+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   
FlightAware

Op 20 mei 2024 vertrok vlucht KL943 van Amsterdam naar Glasgow. Maar in plaats van dat het vliegtuig in Schotland landde, keerde het vliegtuig om naar Nederland. Een technisch mankement aan het toestel bleek de boosdoener te zijn. En u kon dit allemaal live via het internet volgen vanachter uw eigen computer.

Vluchten monitoren met OSINT

Veel vluchtgegevens zijn voor u als OSINT-onderzoeker openbaar te raadplegen. Vliegtuigen maken bijvoorbeeld gebruik van “ADS-B“- en “Mode S-transponders waarmee zij hun positie doorgeven. Websites, organisaties en mensen die ontvangers hebben voor deze transponders, kunnen daarmee de huidige positie van vliegtuigen bepalen. Vlucht KL943 van 20 mei 2024 was op deze manier ook te volgen.

KL943

Handige websites

Een aantal websites die wereldwijd vliegverkeer in kaart brengen zijn bijvoorbeeld https://www.flightaware.com, https://www.flightradar24.com en https://planefinder.net. Dit soort bronnen maken dus gebruik van ADS-B en Mode S-ontvangers. Ook verkrijgen dit soort websites data van de luchtverkeersleiding vanuit de overheid en hebben zij toegang tot andere commerciële bronnen.

Flightradar24

Update 21 mei 2024: vlucht SIA321 met hevige turbulentie

Op 21 mei 2024 werd een vlucht van Londen naar Singapore getroffen door hevige turbulentie. Meerdere zwaargewonden en helaas zelfs één dode waren het gevolg. Ook deze vlucht was via bovenstaande websites te monitoren. En ook achteraf kunnen vluchtgegevens worden bekeken. In onderstaande video van Nu.nl wordt extra uitleg gegeven. Klik op de afbeelding om naar de video te gaan.

Vlucht met turbulentie