Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   
YouTube

YouTube video’s zoeken op uploaddatum

In deze blogpost leggen wij u twee manieren uit hoe u naar YouTube video’s kunt zoeken op basis van een uploaddatum. Eerst laten we zien hoe u dit via YouTube zelf doet, vervolgens laten we u zien hoe u dit ook via de interface van Google kunt doen.

Optie 1: Zoeken via YouTube

Om een video van een specifieke uploaddatum te zoeken, opent u de website www.youtube.com. Op YouTube typt u vervolgens een willekeurige zoekterm in en klik u op enter. Zoekt u specifiek naar een bepaalde video? Kies dan een zoekterm die relevant is voor hetgeen u wilt vinden.

YouTube

Als u een zoekterm heeft ingevuld krijgt u vervolgens de knop “FILTERS” te zien. Deze knop krijgt u dus enkel te zien nadat u een zoekterm heeft ingevuld. Klik op deze knop om verder te gaan.

YouTube filter knop

Als u de knop “FILTERS” heeft aangeklikt verschijnt onderstaande menu. Helemaal aan de rechterzijde ziet u onder “SORTEREN OP” de knop “Uploaddatum” staan. Als u hierop klikt ziet u dat u helaas niet kunt filteren op video’s van een specifieke uploaddatum. Het enige dat u met deze knop doet is dus het sorteren van de video’s op basis van hun uploaddatum. De meest recente video op basis van uw zoekterm komt dus bovenaan te staan.

YouTube filter overzicht

Om toch een video op basis van uploaddatum te selecteren, zou u in de zoekbalk de zoektermen “after:” en “before:” kunnen gebruiken, gevolgd door een datum met de notatie “JJJJ-MM-DD”. Hieronder ziet u een voorbeeld inclusief de zoekresultaten die de zoekterm “amsterdam after:2021-04-27 before:2021-04-29” heeft opgeleverd. Zoals u kunt zien geeft Google wel zoekresultaten aan, maar kloppen deze niet helemaal met onze zoekvraag. Ondanks dat de operators “after:” en “before:” redelijk werken, zijn deze operators dus niet 100% accuraat.

YouTube operators

Optie 2: Zoeken via Google

Om gerichter te kunnen zoeken naar video’s op basis van een uploaddatum, adviseren wij u om via Google te zoeken. Omdat YouTube onderdeel van Google is, zullen video’s van dit platform namelijk vrij goed vindbaar zijn via Google. En daarbij komt dat u via Google wél gericht op datum kunt zoeken. Open www.google.com en gebruik de operator “site:youtube.com” om specifiek te zoeken naar zoekresultaten die afkomstig zijn van de website Youtube.com. Gebruik vervolgens eventueel ook een zoekterm of laat de zoekterm weg. In onderstaande voorbeeld hebben wij de zoekterm “amsterdam” toegevoegd.

Youtube via Google

Klik vervolgens achtereenvolgens op “Tools”, “Elke periode” en “Aangepaste periode”.

Youtube via Google op datum

Vul het formulier vervolgens een begindatum en een einddatum in. In onderstaande voorbeeld hebben wij gezocht naar video’s die geüpload zijn tussen 27 en 28 april 2021.

Youtube via Google op datum selectie

Bekijk vervolgens de resultaten.

Youtube via Google resultaten

Meer weten?

In deze blogpost hebben wij u uitgelegd hoe u YouTube video’s op uploaddatum kunt zoeken. Heeft u vragen over dit artikel? Of heeft u toevoegingen? Laat het ons weten! Wilt u meer weten over onderzoek op YouTube? Bekijkt u dan onze OSINT-trainingen.