+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Leeromgeving   ★    OSINT vacatures  ★    Contact  ★   

OSINT Nieuwsbrief - Editie Maart 2023

De lente is op komst, maar het weer zit helaas nog niet echt mee. Gelukkig gelukkig hebben wij wel een aantal leuke OSINT-tips in deze nieuwsbrief om de koude, regenachtige dagen door te komen.

Allereerst brengen we jou graag nogmaals onze OSINT Meetup van 6 juni 2023 in Breda onder de aandacht. Deze dag zal van 09:00 tot 17:00 in het teken staan van kennisdeling en netwerken op het gebied van #OSINT. Zo zullen er diverse 𝐎𝐒𝐈𝐍𝐓 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭𝐢𝐞𝐬 gegeven worden, kun jij in teamverband een 𝐎𝐒𝐈𝐍𝐓 c𝐡𝐚𝐥𝐥𝐞𝐧𝐠𝐞 proberen op te lossen en wordt de dag afgesloten met een borrel. Schrijf deze datum dus zeker in jouw agenda als je erbij wilt zijn!

In deze nieuwsbrief tref je daarnaast zoals gebruikelijk verschillende kijk-, -lees, -doe en luistertips. Wij vragen je daarnaast ook om jouw mening. Heb je suggesties voor ons? Bijvoorbeeld voor een nieuwe workshop? Laat het ons weten.

Achter de schermen werken wij uiteraard hard door: er staat nog enorm veel te gebeuren dit jaar! 💪🔥

Team Aware Online

Speciaal in deze editie

 • Leestip: hoe kan ik een tijdelijk e-mailadres gebruiken?
 • Save the date: OSINT Meetup op 6 juni 2023 in Breda
 • Live online workshop: Onderzoek op Telegram (30 maart 2023)
 • Doe-tip: bekijk de Google Immersive View
 • Training: overzicht van trainingsdata
 • Kijktip: film “Missing” in de bioscoop
 • Doe-tip: oefen jouw OSINT-skills!
 • Leestip: Burgeronderzoekers ontmaskeren antisemitische verdachte
 • Tip ons: waar heb jij behoefte aan?
 • STAP-budget: aanvraagronde uitgesteld naar 17 maart 2023
 • Leestip: “Ongekend en onderscheidend” (boek)
 • RIP: het einde van OSINT Curious
 • Audit CPION: onze opleidingen ook in 2023 geaccrediteerd!
 • Leestip: “Nationale OSINT-dag” op 26 februari 2023
 • Kijktip: Nieuw YouTube-kanaal van Henk van Ess
 • Vacatures: Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Leestip: Hoe kan ik een tijdelijk e-mailadres gebruiken? (blog)

Tijdelijke e-mail

Het komt vast weleens voor dat jij voor OSINT-onderzoek een artikel wil lezen, een video wil bekijken of een geluidsfragment wil beluisteren waarvoor je moet inloggen. Wil je bijvoorbeeld het artikel uit de Volkskrant dat wij verderop in deze nieuwsbrief hebben genoemd lezen, dan is inloggen noodzakelijk. In onze nieuwe blogpost leggen wij uit hoe je hiervoor een tijdelijk e-mailadres kunt gebruiken.

Save the date: OSINT Meetup op 6 juni 2023 in Breda

Op 6 juni 2023 organiseert Aware Online een 𝐎𝐒𝐈𝐍𝐓 𝐌𝐞𝐞𝐭𝐮𝐩 in Breda. Van 09:00 tot 17:00 zal de dag in het teken staan van kennisdeling en netwerken op het gebied van #OSINT. Zo zullen er diverse 𝐎𝐒𝐈𝐍𝐓 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭𝐢𝐞𝐬 gegeven worden, kun jij in teamverband een 𝐎𝐒𝐈𝐍𝐓 c𝐡𝐚𝐥𝐥𝐞𝐧𝐠𝐞 proberen op te lossen en wordt de dag afgesloten met een borrel.

Wil jij er op 6 juni bij zijn? Schrijf deze #OSINT-dag dan alvast in jouw agenda en hou onze sociale media en onze nieuwsbrief in de gaten. De inschrijving zal in april 2023 geopend worden en er zal een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Hopelijk tot op 6 juni in Breda!

OSINT Meetup - Save the date

Live online workshop: "Onderzoek op Telegram" (30 maart 2023)

Live online workshop Onderzoek op Telegram

Heb jij deze workshop eerder gemist? Dan hebben wij goed nieuws, want op  30 maart 2023 van 09:00 tot 12:00 verzorgt Annemijn van Langeveld nogmaals de live online workshop Onderzoek op Telegram. In deze workshop leer je in slechts drie uur tijd de nieuwste tips & tricks voor het doen van OSINT-onderzoek op Telegram.

Heb jij eerder bij Aware Online een training gevolgd? Dan krijg je 50% korting op de inschrijving. Vermeld dit op jouw inschrijfformulier om jouw korting toe te passen.

Doe-tip: bekijk de Google Immersive View

De functie “Immersive View” van Google bestaat al wat langer, maar nu kunstmatige intelligentie met ChatGPT regelmatig in het nieuws is kunnen we deze functie best nogmaals onder de aandacht brengen. Met deze functie van Google worden namelijk luchtfoto’s via AI gecombineerd met streetview-beelden, hetgeen nuttige video’s van plaatsen kan opleveren. De functie wordt nog verder uitgerold, maar voor bekende plaatsen werkt deze al. Probeer het zelf als volgt:

 1. Open de mobiele versie van Google Maps
 2. Zoek naar een plaats (bijvoorbeeld: de Eifeltoren in Parijs)
 3. Swipe het witte tabblad omhoog
 4. Klik de eerste “foto” aan: dit is een Immersive View-video!
Google Immersive View

Wist je dat Google wel meer leuke functies heeft? Bekijk bijvoorbeeld de 3D-weergave van een plaats door een instelling in Google aan te passen. Deze functie zit een beetje verstopt!

Trainingen: overzicht van trainingsdata

SPHBO Certified Open Source Intelligence Expert

Wil jij ook Certified Open Source Intelligence Expert® worden? Schrijf je dan vandaag nog in voor deze tiendaagse Post HBO-Registeropleiding die bestaat uit onze OSINT Module 1, 2 en 3. Module 1 start weer op 15 mei in Breda!

Heb je vragen over OSINT-trainingen? Of wil je de trainingen in-company op locatie bij jouw organisatie volgen? Neem dan contact met ons op.

Kijktip: film “Missing” in de bioscoop

Hou jij van films? Dan is wellicht de film “Missing” een tip voor je. De film Missing draait sinds 23 februari 2023 in Nederlandse bioscopen en gaat over een moeder (Nia Long) van een scholier (Storm Reid) die vermist raakt. Tijdens de speurtocht om haar moeder te vinden, komen ook regelmatig OSINT-technieken aan bod. Klik op de knop hieronder voor meer informatie over deze film.

Missing

Doe-tip: oefen jouw OSINT-skills!

OSINT Oefeningen

Wij krijgen tijdens onze trainingen regelmatig de vraag van onze cursisten hoe zij hun OSINT-skills op peil kunnen houden. Sinds kort kunnen wij een nieuwe tip aan ons advies toevoegen: maak de OSINT-oefeningen op de website Gralhix.com. Op deze website van de Senior OSINT Analyst Sofia Santos (@gralhix) tref je namelijk steeds nieuwe opdrachten aan. Het leuke is dat het niveau van deze opdrachten verschilt. Voor ieder wat wils dus! Wil je de uitleg van deze opdrachten bekijken? Dan kan dat ook. Bekijk deze video van oefening 011 bijvoorbeeld.

Leestip: Burgeronderzoekers ontmaskeren antisemitische verdachte

Op 25 februari verscheen er in de Volkskrant.nl een artikel met de titel: “Burgeronderzoekers ontmaskeren verdachte achter antisemitische leus op Anne Frank Huis: een Canadees uit Polen”. In de reconstructie van de Volkskrant wordt ingegaan op het onderzoek naar een op het Anne Frank Huis geprojecteerde lasterlijke leus. De groepering “Capitol Terrorists Exposers” zou de “verdachte” via filmpjes en Telegramberichten in kaart hebben gebracht. Je kunt het hele artikel lezen via onderstaande link, wel is daarvoor inloggen noodzakelijk. Maar dat is voor jou als OSINT-onderzoeker vast geen probleem. Nog iets om over na te denken: vind jij het een goede ontwikkeling dat er steeds meer “burgeronderzoekers” zijn? Of moet onderzoek voorbehouden blijven aan professionals?

Burgeronderzoekers-ontmaskeren-antisemitische-verdachte

Tip ons: waar heb jij behoefte aan?

Tip ons!

Bij Aware Online zetten wij ons elke dag in om de wereld een stukje veiliger te maken. Dat doen wij door mensen zoals jij les te geven in hoe openbare bronnen gebruikt kunnen worden binnen bijvoorbeeld de opsporing, handhaving, toezicht en intelligence. Maar om jou zo goed mogelijk te helpen, horen wij heel graag van jou waar jij behoefte aan hebt. Zijn er bijvoorbeeld onderwerpen waar wij een (digitale) workshop over kunnen maken? Zie je graag bepaalde zaken terug op onze website? Of vind je dat wij onze nieuwsbrief anders moeten maken? Laat het ons weten! Wij beloven dat wij ons best doen om jouw behoefte zo goed mogelijk te vervullen.

STAP-budget: aanvraagronde uitgesteld naar 17 maart 2023

Het nieuwe tijdvlak voor de aanvraag van het STAP-budget van afgelopen 28 februari is verplaatst naar 17 maart 2023 om 10:00. Op deze dag opent de aanvraagronde waarin een subsidie van maar liefst € 1.000,- voor al onze meerdaagse OSINT-trainingen aangevraagd kan worden. Let op: in dit STAP-tijdvlak kunnen aanvragen worden ingediend voor opleidingen die tussen 29 maart 2023 en 31 juli 2023 plaatsvinden. Wil je meer kans maken op de toekenning van het STAP-budget? Schrijf je dan uiterlijk donderdag 16 maart voor 20:00 in voor een van onze trainingen! Je ontvangt dan diezelfde avond nog jouw aanmeldbewijs waarmee je de subsidie kunt aanvragen. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.

STAP-budget

Leestip: "Ongekend en Onderscheidend" (boek)

Ongekend en Onderscheidend

In december 2022 verscheen het boek “Ongekend en onderscheidend: de geheime geschiedenis van de MIVD” van Bob de Graaff, emeritus hoogleraar intelligence en security studies aan de Universiteit Utrecht. In het boek wordt ingegaan op de geschiedenis van de Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en diens voorganger. Zo wordt beschreven hoe de dienst opereerde tijdens de Koude Oorlog, tijdens vredes- en crisisbeheersingsoperaties, de strijd tegen terrorisme en cyberdreigingen van de laatste jaren. Een interessant boek voor eenieder die interesse heeft in het reilen en zeilen bij inlichtingendiensten. Nog een tip: bekijk ook ons overzicht van OSINT-boeken op deze pagina, of het boek van Huib Modderkolk.

RIP: Het einde van OSINT Curious

Op 27 februari 2023 verscheen helaas het bericht dat OSINT Curious, een populair non-profit project op het gebied van OSINT stopt. In de laatste blogpost op de website staat vermeld dat overige werkzaamheden er helaas voor zorgen dat er te weinig tijd voor het project overblijft. Erg jammer, want vele OSINT-ers maakten veelvuldig gebruik van de gratis tips, tricks en livestreams van het platform. Als sponsor en trouwe volger van het platform bedanken wij diegenen die het platform begonnen zijn: Lorand Bódo (@Lorandbodo), @Technisette, Nico Dekens (@Dutch_osintguy), Benjamin Strick (@Bendobrown), @Sector035 en last but not least: Micah Hoffman (@Webbreacher). Wij delen graag de boodschap van Nico Dekens: mocht je iets interessants op Twitter tegenkomen, gebruik dan de hashtag #OSINTcurious.

OSINT Curious

Audit CPION: onze opleidingen ook in 2023 geaccrediteerd!

Post-HBO Registeropleiding - Certified Open Source Intelligence Expert®

Goed nieuws! In februari 2023 hebben wij vanuit het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) het positieve bericht ontvangen dat al onze trainingen in 2023 geaccrediteerd blijven. Concreet betekent dit onder andere dat wij ook dit jaar onze tiendaagse Post HBO-Registeropleiding tot Certified Open Source Intelligence Expert® mogen aanbiedenDeelnemers die slagen voor deze opleiding, ontvangen een officieel diploma vanuit de Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs (SPHBO) en worden ingeschreven in het Abituriëntenregister van het CPION. Wist je eigenlijk dat naast onze trainingen ook ons opleidingsinstituut en onze trainers geregistreerd zijn bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO)?

Leestip: "Nationale OSINT dag" op 26 februari 2023

Misschien heb je nog nooit van “The OSINT Foundation” gehoord, maar deze Amerikaanse organisatie heeft besloten om 26 februari als “National OSINT Day” uit te roepen. Ondanks dat de organisatie een vereniging voor OSINT-medewerkers uit de Verenigde Staten is, is het misschien toch leuk om deze dag in jouw agenda te noteren. Wellicht zijn er namelijk wereldwijd andere initiatieven die deze datum overnemen, waarmee er voor jou wellicht leuke OSINT-bijeenkomsten op deze datum kunnen zijn.

National OSINT Day

Kijktip: nieuw YouTube-kanaal Henk van Ess

Instant OSINT

Op 14 februari 2023 verscheen er een nieuw YouTube-kanaal waarop OSINT-tips geplaatst worden. Wie hierachter zit? OSINT-bekendheid Henk van Ess die je wellicht ook kent van zijn periode bij onderzoekscollectief Bellingcat. Zeker een tip om dit kanaal te volgen indien je graag naar OSINT-tips in video-vorm kijkt. Er staan nu nog niet zoveel video’s op, maar er zullen er zeker meer volgen. In een eerdere nieuwsbrief noemden wij ook al een ander interessant YouTube-kanaal, namelijk het kanaal van Benjamin Strick.

Bekijk ons overzicht van OSINT vacatures

Bij Aware Online houden wij elke vrijdag een overzicht bij van vacatures op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT), Social Media Intelligence (SOCMINT) en Intelligence in het algemeen.

Heb jij zelf een vacature die jouw organisatie op onze website wilt plaatsen? Of kunnen wij je helpen bij het zoeken naar of detacheren van de juiste kandidaat? Neem dan contact met ons op.

OSINT Vacatures

Volg ons op sociale media