+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   

De afgelopen weken is er veel ophef ontstaan rond het nummer “L’amour toujours” van artiest “Gigi D’agostino“. Het nummer zou namelijk gekaapt worden door radicaal-rechts in Duitsland. Steeds vaker duiken er filmpjes op waarin jongeren racistische leuzen roepen. En deze filmpjes verspreiden zich snel op Platformen als TikTok. In deze blog lees je hoe je (radicaal rechtse) volgers kunt vinden via muziek op TikTok.

Wat is er precies aan de hand?

Nieuwswebsite Nu.nl maakt een duidelijke video waarin wordt uitgelegd hoe de hit “L’amour Toujours” sinds eind 2023 wordt misbruikt door radicaal rechts in Duitsland. De eerste beelden van radicaal rechts zouden zijn opgedoken op een dorpsfeest op in oktober 2023. In januari 2024 zouden er vervolgens nieuwe beelden zijn opgedoken na een conferentie van de “Alternative für Deutschland” (AfD)-partij. En daarna ook nog op andere plekken. Het nummer wordt nu zelfs een volkslied van radicaal rechts genoemd.

Zoeken naar (extreemrechtse) volgers via muziek op TikTok

Muziek en OSINT

Het is al langer bekend dat groeperingen zich identificeren met diverse muziekstijlen, artiesten en nummers. Voor jou als OSINT-specialist betekent dit dat jij kunt zoeken naar groeperingen op basis van muziek. In de uitlegvideo van Nu.nl werd aangegeven dat beelden zich via TikTok zouden verspreiden. Hieronder geven wij je een aantal tips om te zoeken op basis van muziek.

Stap 1: zoek naar een artiest of nummer

Ga naar www.tiktok.com en typ in de zoekbalk een artiest of nummer in. Wij hebben voor dit voorbeeld “L’amour Toujours” ingetypt omdat dit het nummer is dat gebruikt zou worden onder radicaal rechtse Duitsers.

TikTok zoekbalk

Stap 2: klik een willekeurige video aan

Klik een random video aan.

TikTok video's

Stap 3: klik op het nummer onder de video

Controleer of het nummer dat je zoekt onder de video staat. Als dat zo is, klik je het nummer aan.

TikTok video aanklikken

Stap 4: bekijk alle andere video’s

Nu worden alle video’s op TikTok getoond waar het nummer bij staat dat je zoekt. Je kunt vervolgens alle video’s bekijken om jouw doelgroep te vinden.

Of zoek via een zoekmachine

Een andere methode is om te zoeken via een zoekmachine. Je gebruikt dan de onderstaande operators om te zoeken naar video’s op TikTok waarin “L’amour Toujours” voorkomt. Eventueel zou je “inurl:video” kunnen weglaten om ook naar andere content dan video’s te zoeken. Hou er rekening mee dat Google niet alle gegevens op het internet heeft geïndexeerd.

Ook interessant

Het kan ook interessant zijn om bij de video’s van jouw doelgroep te letten op bepaalde hashtags die gebruikt worden. Deze hashtags kun je vervolgens gebruiken om verder te zoeken. Je zoekt dan dus niet meer op een artiest of nummer, maar op een hashtag. Dat geldt ook voor andere doelgroepen dan radicaal rechts. Ook voor onderzoek naar drillrappers is TikTok een interessant platform.