Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   
Instagram user ID

Hoe kan ik het ID van een gebruiker op Instagram vinden?

Net als op Facebook en Twitter heeft elke gebruiker op Instagram een unieke user ID. Dit gebruikers-ID heeft u bijvoorbeeld nodig als u informatie over een gebruiker wilt opvragen of als u er zeker van wilt zijn dat u de juiste persoon onderzoekt. Een gebruiker kan immers zijn naam of gebruikersnaam aanpassen waardoor het account opeens moeilijk te vinden kan zijn. In dat geval kunt u aan de hand van het user ID alsnog het account terugvinden.

Handmatig of geautomatiseerd zoeken?

In onze trainingen benadrukken wij vaak dat wij er geen voorstander van zijn om zomaar tools te gebruiken. Het is weliswaar heel gemakkelijk om overal een website, script of browser-extensie te gebruiken, maar iets zelf kunnen is natuurlijk veel leuker. Toch?

Als je iets handmatig doet, laat je daarnaast geen ongewenste sporen achter bij de maker van een tool, ben je niet afhankelijk van een tool en kan je ook nog eens verantwoorden hoe je tot bepaalde onderzoeksresultaten bent gekomen. En als je iets zelf kan, kun je soms nog meer dan een tool kan. Een (betere) tool zelf schrijven bijvoorbeeld.

We zeggen hiermee zeker niet dat je nooit tools moet gebruiken. Maar denk er in ieder geval altijd aan wat je precies aan het doen bent. Hieronder laten we je zien hoe je geautomatiseerd en handmatig een user ID van een gebruiker kunt vinden. Ook leggen we je uit hoe je van een ID weer bij een gebruiker terecht komt.

Een Instagram user ID handmatig vinden

Stap 1: ga naar het account van de gebruiker die je onderzoek. Wij gebruiken in ons onderzoek ons eigen account: Aware_online.

Stap 2: klik met je rechtermuisknop op “Paginabron weergeven”

Instagram paginabron bekijken

Stap 3: ergens in de tekst en code in de paginabron staat het user ID van de gebruiker “Aware_Online” weergegeven. De vraag is alleen waar. Wat we eerst doen is de Find-functie openen om op tekst te zoeken. Dit doen we door Ctrl + F in te toetsen. Een zoekscherm links onderin onze pagina verschijnt nu.

Instagram find functie

Stap 4: in de zoekbalk typen we de tekst “Profilepage_” in. In de tekst wordt nu gedeelte ge-highlight. De cijferreeks die nu volgt (4858438147) is het unieke Instagram user ID van de gebruiker Aware_online. Als wij onze naam en gebruikersnaam aanpassen, kunt u ons aan de hand van dit gebruikers-ID gewoon weer terugvinden. Hoe u dat doet, leest u verderop in dit artikel.

Instagram profilepage user idEen Instagram user ID met een tool vinden

Er zijn verschillende websites en tools te vinden waarmee je de user ID van een gebruiker op Instagram kunt achterhalen. Zo kun je bijvoorbeeld op de website Codeofaninja.com een gebruikersnaam intypen waarna je vervolgens het ID van de betreffende gebruiker te zien krijgt. Andere websites zijn bijvoorbeeld Commentpicker.com en Thumbtube.com. Via de website Otzberg.net kun je aan de hand van een foto op Instagram de ID van de gebruiker vinden.

Gebruik je liever browser-extensies? Dan is de Google Chrome-extensie Helper tools for Instagram misschien iets voor jou. Met deze tool kun je meer profielinformatie in kaart brengen en automatisch lijsten van volgers downloaden.

Een gebruiker aan de hand van een ID vinden

Goed, je hebt een ID van een gebruiker gevonden. Hiermee kun je nu meer informatie over de gebruiker in kaart brengen en je kunt de gebruiker nog terugvinden als de naam of gebruikersnaam van het account is gewijzigd. Maar hoe doe je dat dan precies? Wij leggen het je uit.

Stap 1: klik op deze link: https://i.instagram.com/api/v1/users/id/info/

Stap 2: vervang “id” door het user ID van een gebruiker op Instagram. Wij hebben het hierboven gevonden ID 4858438147 van de gebruiker Aware_online gebruikt. Klik op enter en je ziet nu de “username” (aware_online) en de “full_name” (Aware Online) van de gebruiker staan.

Instagram user ID

Meer tips of contact?

Wil je meer weten over hoe je onderzoek op Instagram kunt verrichten? Heb je tips voor volgende blog-posts? Of heb je zelf toevoegingen aan dit artikel? Laat het ons dan vooral weten!

8 Comments

 1. beste aware online,
  Kan het kloppen dat de link niet meer werkt om de user ID te identificeren naar een username

  1. Je krijgt nu inderdaad de melding “user-agent mismatch” te zien. Je moet hiervoor twee dingen doen:
   1. Zorg dat je bent ingelogd met je account
   2. Spoof je eigen user-agent naar een andere user-agent. Gebruik bijvoorbeeld de extensie “User-Agent Switcher and Manager” en gebruik de user-agent “Mozilla/5.0 (Linux; Android 9; SM-A102U Build/PPR1.180610.011; wv) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Version/4.0 Chrome/74.0.3729.136 Mobile Safari/537.36 Instagram 155.0.0.37.107 Android (28/9; 320dpi; 720×1468; samsung; SM-A102U; a10e; exynos7885; en_US; 239490550)”.