+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Leeromgeving   ★    OSINT vacatures  ★    Contact  ★   

OSINT Nieuwsbrief - Editie Mei 2022

Hey OSINT-er!

Leuk dat je onze nieuwsbrief leest. In onze maandelijks nieuwsbrief tref je tips, tricks, ontwikkelingen en vacatures op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT) en Social Media Intelligence (SOCMINT). Ook lees je meer over onze OSINT-trainingen en workshops.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop onderaan op deze pagina. Heb je suggesties voor onze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op!

Speciaal in deze nieuwsbrief

  • Leestip: OSINT & browser-extensies
  • Luistertip: BNR-podcast “Het belang van open-source intelligence”
  • Nieuw: Online module EXIF-data onderzoeken
  • Leestip: Rapport Europol over “Online Jihadist Propaganda”
  • Training: start OSINT-Module 2 op 14-15-16 juni 2022
  • Leestip: Handboek Internetresearch & Datajournalistiek
  • Leestip: “Unredacted Magazine” over OSINT, Privacy & Security
  • Vacatures: elke vrijdag nieuwe vacatures
  • Leestip: Raad van State: “Maak doxing strafbaar”

Leestip: blog "Browser-extensies in een OSINT onderzoek"

Ublock Origin installeren 1

Gebruik jij weleens browser-extensies in een onderzoek? In onze nieuwe blog leggen we je uit wat browser-extensies zijn hoe je deze kunt gebruiken in een OSINT-onderzoek. Ook noemen we een aantal bekende extensies en staan we kort stil bij de jouw veiligheid en privacy rondom het gebruik hiervan.

Luistertip: OSINT podcast "Het belang van open-source intelligence"

Op 26 april 2022 was Foeke Postma van onderzoekscollectief Bellingcat te gast in de podcast “De Technoloog” van BNR. In de aflevering “Het belang van open-source intelligence” vertelt Foeke hoe OSINT wereldwijd een steeds belangrijke rol speelt bij waarheidsvinding.

In de podcast worden door Foeke een aantal leuke voorbeelden besproken van hoe hij OSINT heeft toegepast in verschillende onderzoeken voor Bellingcat.

Nieuw: Online (on-demand) module "Exif data onderzoeken"

Module exif data onderzoeken

Bij Aware Online hebben wij in de maand mei onze eerste on-demand OSINT module beschikbaar gesteld. In de online module “Exif data onderzoeken” kun je op je eigen tempo leren wat Exif data is en hoe je Exif data kunt gebruiken in een OSINT-onderzoek.

De module bestaat uit 5 trainingsvideo’s van in totaal 19 minuten, 4 challenges en 1 handige tipsheet. Wil je meer weten over deze module? Klik dan op onderstaande knop. Meer on-demand modules volgen binnenkort!

Leestip: Rapport Europol over "Online Jihadist Propaganda"

Doe jij op het internet onderzoek naar online jihadisme en/of extremisme? Dan is dit bericht misschien interessant voor jou.

Op 24 mei 2022 verscheen de vierde editie van de jaarlijkse rapportage “Online Jihadist Propaganda” van Europol. In de rapportage kun je de belangrijkste trends en ontwikkelingen terugvinden over online propaganda van verschillende jihadistische organisaties.

Alle bevindingen uit de rapportage van Europol zijn afkomstig uit onderzoek van de European Union Internet Referral Unit (EU IRU). Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hou deze unit dan in de gaten, soms zijn er vacatures!

Klik op onderstaande knop om het jaarverslag te lezen.

Start OSINT-Module 2 op 14-15-16 juni 2022

OSINT Module 2 - 14-15-16 juni 2022

Heb je bij ons de 𝐎𝐒𝐈𝐍𝐓-𝐭𝐫𝐚𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐈 (𝐁𝐞𝐠𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫) gevolgd en ben jij inmiddels toe aan een vervolgstap? Schrijf je dan in voor onze 𝐎𝐒𝐈𝐍𝐓-𝐭𝐫𝐚𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐈𝐈 (𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥) van 14-15-16 juni 2022 in Breda.

Deze driedaagse training vormt een 𝐯𝐞𝐫𝐝𝐢𝐞𝐩𝐢𝐧𝐠 én een 𝐯𝐞𝐫𝐛𝐫𝐞𝐝𝐢𝐧𝐠 op de training die jij eerder hebt gevolgd. Ook is deze training onderdeel van onze SPEN-Registeropleiding tot 𝐂𝐞𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐞𝐝 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐒𝐨𝐮𝐫𝐜𝐞 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐜𝐞 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐢𝐬𝐭® en onze Post HBO-Registeropleiding tot 𝐂𝐞𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐞𝐝 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐒𝐨𝐮𝐫𝐜𝐞 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐜𝐞 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐭®.

Dat betekent dat je na het slagen voor het examen van de training een officieel diploma vanuit het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) ontvangt.

Leestip: 7e editie "Handboek internetresearch & datajournalistiek"

Deze maand verscheen alweer de 7e editie van het “Handboek internetresearch & datajournalistiek” van Andrew Dasselaar en Jerry Vermanen.

In dit boek gericht op journalisten kun je in 18 verschillende hoofdstukken leren hoe je onderzoeksvragen beter kunt formuleren en hoe je deze sneller kunt beantwoorden.

Het handboek besteed aandacht aan diverse facetten van het doen van onderzoek. Zo leer je naast het formuleren van een goede zoekvraag ook hoe je jouw zoektocht kunt documenteren en hoe je bronnen kunnen verifiëren.

In het boek tref je uiteraard vele handige tips en tricks voor onderzoek naar afbeeldingen, voor geografisch en wetenschappelijk zoeken, voor zoeken in het deep en dark web, enzovoorts.

Handboek internetresearch & datajournalistiek

Leestip: "Unredacted Magazine" over OSINT, Privacy & Security

Unredacted Magazine

De kans is groot dat jij weleens van de naam Michael Bazzel van de website Inteltechniques.com gehoord hebt. Michael is onder andere bekend van zijn (Amerikaans-georiënteerde) OSINT-trainingen en van zijn boeken over OSINT, privacy en security.

Maar wist je ook dat Michael sinds mei 2022 een online magazine publiceert over deze onderwerpen? In de gratis “Unredacted Magazine” kun je dus elke maand lezen over OSINT, privacy en security.

Bekijk ons overzicht van OSINT vacatures

Bij Aware Online houden wij elke vrijdag een overzicht bij van vacatures op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT), Social Media Intelligence (SOCMINT) en Intelligence in het algemeen.

Heb jij zelf een vacature die jouw organisatie op onze website wilt plaatsen? Of kunnen wij je helpen bij het zoeken naar of detacheren van de juiste kandidaat? Neem dan contact met ons op.

OSINT Vacatures

Leestip: Raad van State: "Maak doxing strafbaar"

Doxing strafbaar

Wellicht herinner jij je nog dat anti-coronamaatregelenactivist Willem Engel begin dit jaar het adres van D66-leider Sigrid Kaag online plaatste? Over dit principe van het gebruiken van persoonsgegevens voor intimiderende doeleinden, ookwel doxing genoemd, is nu nieuws.

De Raad van State heeft namelijk op 4 mei 2022 een advies gegeven over het wetsvoorstel over het strafbaar stellen van doxing. Doxing heeft volgens de Raad van State niet alleen veel impact op de persoonlijke levenssfeer van slachtoffers, ook kan doxing schadelijk zijn voor het functioneren van de democratische rechtsstaat en de instituties die daarvan deel uitmaken.

Met het advies wil de Raad van State dat doxing strafbaar wordt gesteld, iets dat op dit moment nog niet het geval is. Meer weten over het advies? Klik dan op onderstaande knop.

Volg ons op sociale media