Leeromgeving   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   
Sociale Media in 2023

In een OSINT onderzoek kan het nodig zijn dat je sociale media-accounts van een persoon wilt bekijken. Als een account eenmaal gevonden is, dan is het onderzoeken van het account natuurlijk niet zo ingewikkeld. Maar soms zit de moeilijkheid hem in het vinden van een account. Deze blog kan jou handvatten bieden bij het vinden van een persoon op sociale media.

Hoe cijfers je kunnen helpen

Deze week publiceerde Newcom Research & Consultancy “Hét Jaarlijkse Nationale Sociale Mediaonderzoek” waarin trends op het gebied van sociale media in Nederland staan beschreven. Heel concreet kun je in deze rapportage terugvinden welke platformen er in 2023 en op dit moment het vaakst gebruikt worden. En wat de trends zijn in stijgers en dalers.

Maar goed, wat heb jij nu aan deze cijfers? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Door te kijken naar de cijfers weet je welke platformen er in Nederland het meest gebruikt worden. En als je weet welke platformen er veel gebruikt worden, dan is de kans groot dat de persoon die je zoekt zich ook op een van deze platformen begeeft.

Om een voorbeeld te geven: hieronder zie je de meest gebruikte sociale mediaplatformen in 2023 volgens het onderzoek van Newcom. In dit overzicht zie je bijvoorbeeld dat WhatsApp door ongeveer 13,4 miljoen mensen in Nederland gebruikt zou worden. Dit gegeven zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken in je eigen onderzoek. Stel dat jij een Nederlands telefoonnummer onderzoekt, dan is de kans aanzienlijk dat dit Nederlandse telefoonnummer gekoppeld is aan een account op WhatsApp.

Sociale Media in 2023

Stem je onderzoek af op jouw target

Los van het totaal aantal gebruikers in Nederland, zou je jouw onderzoek ook op jouw subject kunnen afstemmen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Telegram, dan zou je kunnen zeggen dat Telegram het minst interessant is van bovenstaande platformen. Maar het tegendeel kan waar zijn, zeker wanneer je bijvoorbeeld de focus legt op het onderzoeken van de drugshandel in Nederland. Volgens berichtgeving van de NOS staan hier namelijk miljoenen drugsadvertenties op.

Waar kun je op letten?

Om een onderzoek op jouw target af te stemmen, kun je op veel dingen letten. Zo zou je kunnen kijken naar de leeftijd van de persoon die je onderzoekt, of bijvoorbeeld naar zijn of haar interesses. Gebruikers met bepaalde interesses bevinden zich immers weer op andere platformen dan gebruikers met andere interesses. Denk aan gamers (YouTube, Twitch), muziekliefhebbers (Spotify, Soundcloud), enzovoorts. Het is in ieder geval belangrijk dat je je inleeft in de persoon die je onderzoekt. Om bij de groep van 15-plussers te blijven: hieronder zie je accounts waarop zij zich volgens Newcom begeven. Vooral Threads en Polarsteps zijn hierbij interessante nieuwkomers!

Kleine platformen in 2023

Hoe zit het in het buitenland?

Onderzoek je een persoon die uit het buitenland komt, in het buitenland verblijft en/of banden heeft met personen in het buitenland? Dan kan het slim zijn om eens na te denken welke platformen er in dat betreffende land populair zijn. Zo heb je misschien weleens gehoord van Vkontakte, Xing of Aparat. Je komt hierachter door slim te Googelen, of door bijvoorbeeld een app als Data.ai te gebruiken.

Buitenlandse sociale media

Platformen voor specifieke groeperingen

Natuurlijk zijn er ook platformen die veel gebruikt worden door personen die extreme ideologieën nastreven. Denk bijvoorbeeld aan aanhangers van extreem links, extreem rechts en het jihadisme. In deze blog noemen wij geen specifieke platformen, mocht je hier echter meer informatie over willen ontvangen neem dan gerust contact met ons op.

Zoeken op gebruikersnaam

Heb je na bovenstaande tips nog steeds geen account(s) van jouw target gevonden? Dan kan het natuurlijk ook gewoon zijn dat de persoon die je zoekt geen accounts heeft. Handige manieren om verder te zoeken kunnen zijn aan de hand van Google Operators (“most used social media in country X”) of bijvoorbeeld via websites en tools die zoeken op gebruikersnaam en/of e-mailadres. Voorbeelden zijn Whatsmyname.app (gebruikersnaam), Holehe (e-mailadres) en Sherlock (gebruikersnaam).

WhatsMyName

Hoe nu verder?

Als je eenmaal een gebruiker gevonden hebt, dan ben je klaar om het account van deze gebruiker te onderzoeken. Per platform verschilt de manier van onderzoek natuurlijk. Hier kun je bijvoorbeeld lezen wat er mogelijk is op andersoortige sociale media zoals Spotify en Pinterest. In onze OSINT trainingen leren we je graag technieken aan waarop je onderzoek kunt verrichten op verschillende soorten sociale media.

Previous PostNext Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCaptcha and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.