiener die samen met zijn beste vriend een succesvolle online drugshandel opzet (via het Darkweb). De serie is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen en geeft een kijkje in de opkomst van online drugshandel, maar is vooral een komedie met een satirische kijk op de online wereld.

How to sell drugs online (fast)

I Solved The Disappearence of My Dad’s Best Friend

Deze korte documentaire is te zien op Youtube en gaat over Aria die op zoek gaat naar een vermiste vriend van haar vader. In deze zoektocht speelt OSINT een rol.

I Solved The Disappearance of My Dad’s Best Friend

I’ll Be Gone In The Dark

Dit is een zesdelige documentaireserie, waarin onderzoek wordt gedaan naar het verhaal van de Golden State Killer, een beruchte seriemoordenaar. De serie volgt het onderzoek van true crime-schrijfster McNamara, waarin ze samenwerkt met andere speurders om de waarheid te achterhalen.

I’ll Be Gone In The Dark

Heeft u tips voor een OSINT film of documentaire?

Kent u een OSINT film die niet in het bovenstaande overzicht staat? Dan horen wij dat graag van u! Samen kunnen we ervoor zorgen dat er een zo compleet mogelijk overzicht van OSINT films en documentaires is. Wel zo fijn voor iedereen die hiernaar op zoek is.

Don’t F**k With Cats

Een film die te zien is op Netflix: De gruwelijke video’s van een gestoorde crimineel verleiden een groep amateur-webdetectives tot een gevaarlijke klopjacht die hen naar een duistere onderwereld leidt.

Dont fuck with cats