+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   
Locatiegegevens mobiele telefoons te koop

Locatiegegevens mobiele telefoons online te koop

Op 10 januari 2024 kon je op BNR Nieuwsradio beluisteren hoe locatiegegevens van Nederlandse mobiele telefoons gemakkelijk online aan te schaffen zijn. Het resultaat: van miljoenen mobiele telefoons is te achterhalen waar deze in gebruik zijn.

Locatiegegevens te koop: een vloek of een zegen?

Het spreekt voor zich dat het gebruik van locatiegegevens voor onderzoeksdoeleinden heel handig kan zijn. Met dit soort gegevens kunnen verdachten bijvoorbeeld aan een plaats delict gelinkt worden, mits dat juridisch gezien natuurlijk is toegestaan. Voor de eigen privacy en OPSEC (“Operational Security”), kan het (onbewust en onbedoeld) delen van locatiegegevens uiteraard een probleem zijn. Ook kwaadwillenden kunnen zich immers toegang tot dit soort gegevens verschaffen. En daarmee achterhalen waar jij woont of werkt.

Jouw data naar de hoogste bieder

Ongeveer een jaar geleden verscheen er op het journalistiek platform Follow The Money al een artikel over de geopolitieke consequenties van online advertenties. Door middel van “ADINT“, ofwel “Advertisement Intelligence” zou gemakkelijk een profiel van een persoon opgesteld kunnen worden. Een profiel dat vervolgens verhandeld wordt aan de hoogste bieder. Zonder dat de persoon wiens profiel verhandeld wordt hiervan op de hoogte is.

Advertisement Intelligence (ADINT)

Bij Advertisement Intelligence wordt gebruikt gemaakt van gegevens van mobiele applicaties. Mobiele applicaties verzamelen namelijk gegevens over hun gebruikers en verhandelen deze gegevens vervolgens aan bedrijven die gerichte advertenties willen verzenden. En deze bedrijven kunnen de gegevens die zij bezitten op hun beurt ook weer doorverkopen. Met als resultaat dat je een cirkel op een kaart kunt trekken om te zien welke telefoons in deze cirkel zijn geweest. En dat er commerciële tooling speciaal voor dit doeleinde is ontwikkeld.

Meer weten?

Wil jij meer weten over Advertisement Intelligence of over tooling waarin ADINT wordt gebruikt? Neem dan contact met ons op.