+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   
Kadaster POB

Eind november 2023 ontvingen wij van het Kadaster een e-mail met als onderwerp “Verstrekkingsbeperking persoonsgegevens“. In de e-mail werd aangegeven dat er vanaf 20 november 2023 er een verandering zou komen inzake de verstrekking van persoonsgegevens uit de Basisregistratie Kadaster en de Scheepsregistratie via aanvragen op naam. Concreet had dit tot gevolg dat het voor sommige organisaties, waaronder Particulier Onderzoeksbureaus (POB), sinds 20 november 2023 niet meer mogelijk was om te zoeken op basis van een naam van een natuurlijk persoon.

Een juridische procedure brengt verandering

Op 28 mei 2024 diende er een juridische procedure aangespannen door een particulier recherchebureau. Het recherchebureau vond dat er een besluit door het Kadaster was genomen op basis van nog niet bestaande regelgeving. Het resultaat: op 4 juni 2024 bepaalde de rechter dat de beroepsgronden geslaagd zijn. Het gevolg is dat het Kadaster de toegang tot de optie “zoeken op naam” bij natuurlijke personen moet openstellen voor verzoekster. In ieder geval totdat (eventueel) deugdelijke wettelijke voorziening mogelijk maakt dat de toegang moet worden ontzegd.

Wat gaat dit verder betekenen?

De vraag is wat bovenstaande uitspraak gaat betekenen voor particuliere recherchebureaus in Nederland. Zij hebben namelijk veel baat bij het zoeken op naam. De rechter heeft in de uitspraak een overweging meegegeven aan het Ministerie en het Kadaster om nogmaals te overleggen over het verschaffen van toegang aan vergunningplichtige bedrijven. Hopelijk gaat dit resulteren in een openstelling voor het “zoeken op naam” voor alle vergunninghoudende particuliere onderzoeksbureaus in Nederland.

Meer informatie?

Ludo Blok schreef een uitgebreide blog over “De uitholling van de POB-vergunning“. Wij raden iedereen die in het bezit is van een POB-vergunning en die gebruik maakt van het Kadaster om deze blog te lezen. Ook de andere artikelen op de website www.blockint.nl zijn meer dan lezenswaardig!

Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCaptcha and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.