+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   

OSINT Nieuwsbrief - Editie November 2022

Hey OSINT-er!

De dagen worden langzamerhand steeds kouder en ook wordt het sneller donker. Dat betekent dat het des te fijner is om met een goed OSINT-boek op de bank te ploffen. In deze editie hebben wij daarom een overzicht van OSINT-boeken opgenomen.

Naast de gebruikelijke lees-, kijk- en luistertips op het gebied van OSINT stellen wij in deze nieuwsbrief ook graag een nieuwe OSINT-trainer aan je voor: wie dit is lees je verderop!

Ook lees je in deze nieuwsbrief meer over het voorkomen van trauma’s bij OSINT-onderzoekers en over een belangrijke update inzake het UBO-register: informatieverstrekkingen zijn namelijk (tijdelijk) stopgezet.

Wil je onze nieuwsbrief per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in via de knop onderaan op deze pagina. Heb je suggesties voor onze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op!

Speciaal in deze nieuwsbrief

 • Leestip: “Hoe kan ik mijn user-agent spoofen?”
 • Even voorstellen: een nieuwe OSINT-trainer!
 • Leestip: Nieuw OSINT-boek van Rae Baker
 • Terugblik: een maand vol OSINT!
 • Training: Overzicht trainingsdata 2022 + 2023
 • Leestip: Bekijk ons overzicht van OSINT-boeken
 • Luistertip: “Using OSINT to understand geoeconomic statecraft”
 • Leestip: ” Vijf manieren om beelden op sociale media veilig te stellen”
 • Let op: UBO-Register sinds 22 november (tijdelijk) niet meer openbaar!
 • Leestip: “How to Maintain Mental Hygiene as an Open Source Researcher”
 • Vacatures: Er staan weer nieuwe OSINT-vacatures online!

Leestip: "Hoe kan ik mijn user-agent spoofen?" (blog)

User-agent spoofen

Als OSINT-specialist weet jij waarschijnlijk al dat je jouw user-agent op een website achterlaat wanneer je deze met een webbrowser bezoekt. Je geeft daarmee onder andere prijs welke besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows 10) en welke webbrowser (bijvoorbeeld Google Chrome) je gebruikt. En dan kan natuurlijk in sommige gevallen onwenselijk zijn. Een goede reden dus om je user-agent te spoofen. In onze nieuwe blog leggen we je uit hoe je jouw user-agent op verschillende manieren binnen een webbrowser kunt spoofen.

Even voorstellen: een nieuwe OSINT-trainer!

Met veel plezier kunnen wij officieel mededelen dat Annemijn van Langeveld zich sinds deze maand als OSINT-trainer bij Aware Online heeft aangesloten. Annemijn heeft een achtergrond in de journalistiek, waar ze in de onderzoekstak al veel met OSINT bezig was. Als OSINT-trainer zal Annemijn zowel klassikaal als online trainingen, lezingen en workshops op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT) en Social Media Intelligence (SOCMINT) verzorgen. Hou onze sociale mediakanalen en onze website in de gaten, binnenkort is er namelijk meer nieuws!

Annemijn - OSINT-trainer

Leestip: een nieuw OSINT-boek van Rae Baker

Deep Dive Rae Baker OSINT

Hij is nog niet in de verkoop, maar wel kun je het nieuwe OSINT-boek van Rae Baker sinds kort als pre-order bestellen. Het boek heeft als titel “Deep Dive: Exploring the Real-world value of Open Source Intelligence”. In dit gloednieuwe boek duikt Rae Baker, online ook bekend onder de naam Wondersmith_rae, in op hoe je gegevens uit openbare bronnen binnen een OSINT-onderzoek kunt gebruiken. Ze beschrijft aan de hand van casuïstiek uit de praktijk niet alleen diverse methoden en technieken om online gegevens te vergaren, ook geeft ze inzicht in hoe de tegenpartij gegevens uit open bronnen tegen jou kan gebruiken. Uiteraard leert ze jou daarbij hoe je je daartegen kunt wapenen. Het boek is volgens de auteur geschikt voor beginners en gevorderden op het gebied van OSINT, en ook voor teams die de skills van hun nieuwe collega’s snel willen verbeteren. Klik op onderstaande knop voor meer informatie over het boek.

Terugblik: een maand vol OSINT!

Wat was afgelopen maand een toffe maand vol met OSINT! Na een in-company training in de eerste week van november mochten wij op maandag 7 november een drietal presentaties over Slimmer zoeken met Google verzorgen op de landelijke GGP Digi Vakdag. Vervolgens stonden wij op 8 en 9 november met een beursstand op de DEX-XL en mochten wij een tweetal presentaties verzorgen over het doen van OSINT-onderzoek op Telegram. De week erop startte alweer een nieuwe OSINT-module 1 en mochten wij drie werkgroepen over OSINT verzorgen binnen het vak cybercrime van de opleiding Criminologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Vorige week stond module 3 op het programma en deze week sluiten wij de maand af met een in-company training in het noordoosten van het land. Heb jij onze presentaties gemist? Binnenkort kun je deze opnieuw digitaal bijwonen. Meer informatie volgt in december! Behoefte aan een presentatie  op maat voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op.

OSINT DEX XL

Overzicht trainingsdata 2022 + 2023

OSINT-training (Compleet SPHBO)

Bekijk de trainingsdata voor 2022 + 2023 hieronder:

Interesse in een in-company training bij jou op locatie? Wij verzorgen trainingen geheel op maat. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Leestip: bekijk ons overzicht van OSINT-boeken!

Bij Aware Online houden wij sinds deze maand een overzicht van OSINT-boeken bij. In ons overzicht tref je zowel Nederlandse als internationale boeken aan. De boeken in ons overzicht zijn gericht op Open Source Intelligence (OSINT) en Social Media Intelligence (SOCMINT). Ook tref je daarnaast boeken aan over de onderwerpen privacy, hacking, automating, red teaming, blue teaming, sourcing, online brand protection en meer! Ken je zelf een boek dat nog niet in ons overzicht staat? Dan horen we dat graag van je!

Een greep uit het overzicht:

 • Online Brand Protection: Proven Strategies for Protecting Intellectual Property Rights in a Constantly Changing Digital Age (J. Hopping)
 • Introduction to Social Media Investigation: A Hands-on Approach (J. Golbeck)
 • Extreme Privacy: What it takes to dissapear (M. Bazzel)
OSINT Boeken

Luistertip: "Using OSINT to understand geoconomic statecraft"

Using OSINT to understand geoconomic statecraft

Voor diegenen van jullie die graag podcasts beluisteren hebben wij de tip om de podcast “The World of Intelligence” van Janes Group te volgen. In deze podcast worden elke maand toepassingen van OSINT besproken binnen de domeinen “threat”, “equipment”, “defence industry” en “country”, allen gericht op de defensie-industrie, nationale veiligheid en overheden. In de podcast van deze maand is Claire Chu, Senior China Analyst uitgenodigd. Zij spreekt onder andere over hoe gegevens uit openbare bronnen gebruikt kunnen worden om door een staat gefinancierde commerciële activiteiten te benutten voor de eigen nationale belangen.

Leestip: "5 manieren om beelden op sociale media veilig te stellen" (blog)

Na de WK-voetbalwedstrijd tussen België en Marokko braken er in Brussel hevige rellen uit. Ook in Nederland was het mis: in onder andere Rotterdam, Amsterdam en Den Haag moest de Mobiele Eenheid (ME) ingrijpen. Voorafgaande, tijdens en na rellen kan de inzet van OSINT noodzakelijk zijn. Aan de voorkant kan op sociale media gemonitord worden dat er een verhoogde kans is op rellen. Tijdens de rellen kunnen teams real-time worden aangestuurd. En na de rellen kunnen beelden worden veiliggesteld om deze te gebruiken bij het vervolgen van strafbare feiten. In onze blog lees je meer over het laatste onderdeel: wij leggen vijf manieren uit waarop beelden op sociale media veiliggesteld kunnen worden.

Snapchat veiligstellen

Let op: UBO-register sinds 22 november (tijdelijk) niet meer openbaar!

UBO Register Kamer van Koophandel

Doe jij weleens onderzoek naar de uiteindelijk belanghebbenden van een onderneming, ook wel UBO’s (Ultimate Beneficial Owners) genoemd? Hou er dan rekening mee dat het UBO-register sinds 22 november 2022 (tijdelijk) niet meer publiekelijk toegankelijk is. De reden is dat het Europees Hof van Justitie op 22 november 2022 een uitspraak heeft gedaan waarin geconcludeerd wordt dat het UBO-register een privacyinbreuk vormt op de personen die in het register voorkomen. Onze minister Kaag van Financiën heeft daarop besloten om de informatieverstrekkingen vanuit het UBO-register tijdelijk geheel stop te zetten. Tot nadere besluitvorming zal de Kamer van Koophandel (welke verantwoordelijk is voor het register) hier gehoor aan geven. Wel blijft voor juridische entiteiten de plicht bestaan om UBO’s te registreren.

Leestip: "How to Maintain Mental Hygiene as an Open Source Researcher" (blog)

In onze OSINT-trainingen staan wij soms een moment stil bij beelden die wij met zijn allen in de les bekeken hebben. En dat doen wij niet voor niets. Van beelden kun je namelijk last krijgen. Je kunt er zelfs een trauma aan overhouden. Deze week publiceerde het onderzoekscollectief Bellingcat een blog over dit thema. In het artikel “How To Maintain Mental Hygiene as an Open Source Researcher”  wordt uitgelegd wat er met “Vicarious Trauma”  en andere soorten trauma’s bedoeld wordt. Ook worden er tips gegeven om je eigen mentale weerbaarheid te vergroten. Vind je dit thema interessant? Lees dan ook de eerdere blog over “Vicarious trauma and OSINT” van Nico Dekens (@Dutch_Osintguy).

OSINT Trauma

Bekijk ons overzicht van OSINT vacatures

OSINT Vacatures

Bij Aware Online houden wij elke vrijdag een overzicht bij van vacatures op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT), Social Media Intelligence (SOCMINT) en Intelligence in het algemeen.

Heb jij zelf een vacature die jouw organisatie op onze website wilt plaatsen? Of kunnen wij je helpen bij het zoeken naar of detacheren van de juiste kandidaat? Neem dan contact met ons op.

Volg ons op sociale media