+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Leeromgeving   ★    OSINT vacatures  ★    Contact  ★   

OSINT Nieuwsbrief - Editie September 2022

Hey OSINT-er!

De zomer is weer voorbij, het is koud en het regent. Oftewel, het is tijd voor lees-, kijk- en luistermateriaal voor op de bank. In deze nieuwsbrief tref je een aantal interessante podcasts en publicaties op het gebied van OSINT. Ook hebben wij weer een nieuwe tip voor je om jouw onderzoek te vergemakkelijken.

Wil je onze nieuwsbrief per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in via de knop onderaan op deze pagina. Heb je suggesties voor onze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op!

Speciaal in deze nieuwsbrief

  • Leestip: Hoe kan ik bookmarklets gebruiken in een OSINT onderzoek?
  • Luistertip: “In de krochten van het dark web” (podcast)
  • Luistertip: “Ordeverstoringen beginnen vaak online” (podcast)
  • Zoek jij: een ervaren OSINT-specialist?
  • Training: Overzicht trainingsdata 2022 + 2023
  • Leestip: onderzoek “Politiewerk op het web”
  • Leestip: handboek voor ethiek binnen OSINT-onderzoeken
  • Vacatures: 20 nieuwe OSINT-vacatures
  • Kijktip: Spycraft (Netflix-serie)

Leestip: "Hoe kan ik bookmarklets gebruiken in een OSINT-onderzoek?" (blog)

Bookmark

Bookmark

Bookmarklet

Bookmarklet

In sommige onderzoeken kan het handig zijn om automatisch over een pagina te scrollen, bijvoorbeeld wanneer je veel data wil inladen. In andere onderzoeken wil je misschien een ID van een gebruiker op sociale media opzoeken. Of wil je een Google Analytics ID uit een website halen. Voor dit soort simpele taken kunnen bookmarklets goed van pas komen. In deze blog lees je wat bookmarklets zijn en hoe je bookmarklets kunt gebruiken in een OSINT-onderzoek.

Luistertip: "In de krochten van het dark web" (podcast)

Op 30 augustus 2022 verscheen de podcast “In de krochten van het dark web” van de Technoloog op BNR. In deze podcast wordt Marco Corradin geïnterviewd over de laatste ontwikkelingen op het zogeheten “Dark Web”. Hoe staat het met “The Onion Router” (TOR), verschillende dark market places en betaalmiddelen op het dark web? En wat zijn de verschillen met een aantal jaren terug? Klik op de knop hieronder om de podcast te beluisteren.

In de krochten van het dark web

Luistertip: Podcast "Ordeverstoringen beginnen vaak online - wat kan de politie?"

Ordeverstoringen beginnen vaak online – wat kan de politie (podcast)

Oproepen tot demonstraties op sociale media en het delen van adressen van politici in chatgroepen kunnen zorgen voor grote ordeverstoringen. Voor de politie brengt dit de noodzaak met zich mee om online alles in de gaten te houden. Op 5 september verscheen een interessante podcast van De Academie Podcast over dit thema: “Ordeverstoringen beginnen vaak online – Wat kan de politie?“. In deze 30 minuten durende podcast worden Willem Bantema, lector Bestuur & Digitalisering aan de Thorbecke Academie van NHL Stenden, en Bas Treur, internetonderzoeker bij de Politie, geïnterviewd over hoe online monitoring plaatsvindt en of het voor de politie mogelijk is om online de angel eruit te halen.

Zoek jij een ervaren OSINT-specialist?

Zoek jij een ervaren OSINT-specialist? Een van onze oud-cursisten is per 1-2-2023 op zoek naar een nieuwe uitdaging/opdracht (ZZP)! De kandidaat heeft onder andere de volgende 𝐞𝐫𝐯𝐚𝐫𝐢𝐧𝐠:

✅ OSINT/Cyber-onderzoeken verricht voor diverse onderdelen/teams
✅ OSINT toegepast binnen opsporingsonderzoeken
✅ OSINT-kennis uitgeleerd door middel van advisering en training
✅ OSINT helpen inbedden in reeds bestaande werkprocessen
✅ Geassisteerd bij het opnemen van OSINT/Cyber-aangiftes
✅ Jarenlang actief in de ICT/informatiebeveiliging

De kandidaat heeft onder andere de volgende 𝐝𝐢𝐩𝐥𝐨𝐦𝐚’𝐬:
✅ Certified Open Source Intelligence Expert®
✅ Certified Ethical Hacker
✅ Certified Computer Hacking Forensic Investigator
✅ Informatica (HBO)

OSINT aanbod

Ook interessant: de kandidaat start in het najaar 2022 met de opleiding tot 𝐏𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐮𝐥𝐢𝐞𝐫 𝐎𝐧𝐝𝐞𝐫𝐳𝐨𝐞𝐤𝐞𝐫 (PO).

Overzicht trainingsdata 2022 + 2023

OSINT-training (Compleet SPHBO)

Bekijk de trainingsdata voor 2022 + 2023 hieronder:

Interesse in een in-company training bij jou op locatie? Wij verzorgen trainingen geheel op maat. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Leestip: "Politiewerk op het web" - Een verkennend onderzoek naar online gegevensvergaring door de politie

Op 22 september verscheen de publicatie “Politiewerk op het web – Een verkennend onderzoek naar online gegevensgaring door de politie” op de website van Politieenwetenschap.nl. In deze publicatie lees je onder andere op welke wijzen 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞 𝐠𝐞𝐠𝐞𝐯𝐞𝐧𝐬𝐠𝐚𝐫𝐢𝐧𝐠 door de Politie plaatsvindt en welke onduidelijkheden en bevoegdheden daarbij komen kijken. Op basis van het onderzoek worden verschillende aandachtspunten voor de doorontwikkeling van online gegevensvergaring binnen de politie meegegeven. Lees op deze website de op 24 september 2022 verschenen Caribische politiestrategie voor de toekomstige digitale opsporing.

Politiewerk op het web

Leestip: handboek over ethiek binnen OSINT-onderzoeken

Setting Your Moral Compass - OSINT-Ethics-Workbook-2022

Eind augustus verscheen het handboek “Setting Your Moral Compass – A Workbook for Applied Ethics in OSINT” van Melissa Hanham. In dit handboek worden zes praktijkvoorbeelden gegeven waarin ethische dilemma’s binnen een uitgevoerd OSINT-onderzoek worden beschreven. Het handboek geeft vervolgens aan de hand van het zogeheten Markkula-raamwerk voor ethische besluitvorming een stapsgewijze benadering voor het aangaan van ethische dilemma’s binnen OSINT-onderzoeken.

Bekijk ons overzicht van OSINT vacatures

Bij Aware Online houden wij elke vrijdag een overzicht bij van vacatures op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT), Social Media Intelligence (SOCMINT) en Intelligence in het algemeen.

Heb jij zelf een vacature die jouw organisatie op onze website wilt plaatsen? Of kunnen wij je helpen bij het zoeken naar of detacheren van de juiste kandidaat? Neem dan contact met ons op.

OSINT Vacatures

Kijktip: Spycraft (Netflix-serie)

Spycraft

De in 2021 verschenen Netflix-serie Spycraft gaat over spionage. Naast dat verschillende tools en technologieën worden uitgelicht komen ook onderwerpen als afluisteren, overtuiging, chantage, clandestiene collectie, geheime communicatie, het kraken van codes en het rekruteren van spionnen aan bod. Niet per se gericht op Open Source Intelligence (OSINT), maar desondanks zeker niet minder interessant!

Volg ons op sociale media