Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   
Unshorten

In een OSINT onderzoek kan het zijn dat je een ingekorte URL tegenkomt. Zo’n ingekorte URL ziet er bijvoorbeeld als volgt uit: https://bit.ly/3KNfO4K. De vraag is natuurlijk waar deze URL naar toe leidt. Daarnaast wil je misschien ook weten wanneer de URL is aangemaakt. In deze blog leggen we je uit hoe je veilig een ingekorte URL kunt onderzoeken. Want je wilt natuurlijk niet zomaar op een linkje klikken!

Wat is een ingekorte URL?

De afkorting URL staat voor “Uniform Resource Locator”. Met de URL wordt een specifieke locatie op het internet bedoeld. De URL “www.aware-online.com” verwijst bijvoorbeeld naar onze website, een locatie op het internet. Bij een ingekorte URL is de URL korter dan hierboven, maar verwijst deze wel naar dezelfde locatie als de volledig uitgeschreven URL. Zo is de afgekorte URL https://bit.ly/3KNfO4K eigenlijk hetzelfde als de URL www.aware-online.com, maar is deze dus korter geschreven. Aanbieders van

Hoe kun je een URL inkorten?

Er zijn verschillende websites die het verkorten van URL’s als dienst aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn https://bitly.com, https://tinyurl.com, https://tiny.cc, https://cutt.ly en https://www.shorturl.at. Na een gratis registratie op bijvoorbeeld Bitly.com, kun je zelf een

Bitly shortener

Hoe kun je een ingekorte URL veilig openen?

Je hebt inmiddels vast wel vaker gehoord dat het onverstandig kan zijn om zomaar linkjes aan te klikken. Sommige websites kunnen immers kwaadaardige software bevatten die door het bezoeken van de website uitgevoerd/geïnstalleerd kunnen worden. Bij afgekorte URL’s is dit risico misschien nog wel groter: je weet immers niet op welke website je uit gaat komen. Ons advies is om eerst te kijken waar de afgekorte URL voor staat vóórdat je de URL bezoekt. Hoe je dat doet, dat lees je hieronder.

Hoe kun je erachter komen wanneer een ingekorte URL is aangemaakt?

De manier om erachter te komen wat de volledige URL van een ingekorte URL is, hangt af van de website die gebruikt is om de verkorte URL te creëren.  Stel je voor dat je de URL “https://bit.ly/3KNfO4K” tegen komt, dan kun je een “+” achter de URL zetten om erachter te komen waar de URL naar verwijst. De link die je dus krijgt is https://bit.ly/3KNfO4K+. Deze link biedt je vervolgens onderstaande informatie. Je weet nu dus dat de URL leidt naar “https://www.aware-online.com”.

Bitly unshortened

Zoals gezegd hangt het platform af van de manier waarop je een ingekorte URL kunt uitvouwen. In de tabel hieronder zie je per website staan hoe je een afgekorte URL kunt onderzoeken.

Platform Verkorte URL Toevoeging Resultaat URL
Bitly.com https://bit.ly/3KNfO4K “+” achter URL https://bit.ly/3KNfO4K+
Tinyurl.com https://tinyurl.com/3cpzwmtt “preview” voor domein https://preview.tinyurl.com/3cpzwmtt
Tiny.cc https://tiny.cc/ugkpuz “=” achter URL https://tiny.cc/ugkpuz=
Cutt.ly https://cutt.ly/GALu1o0 “@” achter URL https://cutt.ly/GALu1o0@

Maar wat nu als het platform zelf geen mogelijkheid biedt om een URL uit te vouwen? Geen paniek, in dat geval kun je andere websites proberen die een link voor je uitvouwen. Websites die dit doen zijn bijvoorbeeld Unshorten.It! (https://unshorten.it/), URL Expander (https://urlex.org/) en CheckShortURL (https://checkshorturl.com/).

Unshorten

En voordat je een URL bezoekt, kan het tenslotte handig zijn om een dienst als https://www.virustotal.com te gebruiken. Deze website analyseert een website op bekende malware zodat jij veilig een website kunt bezoeken.

VirusTotal

Meer weten?

Wil je meer weten over het verkorten of uitvouwen van URL’s? Of over het veilig bezoeken en/of onderzoeken van websites? Bijvoorbeeld via virtuele machines, sanxbox-omgevingen of tools van derde partijen? Neem dan gerust contact met ons op of schrijf je in voor een van onze OSINT-trainingen. Wij vertellen je graag meer!

Previous PostNext Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCaptcha and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.