Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   

Eerstvolgende training

2024:

24-25-26 sept 2024 (nog 3 plaatsen)

5-6-7 nov 2024 (nog 5 plaatsen)

9:30 – 16:30

Breda

1.775,- (btw-vrij)

Inclusief digitale leeromgeving

Inclusief OSINT-videodatabase

Deze training is gericht op het werk en dagelijks toepasbaar.

     – Medewerker overheidsorganisatie

OSINT-training I (Beginner)

Dagelijks worden er miljoenen berichten, foto’s en video’s via het internet en sociale media gedeeld. Al deze online data kan voor u een belangrijke bron van informatie vormen. Maar hoe vindt u snel en veilig de juiste informatie? Deze driedaagse training is bedoeld om u te leren om:

Een veilig online onderzoek uit te voeren
Effectief naar informatie op het internet te zoeken
Deze informatie gestructureerd vast te leggen
De aangetroffen informatie te analyseren
Uw bevindingen te rapporteren
OSINT-training I (Beginner)

Deze training is onderdeel van de SPEN-Registeropleiding tot Certified Open Source Intelligence Specialist®  en de Post HBO-Registeropleiding tot Certified Open Source Intelligence Expert®.

Over deze opleiding

Deze OSINT-training I (Beginner) gaat ondanks de naam u doet vermoeden veel dieper dan u denkt. In deze driedaagse training leert u niet alleen hoe het internet werkt, welke sporen u op het internet achterlaat en hoe u dat kunt voorkomen, maar ook hoe u via zoekmachines, websites en sociale media heel gericht naar informatie kunt zoeken. U leert bovendien hoe u uw onderzoeksresultaten kunt vastleggen en hoe u uw bevindingen kunt rapporteren in betrouwbare en reproduceerbare eindproducten.

Na het volgen van deze training kunt u de OSINT-training II (Professional) volgen. Deze driedaagse training is onderdeel van de SPEN-Registeropleiding tot Certified Open Source Intelligence Specialist® en de Post HBO-Registeropleiding tot Certified Open Source Intelligence Expert®.

De OSINT-training I (Beginner) is bedoeld voor rechercheursanalisten en onderzoekers van binnen de publieke en private sector en voor eenieder die zich in het kader van opsporing, handhaving, toezicht of intelligence bezig houdt met het vergaren van informatie op het internet.

De opleiding is onder andere geschikt voor medewerkers van de politie, defensie, inlichtingendiensten (AIVD, MIVD), bijzondere opsporingsdiensten (FIOD, ISZW-DO, NVWA-IOD, ILT-IOD), de Koninklijke Marechaussee, de Rijksrecherche, Teams Criminele Inlichtingen, toezichthouders (AFM, ACM, ISZW, ILT, NVWA), RIEC, LIEC, gemeenten, Douane, het UWV, verzekerings- en creditcardmaatschappijen, banken, particulier onderzoeksbureaus, redacties, journalistieke platforms, NGO’s, advocatenkantoren en bedrijven met interne fraude-afdelingen.

Het doel van de OSINT-training I (Beginner) is dat u na het volgen van deze training zelfstandig, binnen de geldende juridische kaders en op een veilige wijze een effectief en kwalitatief hoogwaardig internetonderzoek kunt verrichten en dat u hierover op gedegen wijze kunt rapporteren.

Op dag 1 van deze training gaat u in op de intelligence-cycle en de toepassing daarvan in uw onderzoek. U houdt zich onder andere bezig met IP-adressen, browser-extensies, online sporen, afbreukrisico’s, threat modeling, OPSEC, surface web, zoekmachines, Google advanced operators en onderzoek aan websites.

Op dag 2 twee gaat u verder met het onderzoeken van websites en met het geolocaten van foto en videomateriaal. Uiteraard komen daarbij ook het zogeheten reverse image searching en de extractie van meta- en exifdata aan bod. U leert hoe u binnen het juridisch kader handelt en hoe u dient om te gaan met het begrip “stelselmatigheid”.

Op dag 3 oefent u met het afstemmen van een onderzoek op uw target en start u met onderzoek op sociale media (onder andere Facebook en Twitter). Ook leert u meer over het gebruik van proxyservers, VPN-diensten en het TOR-netwerk en krijgt u inzicht in hoe u onderzoek op het Deep en Dark Web kunt verrichten.

U sluit de training af met enkele tips voor thuis en met een examen. Rondt u dit examen met goed gevolg af? Dan ontvangt u een certificaat van deelname waarmee u kunt deelnemen aan de OSINT-training II (Professional).

De prijs voor een open inschrijving bedraagt € 1.775,- vrijgesteld van omzetbelasting*. In deze training zijn lunch, koffie/thee, studiematerialen, examinering, diplomering, één maand toegang tot onze digitale leeromgeving en één maand toegang tot onze OSINT-videodatabase inbegrepen.

Wilt u deze training in-company met alleen uw eigen medewerkers volgen? Dan stellen wij graag een offerte op basis van uw wensen op. Vul dit formulier in en ontvang binnen enkele werkdagen een offerte op maat.

* De Aware Online Academy kan u deze training vrijgesteld van omzetbelasting aanbieden omdat Aware Online Academy een Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO)-geregistreerd opleidingsinstituut is. Indien uw organisatie geen Btw-vrijstelling heeft zullen wij de factuur exclusief Btw aanbieden. U kunt dit aangeven op het inschrijfformulier.

Locatie

De training van 24, 25 en 26 mei 2024 wordt klassikaal verzorgd op locatie van het Leonardo Hotel te Breda. Deze trainingslocatie is goed met het openbaar vervoer en met de auto te bereiken en beschikt over voldoende parkeergelegenheid (betaald, € 9,50 per dag). In geval van een in-company training kan de training uiteraard ook bij u op locatie worden verzorgd.

Duur

Deze training duurt in totaal 3 dagen. De lestijden van deze training zijn van 09:30 tot 16:30 met uitloop tot 17:00.

Data

Deze training wordt in 2024 als “open inschrijving” gegeven op:

Datum Locatie Inschrijven
24-25-26 sept 2024 Leonardo Hotel Breda Klik hier
5-6-7 nov 2024 Leonardo Hotel Breda Klik hier

Voor deze training dient u zelf een laptop, een mobiele telefoon en een prepaid simkaart mee te brengen. Hieronder staat uitgebreider toegelicht waaraan deze laptop, mobiele telefoon en prepaid simkaart dienen te voldoen.

Specificaties laptop (vereist!)

  • Besturingssysteem: laatste versie Windows 10 of 11 / MacOS 10.15.x (of nieuwer)
  • CPU: 64-bit processor (Intel i5/i7 or equivalent AMD). Let op: een MacOS met M1/M2-chip is helaas niet geschikt!
  • BIOS: “hardware virtualization”-technologie (Intel-VTx of AMD-V) moet ingeschakeld zijn
  • RAM-geheugen: minimaal 8 GB ram
  • Opslagruimte: minimaal 30 GB
  • Toegankelijkheid: uw laptop dient vrij van restricties te zijn (lokale administratorrechten) om programma’s te downloaden
  • Licenties: Microsoft Office of LibreOffice (voor het maken van aantekeningen)
  • Internetverbinding: uw laptop dient gebruik te kunnen maken van een draadloze verbinding

Let op: wij verzoeken u om te controleren of uw laptop voldoet aan bovenstaande vereisten. Indien uw laptop niet geschikt blijkt, kunt u in de training mogelijk specifieke onderdelen niet meedoen.

Specificaties prepaid simkaart (vereist!)

In deze training maakt u gebruik van “sock puppets” waarmee “fake accounts” bedoeld worden. Om een fake account aan te kunnen maken, heeft u op sommige (sociale media)platformen een telefoonnummer nodig. Wij adviseren om hiervoor een prepaid simkaart te gebruiken. Na uw inschrijving ontvangt u meer informatie over waar u een prepaid simkaart kunt verkrijgen.

Specificaties mobiele telefoon (vereist!)

Om een account op sociale media(platformen) aan te maken dient u in sommige gevallen een verificatie SMS te kunnen ontvangen met uw prepaid telefoonnummer. Om deze verificatie SMS te kunnen ontvangen heeft u een mobiele telefoon nodig. Deze mobiele telefoon hoeft enkel SMS te kunnen ontvangen, dus u kunt hiervoor in de meeste gevallen ook een ouder (opgeschoond) toestel gebruiken. Na uw inschrijving ontvangt u meer informatie over het gebruik van een mobiele telefoon.

Volgt u bij ons ook de OSINT-training II (Professional)? Dan informeren wij u dat wij in deze module onderzoek zullen doen op mobiele applicaties. Wij gebruik daar in onze training een Android Emulator “BlueStacks” voor. Dit is software op uw computer die een mobiele telefoon nabootst. Mocht u ook op een fysiek toestel mobiele applicaties wensen te onderzoeken, dan adviseren wij u om een mobiele smartphone aan te schaffen waarop u applicaties via de AppStore of de PlayStore kunt downloaden.

Alle demonstraties in deze training worden gegeven in een Windows 11-omgeving met Mozilla Firefox als standaardbrowser met een Nederlandse taalinstelling.

Als cursist van Aware Online krijgt u één jaar toegang tot onze digitale leeromgeving. In deze leeromgeving treft u onder andere oefenopdrachten, naslagwerken en trainingsvideo’s.

Oefenopdrachten

Alle oefenopdrachten die tijdens onze klassikale of online training worden gemaakt, kunt u terugvinden in onze digitale leeromgeving. Zo kunt u niet alleen tijdens de training maar zelfs tot één jaar na de training oefenopdrachten maken om de lesstof eigen te maken.

Heeft u een oefenopdracht fout beantwoord? Dan kunt u lezen wat het juiste antwoord is en hoe u tot dat antwoord had kunnen komen. Heeft u een oefenopdracht juist beantwoord? Dan krijgt u daarmee XP-punten waarmee steeds hoger op het scorebord kunt komen op het op te nemen tegen medecursisten.

Naslagwerken

In onze digitale leeromgeving treft u handige naslagwerken aan. Dit zijn veelal Pdf-bestanden waarin bijvoorbeeld Google Operators, WHOIS-terminologie en stappenplannen zijn opgenomen. De Pdf-bestanden kunt u indien gewenst downloaden om op een later moment te kunnen raadplegen.

Trainingsvideo’s

In onze digitale leeromgeving staan korte uitlegvideo’s die u kunt gebruiken om op te zoeken “hoe iets ook al weer moet”. Als cursist van Aware Online zijn alle video’s die behoren bij de OSINT-training I (Beginner) standaard één maand inbegrepen, optioneel kunt u deze toegang verlengen en uitbreiden naar alle trainingsvideo’s.

Als cursist van Aware Online krijgt u standaard één maand toegang tot de OSINT-videodatabase uit onze digitale leeromgeving. De ruim 100 video’s in deze database betreffen uitlegvideo’s die u kunt gebruiken om op te zoeken “hoe iets ook al weer moet”.

Voor meer informatie over de OSINT-videodatabase verwijzen wij u graag naar deze pagina. Voor een overzicht van de video’s die in de database staan klikt u hier. Als cursist van de OSINT-training I (Beginner) krijgt u toegang tot alle video’s waarachter het cijfer “1” staat. Optioneel kunt u de toegang tot de database verlengen en uitbreiden naar alle video’s uit de database.