+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Leeromgeving   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   
Tijdelijke e-mail

“Hoe kan ik een tijdelijk e-mailadres gebruiken in een onderzoek?”

Het komt vast weleens voor dat jij voor OSINT-onderzoek een artikel wil lezen, een video wil bekijken of een geluidsfragment wil beluisteren waarvoor je moet inloggen. Denk bijvoorbeeld aan dit artikel van de Volkskrant dat wij in onze nieuwsbrief van maart 2023 (over een paar dagen beschikbaar) hebben genoemd: inloggen is noodzakelijk (zie screenshot rechts). In deze blog leggen wij uit hoe je hiervoor een tijdelijk e-mailadres kunt gebruiken.

Inlogscherm Volkskrant

Tijdelijke e-mailadressen: wat zijn het precies?

Een “tijdelijk e-mailadres” is, zoals de naam je ongetwijfeld doet vermoeden, een e-mailadres dat maar tijdelijk te gebruiken is. Het is dus een e-mailadres dat je kort kunt gebruiken voor een specifiek doeleinde, maar waar je daarnaar geen toegang meer toe hebt. In het Engels noemt men dit soort e-mailadressen ook wel “disposable” (wegwerp) of “temporary” (tijdelijke) e-mailadressen. Je kunt de e-mailadressen bij wijze van spreken wegwerpen na gebruik.

Tijdelijk e-mailadres

Tijdelijke e-mailadressen: waarom gebruik je ze?

Het grote voordeel van tijdelijke e-mailadressen is dat je deze heel snel kunt aanmaken. Het scheelt je dus vooral heel veel tijd in het aanmaken van een e-mailadres dat je maar voor een hele korte periode of specifiek doeleinde nodig hebt. Een ander voordeel is dat je deze redelijk anoniem kunt aanmaken. Bij het aanmaken van het e-mailadres hoef je namelijk in veel gevallen geen andere gegevens in te vullen. Lees wel even het “Let op”-kader onderaan op deze pagina.

Tijdelijke e-mailadressen: hoe gebruik je ze?

Tijdelijke e-mailadressen zijn heel gemakkelijk te gebruiken. Stel je een situatie voor waarbij je een e-mailadres nodig hebt. Je kiest dan een dienst die een tijdelijk e-mailadres aanbiedt en bezoekt de website van deze dienst. In dit voorbeeld gebruiken wij de dienst 10 Minutemail. Deze dienst biedt jou direct al een e-mailadres aan dat je gedurende 10 minuten kunt gebruiken. Wanneer wij de website https://10minutemail.comhttps://10minutemail.com/ bezoeken, zien wij direct een e-mailadres in beeld staan (zie onder). Dit is het e-mailadres dat jij nu gedurende 10 minuten kunt gebruiken om je te registreren bij een andere website. Het fijne is dat het e-mailadres gewoon werkt: eventuele bevestigingsmails of andere e-mails komen gewoon binnen op de website van 10 Minutemail. Heb je meer tijd nodig? Dan kun je op “Get more 10 minutes” klikken.

Tijdelijke e-mail

Tijdelijke e-mailadressen: welke varianten zijn er?

Uiteraard zijn er vele websites te vinden die tijdelijke e-mailadressen aanbieden. Wij kunnen uiteraard een hele lijst van e-mailadressen opstellen, maar wij vinden het belangrijker dat je van het bestaan van deze e-mailadressen af weet en dat je weet hoe je deze kunt gebruiken in jouw onderzoek. Wil je een tijdelijk e-mailadres gebruiken? Zoek dan via zoekmachines naar een voor jou geschikte dienst. Hieronder in ieder geval een aantal opties:

Afwachten aanmaken mail

Let op: denk aan jouw OPSEC!

Waarschuwing

Wil je een tijdelijk e-mailadres gebruiken, weeg dan af het gebruik van een dienst/tool van een derde partij wenselijk is. Wie zit er bijvoorbeeld achter de dienst? En welke gegevens houdt deze dienst bij? Worden de ontvangen e-mails ook gelezen? De kans is zeer groot van wel! Zorg er dus nooit voor dat je gevoelige data via de mail ontvangt en denk aan de sporen die je zelf achterlaat. Wil je daarover meer leren? Misschien is onze workshop OSINT & OPSEC dan iets voor jou.

Meer weten?

In deze blog hebben wij een uitleg gegeven over hoe je een tijdelijke e-mailadressen kunt gebruiken in een OSINT-onderzoek. Heb je aanvullingen op deze blog, dan horen wij dat uiteraard graag. Neem in dat geval contact met ons op. Wil je liever leren hoe je verschillende OSINT-technieken in praktijk kunt toepassen? Kijk dan eens naar onze OSINT-trainingen.

Previous PostNext Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCaptcha and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.