Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   
Facebook ID

Het belang van identificatienummers (ID’s) in uw onderzoek op sociale media

In deze blogpost leggen wij u uit wat identificatienummers (ID’s) op sociale media zijn en wat het belang van deze ID’s voor uw onderzoek kan zijn. Vervolgens leggen wij u uit hoe u de ID’s van gebruikers op Facebook, Twitter en Instagram kunt achterhalen. Tot slot leggen wij u uit hoe u deze ID’s weer om kunt zetten naar accounts van gebruikers.

Wat zijn identificatienummers (ID’s)?

Sociale media maken gebruik van identificatienummers (ID’s) om profielen van gebruikers in hun databases op te slaan. Een dergelijk identificatienummer of ID is niet naar een persoonlijk te herleiden, maar is wel gekoppeld aan het profiel van een gebruiker. Naast profielen kunnen ook bijvoorbeeld pagina’s, locaties, groepen en evenementen een ID hebben, zoals bijvoorbeeld bij Facebook het geval is. Belangrijk om te onthouden is dat identificatienummers uniek en niet-veranderbaar zijn. Een ID kan dus maar aan één gebruiker gekoppeld zijn en deze gebruiker kan zijn of haar ID niet veranderen.

Het belang van ID’s in uw onderzoek

In uw onderzoek op sociale media kan het  van belang zijn om de ID’s van gebruikers vast te leggen. De belangrijkste reden waarom ID’s van belang zijn hebben wij hierboven eigenlijk al genoemd. Dit is namelijk omdat de ID’s van gebruikers uniek en niet-veranderbaar zijn: u kunt profielen dus blijven volgen aan de hand van hun ID, iets dat lastiger zou zijn als u dat op basis van de naam of gebruikersnaam van een account zou doen. De ID’s kunt u vervolgens ook gebruiken in spoedverzoeken, waarover onder aan dit artikel meer te lezen is.

Aware Online Twitter profiel

Namen op sociale media

Op de bovenstaande afbeelding ziet u een screenshot van het Twitter-profiel van Aware Online. Op dit Twitter-profiel ziet u staan dat de naam van ons account “Aware Online” is. Deze naam is door ons zelf gekozen en deze naam kunnen wij wijzigen indien wij dat willen. De naam van een account op Twitter is dus veranderbaar, hetgeen het volgen van een account op basis van de naam van het account bemoeilijkt. De naam van ons account hoeft daarnaast niet uniek te zijn: andere gebruikers kunnen namelijk exact dezelfde naam als ons account aannemen. Ook dit kan het volgen van een account op basis van de naam van het account moeilijk maken.

Gebruikersnamen op sociale media

Gebruikersnamen of handles op sociale media zijn in tegenstelling tot “namen” wél uniek. Dat betekent dat er maar één account op een sociale mediaplatform kan zijn dat een specifieke gebruikersnaam of handle gebruikt. Op Twitter bijvoorbeeld is er maar één gebruiker met de gebruikersnaam “aware_online” en dat zijn wij zelf. Het volgen van een account op basis van een gebruikersnaam lijkt daarmee een betere oplossing dan het volgen van een account op basis van de naam van een account. Er is echter één maar en dat is dat gebruikers hun gebruikersnaam kunnen wijzigen. Gebruikersnamen op sociale media zijn dus veranderbaar, hetgeen het volgen van een account op basis van een gebruikersnaam alsnog kan bemoeilijken.

Identificatienummers (ID’s) op sociale media

Daar waar namen en gebruikersnamen op sociale media lastig volgbaar kunnen zijn, zijn identificatienummers (ID’s) makkelijker volgbaar. Op sociale media zijn deze ID’s namelijk uniek en onveranderbaar. Er is namelijk maar één gebruiker die het ID “804328393210822656” gebruikt (ons account op Twitter) en wij hebben niet de mogelijkheid om dit ID te wijzigen. Wij zouden enkel een nieuw account kunnen aanmaken om een nieuw ID te verkrijgen. Het volgen van een account op basis van een identificatienummer (ID) is om deze reden een betere oplossing zijn dan het volgen van een account op basis van de naam of gebruikersnaam van een account.

Identificatienummers achterhalen

Hieronder leggen wij u uit hoe u de identificatienummers van gebruikers op Facebook, Twitter en Instagram kunt achterhalen. Uiteraard zijn er op het internet verschillende tools te vinden die onderstaande voor u vergemakkelijkt. Wij leren onze cursisten echter om zelf in staat te zijn om handmatig de ID’s van accounts op sociale media te vinden. Zo zijn onze cursisten niet afhankelijk van tools van derden, laten zij geen ongewenste sporen achter en weten zij precies wat zij aan het doen zijn.

Het achterhalen van een ID op Facebook

Stap 1: log met uw onderzoeksaccount in op Facebook. Zonder inloggen kunt u het ID namelijk niet achterhalen.

Stap 2: ga naar het Facebook-profiel dat u wenst te onderzoeken. In dit voorbeeld gebruiken wij het account https://www.facebook.com/markrutte.

Stap 3: klik op een leeg gedeelte op de pagina (dus niet op een afbeelding of op een link) met uw rechtermuisknop op “Paginabron bekijken“.

Stap 4: zoek in de broncode naar het identificatienummer achter “userID:“. Wij raden u aan om de find-functie te gebruiken om binnen de broncode naar dit stukje tekst te zoeken*. U opent de find-functie door de CTRL+F-toetsen gelijktijdig in te typen op uw Windows-toetsenbord. De cijferreeks die u vervolgens ziet staan is het identificatienummer (ID) van de gebruiker. Zie hieronder een voorbeeld van het ID “100011104937891” van de gebruiker met de gebruikersnaam “markrutte“.

*: Kunt u dit gedeelte niet direct vinden? Of krijgt u vreemde resultaten te zien? Dan komt dit waarschijnlijk doordat u de webbrowser Mozilla Firefox gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld eens de webbrowser Google Chrome of klik in Firefox een aantal keer door op de zoekresultaten totdat u het juiste stukje tekst heeft gevonden.

Facebook ID

Stap 5: typ het ID niet over, maar kopieer het ID om fouten te voorkomen en controleer of u het juiste ID heeft gekopieerd. Dit doet u door naar www.facebook.com te gaan en door vervolgens “/100011104937891” achter de URL te plakken. De volledige URL die u krijgt is dus www.facebook.com/100011104937891. Leidt deze URL naar het profiel met de gebruikersnaam “markrutte“? Dan heeft u het juiste profiel gevonden.

Het achterhalen van een ID op Twitter

Stap 1: ga naar het Twitter-profiel dat u wenst te onderzoeken. In dit voorbeeld gebruiken wij het account https://twitter.com/aware_online.

Stap 2: klik met uw rechtermuisknop op “Element inspecteren” of klik op de F12-toets op uw toetsenbord.

Stap 3: zorg dat het tabblad “Inspector” is geselecteerd zoals u in het voorbeeld hieronder ziet.

Element inspecteren

Stap 4: typ vervolgens de zoekwoorden “profile_banner” zoals u hieronder in het voorbeeld ziet. U ziet dat de coverfoto van het Twitter-profiel hiermee geselecteerd wordt. Ook ziet  onderin in het blauw gearceerde gedeelte twee cijferreeksen staan  achter het gedeelte “https://pbs.twimg.com/profile_banners/“. De eerste cijffereeks, het gedeelte “804328393210822656“, betreft het ID van het Twitter-profiel met de gebruikersnaam “aware_online“.

Profile banners

Stap 5: controleer of het ID het juiste ID betreft door de in te loggen op Twitter en door de volgende link te raadplegen: https://twitter.com/i/connect_people?user_id=804328393210822656 (vul hier het ID in van het account dat u onderzoekt). Indien het account dat u onderzoekt bovenin verschijnt (zie het voorbeeld hieronder), dan weet u dat u het juiste ID heeft gevonden. Let op: klik niet op de knop “Volgen” omdat u hiermee het account dat u onderzoekt met uw onderzoeksaccount gaat volgen.

Het achterhalen van een ID op Instagram

Stap 1: ga naar het Instagram-profiel dat u wenst te onderzoeken. In dit voorbeeld gebruiken wij het account https://instagramcom/aware_online.

Stap 2: typ achter de URL “www.instagram.com” het gedeelte “/?__a=1” zodat u de volgende URL krijgt: https://www.instagram.com/aware_online/?__a=1. U krijgt nu allerlei gegevens te zien in Javascript Object Notatie (JSON). Let op: opent u de pagina met de webbrowser Google Chrome, dan krijgt u enkel de onbewerkte gegevens te zien. Wij adviseren daarom om de webbrowser Mozilla Firefox te gebruiken omdat deze webbrowser de onbewerkte gegevens automatisch omzet in JSON.

Stap 3: lees achter de waarde “logging_page_id” of de waarde “id” het identificatienummer (ID) af van het account dat u onderzoekt. In onderstaande voorbeeld is dat het ID “4858438147“. Uiteraard zijn er ook andere manieren om dit ID terug te vinden!

Instagram user ID

Stap 4: controleer of het gevonden ID het juiste ID is door naar https://i.instagram.com/api/v1/users/4858438147/info/ te navigeren (vervang het ID door het ID van het profiel dat u onderzoekt). U krijgt hierdoor de melding “useragent mismatch” te zien. Dit betekent dat u niet de juiste useragent gebruikt resultaten van de webserver van Instagram terug te krijgen. 

useragent mismatch

Stap 5: installeer een browser-extensie waarmee u uw useragent kunt spoofen. Wij gebruiken in dit voorbeeld de “User-Agent Switcher and Manager” voor de webbrowser Mozilla Firefox. Deze browser-extensie kunt u hier vinden: https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/user-agent-string-switcher/.

Stap 6: zoek naar een useragent die geschikt is voor Instagram. Op de website https://developers.whatismybrowser.com/useragents/explore/software_name/instagram/ staan verschillende useragents die geschikt zijn. Wij gebruiken de useragent “Mozilla/5.0 (Linux; Android 9; SM-A102U Build/PPR1.180610.011; wv) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Version/4.0 Chrome/74.0.3729.136 Mobile Safari/537.36 Instagram 155.0.0.37.107 Android (28/9; 320dpi; 720×1468; samsung; SM-A102U; a10e; exynos7885; en_US; 239490550)“.

Stap 7: kopieer de useragent-string en plak deze bij het kopje “userAgent” in uw browser-extensie. Klik vervolgens op “Apply (container)“.

useragent switcher

Stap 8: lees achter het kopje “username:” de gebruikersnaam van het profiel af waaraan het identificatienummer is gekoppeld (ID). Let op: vergeet niet om de instellingen van uw useragent-spoofer te resetten! Anders gebruikt uw webbrowser continu de useragent van Instagram, hetgeen problemen kan veroorzaken bij het onderzoeken van andere websites en sociale mediaprofielen.

instagram match met ID

Een spoedverzoek doen?

Indien u een spoedverzoek aan Facebook of Instagram wilt doen dan kan dat via de volgende link: https://www.facebook.com/records/login/. Voor Twitter gebruikt u het formulier op deze link: https://legalrequests.twitter.com/forms/landing_disclaimer. Via deze procedures kunt u Facebook, Instagram en Twitter met spoed verzoeken om bepaalde informatie over een gebruiker vrij te geven. U kunt hiervoor onder andere het identificatienummer (ID) van de betreffende gebruiker gebruiken. Let op: om deze procedures te starten dient u een “law enforcement officer” te zijn. Facebook, Instagram en Twitter zijn daarnaast niet verplicht om informatie vrij te geven, deze procedures betreffen dus geen formele vorderingen.

Hulp nodig?

In deze blogpost hebben wij u uitgelegd wat het belang van identificatienummers (ID’s) in uw onderzoek op sociale media kan zijn. Doordat identificatienummers uniek en niet-veranderbaar zijn, kunt u deze gebruiken op gebruikers op een sociale mediaplatform te volgen. Wij hebben u vervolgens laten zien hoe u op Facebook, Twitter en Instagram de identificatienummers van gebruikers kunt achterhalen en hoe u identificatienummers weer naar gebruikersprofielen kunt omzetten. Wilt u meer informatie ontvangen? Of kunnen wij u ondersteunen in uw onderzoek? Neemt u dan contact met ons op of schrijf u in voor een van onze OSINT-trainingen.

Previous PostNext Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCaptcha and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.