+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   
Wat is de beste OSINT-browser

Tijdens onze OSINT-trainingen krijgen wij regelmatig de vraag welke webbrowser “het beste” is. Het antwoord dat wij geven is meestal enigszins teleurstellend. Ons antwoord is namelijk dat er geen beste webbrowser bestaat. Althans, er is wel een beste webbrowser, dat is de webbrowser die het beste bij een onderzoek past. In deze blog lees je drie redenen om voor een webbrowser te kiezen.

Reden 1: privacy en afbreukrisico’s

Een belangrijke reden om voor een webbrowser te kiezen is de privacy die een webbrowser biedt. Een handig hulpmiddel voor meer inzicht in privacy-aspecten van verschillende webbrowsers is de website https://privacytests.org. Op deze website kun je per webbrowser kijken hoe goed deze scoort op bepaalde privacyaspecten. Hou er rekening mee dat deze website een momentopname biedt en dat niet alle informatie up to date, volledig en correct hoeft te zijn. Ondanks dat de webbrowser Brave bijvoorbeeld heel goed scoort, kun je in de nieuwsbrief van Sector035 lezen dat hier ook wat haken en ogen aan zitten.

Reden 2: functionaliteit en instellingen

De meeste webbrowser bieden hun eindgebruikers grotendeels dezelfde functionaliteiten aan. Echter is elke webbrowser natuurlijk anders geprogrammeerd hetgeen in de praktijk kan uitmaken. Ten eerste kan het zijn dat een webpagina in een specifieke browser misschien niet goed werkt. Deze kan immers voor een enkele browser geoptimaliseerd zijn. Ten tweede is het zo dat je in webbrowsers als Google Chrome en Mozilla Firefox via “Instellingen” heel wat instellingen kunt aanpassen, maar dat je wellicht nét een instelling mist die de andere browser wel heeft. (Tip: bekijk ook de “about:config”-modus in Firefox eens!). Tot slot kunnen ook “browser-extensies” welke ook wel “add-ons” genoemd worden voor de ene webbrowser beschikbaar zijn en voor de andere niet.

About config

Reden 3: “look and feel”

Naast de aspecten van privacy en functionaliteit, speelt jouw eigen persoonlijke voorkeur ook een belangrijke rol. Zo zijn Apple-gebruikers misschien wel fan van de Safari-browser, terwijl Windows-gebruikers de voorkeur kunnen geven aan Microsoft Edge. Beiden zijn immers de standaardbrowsers van deze fabrikanten.

En hoe zit het dan met de TOR-browser?

Tijdens onze trainingen krijgen wij regelmatig de vraag waarom de TOR-browser niet de beste webbrowser is. Deze is immers toch heel anoniem? Het simpele antwoord is dat je met deze browser inderdaad heel anoniem kunt zijn. Het probleem is echter dat je vanwege de technische aspecten (user-agent, IP-adres, etc.) van deze browser zelfs zó anoniem bent, dat dit kan opvallen. Het is alsof je buiten op straat een bivakmuts opzet om niet op te vallen: je kan dus juist opvallen!

Tor logo

Onze tip: stem jouw browser af op jouw onderzoek

Onze tip is om goed na te denken over welke afbreukrisico’s een OSINT-onderzoek met zich mee brengt. Onderzoek je bijvoorbeeld een website waarbij dat niet mag opvallen, dan moet jij je misschien juist voordoen als een zo’n normaal mogelijke bezoeker. En dat is de bezoeker die zo’n algemeen mogelijk profiel heeft en die zich zo algemeen mogelijk gedraagt. Deze bezoeker gaat “op in de massa”. Op websites als https://www.similarweb.com/browsers kun je zien welke webbrowsers wereldwijd het meest gebruikt worden en hoe dat per land verschilt. Breng dus de risico’s van jouw onderzoek in kaart, bepaal welke functionaliteiten je nodig hebt en maak daarna een keuze voor “de beste” webbrowser.

Meest gebruikte webbrowsers

Wat is naar jouw idee de beste webbrowser?

Heb jij een persoonlijke voorkeur voor een webbrowser? Of heb je een toevoeging aan dit artikel? Laat het ons weten in de comments!

Previous PostNext Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCaptcha and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.