Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   
Gebruikersnamen controleren

Meerdere accounts vinden via een gebruikersnaam

Om gebruik te maken van een online dienst moet in veel gevallen een gebruikersnaam ofwel username door een gebruiker gekozen worden. Deze geregistreerde gebruikersnaam kan maar één keer gebruikt worden: het account is gekoppeld aan de gebruikersnaam. Omdat sommige gebruikers voor meerdere diensten dezelfde gebruikersnaam gebruiken, kunnen we de gebruikersnaam gebruiken om deze accounts te identificeren. Wij leggen je graag uit hoe je (verborgen) accounts van dezelfde gebruiker vindt.

Als je in een OSINT-onderzoek een gebruikersnaam tegenkomt, dan kun je controleren of deze gebruikersnaam ook op andere diensten voorkomt. Op de afbeelding hieronder zie je bij verschillende websites drie kleuren staan. De kleur GROEN geeft aan dat de door jou ingevulde gebruikersnaam niet voorkomt, de kleur BLAUW geeft aan dat de gebruikersnaam voorkomt en de kleur GEEL geeft een foutmelding. In een onderzoek is het dus handig om naar de blauwe resultaten te kijken: de gebruikersnaam die je zoekt komt immers op die website voor.

Gebruikersnamen controleren

Hoe kun je meerdere accounts vinden met alleen een gebruikersnaam?

Om meerdere (verborgen) accounts van online diensten te vinden met een gebruikersnaam, dien je de volgende stappen te doorlopen:

STAP 1: ga naar de website https://namechk.com/.

STAP 2: vul bovenin de zoekbalk de gebruikersnaam in van jouw target. Wij hebben als voorbeeld de username ‘Aware_Online’ ingevuld.

Zoekbalk controleren gebruikersnaam

STAP 3: als je op ‘Enter’ klikt zie je dat de diensten op de pagina van kleur veranderen. Deze kleren houden in dat een gebruikersnaam op een betreffende dienst in gebruik is (BLAUW), dat een gebruikersnaam nog niet op een dienst wordt gebruikt (GROEN) of dat een gebruikersnaam voor een dienst ongeldig is (GEEL).

Voorbeeld gebruikersnaam Aware Online

KLAAR: je kunt nu zien of een gebruikersnaam ergens anders voorkomt. De gebruikersnaam ‘Aware_Online’ komt volgens het overzicht bijvoorbeeld voor op Twitter en Instagram. En dat klopt ook, want als je doorklikt zie je dat je inderdaad uitkomt op de pagina’s van Aware Online op Twitter en Instagram. Controleer en verifieer wel altijd of je de juiste gebruiker hebt gevonden!

Alternatieven

In de bovenstaande uitleg is er gebruik gemaakt van de website namechk.org. Uiteraard bestaan er ook andere manieren om onderzoek naar gebruikersnamen te doen. Zo kun je bijvoorbeeld met de Google operator “inurl:gebruikersnaam” ook zoeken naar gebruikersnamen op specifieke websites (site:domeinnaam.nl). Bekijk ons overzicht van andere handige tools voor onderzoek naar gebruikersnamen.

Meer tips of contact?

Wil je meer weten over hoe je gericht onderzoek kunt plegen naar gebruikersnamen? Of heb je zelf toevoegingen aan dit artikel? Laat het ons dan vooral weten!

Next Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCaptcha and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.