Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   
Pinterest welkom

OSINT onderzoek op Pinterest

Welke informatie kunt u uit Pinterest halen?

Pinterest is een  Amerikaanse sociale netwerksite met wereldwijd miljoenen gebruikers. Het in 2010 opgerichte inmiddels beursgenoteerde bedrijf staand bekend om de digitale prikbordfunctie: gebruikers kunnen online afbeelden vastpinnen (“pins”) op door henzelf aangemaakte prikborden (“bords”). Het doel hiervan is dat de gebruikers deze pins op een later moment nogmaals kunnen bekijken. Gebruikers kunnen ook pins van elkaar pinnen of gezamenlijk aan een prikbord werken.

Pinterest in Nederland

Volgens cijfers van het jaarlijkse Nationale Sociale Media Onderzoek van Newcom Research & Consultancy blijkt dat Pinterest in Nederland in 2019 maar liefst ongeveer 3,5 miljoen actieve gebruikers had. Ter vergelijking: dat zijn meer gebruikers dan Snapchat (ongeveer 2,8 miljoen) en Twitter (ongeveer 2,9 miljoen). Gaat het om het aantal dagelijkse gebruikers in 2019 in Nederland, dan was Pinterest goed voor ongeveer 717.000 gebruikers per dag.

Welke informatie kunt u uit Pinterest halen?

Wij krijgen regelmatig de vraag welke informatie er uit Pinterest te halen valt voor OSINT-doeleinden. Dit kan meer zijn dan u denkt. Een Pinterest-account kan namelijk onder andere de volgende informatie bevatten:

  • Een accountnaam;
  • Een gebruikersnaam;
  • Een profielfoto;
  • Profielinformatie;
  • Volgers;
  • Volgends;
  • Verschillende borden;
  • Verschillende pins.

Accountnaam & gebruikersnaam

Op Pinterest kunnen gebruikers zelf een naam en gebruikersnaam opgeven. In tegenstelling tot de accountnaam is een gebruikersnaam op Pinterest uniek. We bedoelen hiermee dat er meerdere mensen de accountnaam “David” kunnen hebben, maar dat er maar één account de gebruikersnaam “David01” kan hebben. Accountnamen en vooral gebruikersnamen kunnen voor OSINT-onderzoeken zeer waardevolle informatie zijn. Zo bevatten gebruikersnamen bijvoorbeeld vaak interessante gegevens als geboortedata, volledige namen of middelnamen of zelfs een woon- of geboorteplaats.

Pinterest URL

Daarnaast kunnen gebruikersnamen handig zijn om andere accounts in kaart te brengen: veel mensen gebruikers immers een gebruikersnaam ook voor andere websites en sociale mediaplatformen. Hierbij geldt natuurlijk hoe unieker een gebruikersnaam is, hoe waarschijnlijker het is dat dezelfde gebruikersnaam op een ander platform van dezelfde persoon is (al hoeft dit natuurlijk niet!). Op onze pagina met OSINT-tools hebben wij een aantal handige websites staan waarmee u verder onderzoek kunt doen naar gebruikersnamen. Gebruikt u ook onze custom search tool om direct onderzoek te doen. De gebruikersnamen kunt u vinden in de URL van een account.

Een profielfoto

Een profielfoto is natuurlijk interessant omdat de foto mogelijk interessante informatie over uw target bevat. Bekijk de foto dus goed om meer informatie in kaart te brengen en vergeet hierbij niet om de foto eerst te vergroten. Dit doet u door met uw rechtermuisknop op de profielfoto te klikken, door de afbeeldingslocatie te kopiëren en door deze te plakken in een nieuw tabblad. Naast dat de profielfoto mogelijk relevante informatie bevat, kan het ook interessant zijn om te bekijken of de profielfoto (of de persoon afgebeeld op de foto) ergens anders op het internet voorkomt. Hiervoor kunt u een zogeheten reverse image search toepassen, waarbij u bijvoorbeeld gebruik maakt van zoekmachines als Google, Bing en Yandex of van een website als TinEye.com. Ook kunt u natuurlijk gebruik maken van browser-extensies als Search by Image en WhoStoleMyPictures.

Tineye

Profielinformatie

Sommige gebruikers op Pinterest hebben op hun account profielinformatie staan. Op het account hieronder ziet u bijvoorbeeld de locatie “Amsterdam, Netherlands” en de informatie “Photographer in Amsterdam” staan. Deze informatie zegt natuurlijk iets over uw target, dus analyseer deze informatie goed.

Pinterest profielinformatie

Volgers en volgends

Op Pinterest zijn “Volgers” andere accounts die uw target volgen en “Volgend” de accounts die uw target zelf volgt. Onderstaande account heeft bijvoorbeeld 79 volgers en volgt zelf 187 andere accounts op Pinterest. Zowel de volgers en de volgends hebben een relatie met uw target-account en zijn om die reden interessant voor uw onderzoek. Mogelijk zijn volgers en volgends bijvoorbeeld vrienden, familieleden, collega’s en/of kennissen van uw target. De accounts van deze gebruikers kunt u mogelijk gebruiken in uw onderzoek om meer te weten te komen over uw target. Let op: om de volgers en de volgens van een account te bekijken heeft u zelf een (fake) account nodig!

Pinterest volgers

Prikborden (“Bords”)

De prikborden van uw target lijken in het eerste opzicht vaak niet heel interessant. Toch kunnen de “Bords” van uw target heel interessant zijn. Als we bijvoorbeeld de prikborden van onderstaande gebruiker bekijken, dan zien we vier prikborden met de naam “Webshop For Lovers …”, “Project Blaricum 2012”, “Bedden opmaat” en “Tafels opmaat”. Deze prikborden heeft deze gebruiker natuurlijk niet zomaar aangemaakt, want waarschijnlijk heeft de gebruiker een bepaalde relatie of band met deze prikborden. Mogelijk woont of werkt deze gebruiker bijvoorbeeld in Blaricum en is deze gebruiker een meubelmaker (dat hoeft natuurlijk helemaal niet!). Zeer waarschijnlijk zeggen de prikborden in ieder geval iets over uw target. “U bent wat u liket” horen we nog weleens voorbijkomen.

Pinterest prikborden en pins

Pins

De “pins” op elk prikbord zijn uiteraard ook interessant. U kunt de pins openen door een prikbord aan te klikken. Het prikbord “Project Blaricum 2020…” heeft bijvoorbeeld 8 pins waaronder onderstaande pins. Boven de pins ziet u allereerst een algemene omschrijving staan: “Project in collaboration with interior architects”. Deze omschrijving zegt natuurlijk iets over de pins. Elke pin is vervolgens een afbeelding, welke afbeelding u verder kunt analyseren in uw onderzoek. Bij elke pin staat tot slot een omschrijving en bij elke pin zijn “tags” geplaatst.

Pinterest pins

Zoeken naar gebruikers op Pinterest

Hoe u zoekt naar gebruikers op Pinterest hangt er vanaf of u bent ingelogd met uw (fake) account. Bent u niet ingelogd met uw (fake) account, dan krijgt u onderstaande melding te zien als u www.pinterest.com bezoekt. Wij leggen u hieronder uit hoe u zonder en met een account op Pinterest naar gebruikers kunt zoeken.

Pinterest welkom

Zoeken naar gebruikers – Niet ingelogd

Bent u niet ingelogd met uw (fake) account, dan klikt u onderaan op de pagina op “Gebruikers”. U komt daarmee op de “People Directory” van Pinterest terecht. In deze directory kunt u vervolgens zoeken op “Users”, “Collections” en “Topics” door letters van het alfabet aan te klikken en door de resultaten heen te scrollen.

Pinterest gebruikers

Een andere manier om naar gebruikers te zoeken is door op “Inloggen” te klikken en vervolgens op “Wachtwoord vergeten?”. U kunt vervolgens zoeken op een keyword waarna Pinterest u een lijst met suggesties toont. U kunt deze pagina ook direct benaderen via www.pinterest.com/password/reset/.

Pinterest wachtwoordherstel

Wilt u gerichter zoeken, dan kan het handig zijn om via een zoekmachine als Google naar gebruikers te zoeken. Via een zoekmachine kunt u namelijk naast op een naam ook op overige keywords zoeken. Zo kunt u bijvoorbeeld een locatie aangeven, hetgeen in de zoekfilters van Pinterest zelf niet goed werkt (alleen indien een keyword in de accountnaam staat). Onderstaande weergeeft een voorbeeld van het zoeken naar gebruiker met de naam “Eric” op Pinterest welke gebruikers ergens “Amsterdam” op hun profiel, op een prikbord of in een pin hebben staan. Uiteraard bent u hierbij afhankelijk van of en hoe de betreffende zoekmachine de informatie op Pinterest geïndexeerd heeft. Gebruikers op Pinterest kunnen namelijk in hun profielinstellingen aangeven dat zij hun profiel willen verbergen voor zoekmachines.

Pinterest zoeken via Google

Zoeken naar gebruikers – Ingelogd

Bent u ingelogd met uw (fake) account op Pinterest? Dan is het zoeken naar gebruikers eenvoudiger. Bovenin de pagina staat nu namelijk een grote zoekbalk welke u kunt gebruiken om op basis van keywords naar “Pins”, “Productpins”, “Video’s”, “Personen” en “Borden” te zoeken. Doet u onderzoek via een mobiele telefoon of Android Emulator? Dan werkt het zoeken naar personen ongeveer hetzelfde.

Pinterest zoekbalk

Meer weten over onderzoek op Pinterest?

Wilt u meer weten over hoe u naar informatie op Pinterest kunt zoeken? Neemt u dan contact met ons op of schrijf u in voor een van onze OSINT-trainingen. Wij helpen u graag!