+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   

OSINT Nieuwsbrief - Editie Augustus 2023

De zomervakantie komt tot zijn einde en dat betekent dat de laptops hier en daar weer open worden geklapt en de eerste mails weer worden gelezen. De OSINT-wereld heeft deze zomer niet stilgezeten, dus wij praten je in deze nieuwsbrief bij over wat je de afgelopen periode gemist hebt!

Daarnaast blikken we vooruit op de komende periode. Welke klassikale trainingen zijn er te volgen en welke workshops staan er op het programma? We stellen daarnaast een nieuwe trainer aan jullie voor en hebben een leuke nieuwe aankondiging!  Kortom: genoeg om over bijgepraat te worden. Veel leesplezier!

Team Aware Online

Speciaal in deze editie

 • Leestip: Google Analytics code anders te vinden
 • Doe-tip: Schrijf je in voor de Sans OSINT Summit 2023
 • Leestip: Verbod op privacy- en proxyservices onder .nl vanaf oktober
 • Leestip: Bellingcat zet OSINT in om mysteries rondom de Eerste en Tweede Wereldoorlog op te lossen
 • Kijktip: De wondere wereld van GeoGuessr
 • Leestip: Omzeil Google Lens en keer terug naar oude Google Reverse Image Search
 • Leestip: Duitsland heeft Streetview!
 • Leestip: We verwelkomen een nieuwe trainer bij Aware Online!
 • Leestip: Aware Online gaat Engelstalige trainingen verzorgen / Aware Online will be providing OSINT training in English
 • Training: overzicht trainingsdata 2023 + 2024
 • Save the date: een nieuwe OSINT Meetup en meer!
 • Vacatures: bekijk ons wekelijkse overzicht van OSINT-vacatures

Leestip: Google Analytics code anders te vinden

Google Analytics 4

Sinds 1 juli dit jaar is Google gestopt met het gebruiken van de welbekende UA-codes. De UA-code kon je gebruiken om te kijken welke andere websites er eventueel te linken zijn aan een website die je onderzoekt. De UA-code zal worden vervangen door de Google Analytics 4 code (G-). Meer weten? Klik op onderstaande knop.

Doe-tip: Schrijf je in voor de Sans OSINT Summit 2023

SANS OSINT Summit 2023

Op vrijdag 22 september 2023 vindt de Sans OSINT Summit 2023 plaats. De Summit is online te volgen en je kan je gratis aanmelden. Verschillende OSINT-specialisten behandelen een variatie aan onderwerpen. Wil je meer weten over het programma? Klik dan op onderstaande link.

Leestip: Verbod op privacy- en proxyservices onder .nl vanaf oktober

Vanaf 1 oktober geldt een verbod op privacy- en proxyservices onder .nl

Vanaf 1 oktober 2023 staat SIDN niet langer toe dat een .nl-domeinnaam op naam van een derde partij geregistreerd wordt. Proxydiensten werden vaak afgesloten door domeineigenaren die daarmee hun gegevens wilden verbergen in de Whois-registratie. Volgens SIDN is dit niet langer nodig: “Bij een particuliere domeinnaamregistratie laten wij de genoemde registratiegegevens al sinds 2010 niet meer publiek zien. Daarom bestaat de noodzaak voor privacy- en proxyregistraties niet meer.

Leestip: Bellingcat zet OSINT in om mysteries rondom de Eerste en Tweede Wereldoorlog op te lossen

Solving World War II Photo Mysteries With Open Source Techniques

In deze blog van onderzoekscollectief Bellingcat gaan ze in op verschillende onderzoekstechnieken om foto’s uit de periode van de Eerste of Tweede Wereldoorlog te geolocaten. Het gaat hier om foto’s die ze vinden op Facebook, zoals ze bijvoorbeeld deden in de groep ‘Finding the Location WW1 & WW2’. Op deze manier heeft Bellingcat een reeks foto’s uit de archieven van het International Bomber Command Center (IBCC) onderzocht en werden er interessante dingen gevonden. Geïnteresseerd in het hele artikel? Klik op de link hieronder:

Kijktip: de wondere wereld van GeoGuessr

GeoGuessr

Hoe goed ben jij in geolocation? Wil je er beter in worden, dan is GeoGuessr een waardevolle tip. Bij GeoGuessr wordt je ergens op de wereld gedropt via een Google Streetview kaart. Je hebt vervolgens een aantal minuten om te raden waar je gedropt bent. De Amerikaanse Trevor Rainbolt is iemand die zichzelf expert maakte in geolocation door dag in dag uit GeoGuessr te spelen. Hij vindt inmiddels de moeilijkste plekken terug en kan in ongeveer een seconde bepalen in welk gebied hij is gedropt.

Bekijk hier bijvoorbeeld hoe hij de plek terug vond van iemand die hem een foto liet zien, met de vraag waar deze was genomen. Het was een waardevolle foto en de plek was belangrijk voor die persoon. Voor Rainbolt was het geen probleem: www.tiktok.com/@georainbolt/video/7250246386736827691. Of hier hoe hij in 0.1 seconde een locatie kan bepalen door te letten op de details: www.youtube.com/watch?v=3GUZi5XWwA4&t=23s.

Interesse gewekt? In oktober vindt het WK GeoGuessr plaats!

Leestip: Omzeil Google Lens en keer terug naar oude Google Reverse Image Search

imagesniper.eu

Henk van Ess ontwikkelde deze zomer een tool om Google Lens te omzeilen. Via deze tool kun je de link van een afbeelding inladen die vervolgens gezocht wordt binnen de ‘oude’ Google Reverse Image Search. In veel gevallen kan dit handig zijn, aangezien je bij Lens bijvoorbeeld geen woorden kunt toevoegen aan je zoekopdracht. Daarnaast geeft Google Lens niet altijd een datum weer.  Zie hier de link naar de tool:

Leestip: Duitsland heeft Streetview!

Duitsland heeft Streetview!

Eind juni reden de camera-auto’s van Google Streetview door Duitsland om beelden te maken van de Duitse straten. En dat is uniek, want Duitsland moest daar heel lang niets van hebben. Dat had alles te maken met hoeveel waarde zij hechten aan het recht op privacy. Dit komt doordat Duitsland een geschiedenis kent met veel spionage, waardoor er groot wantrouwen heerst. Inmiddels lijken ze tot een overeenstemming gekomen: Google mag gaan rondrijden, maar er wordt aan iedereen uitbundig de mogelijkheid gegeven om zaken te blurren. De auto’s gaan rondrijden tot aan oktober. De beelden verschijnen vanaf deze maand online. Eind 2023 zullen er beelden van het hele land beschikbaar zijn.

Leestip: We verwelkomen een nieuwe trainer bij Team Aware Online!

Henno def

Nadat hij al enige tijd op de achtergrond heeft meegewerkt, zal het team van Aware Online per 1 september 2023 officieel worden versterkt met Henno. Henno is een ervaren onderzoeker en Intelligence Analyst met een achtergrond bij overheidsdiensten en in het bedrijfsleven. Binnen Aware Online zal Henno zich gaan richten op het ontwikkelen en geven van trainingen en workshops. Ook zal hij enkele taken op het gebied van operationeel management op zich nemen. Wij zijn heel blij met onze nieuwe collega en wensen Henno heel veel werkplezier en succes!

Leestip: Aware Online gaat trainingen verzorgen in het Engels / Aware Online will be providing OSINT training in English

Nederlandse vlag
Engelse vlag

De OSINT/SOCMINT community is internationaal en wij ontvangen regelmatig aanvragen voor Engelstalige trainingen. De komende maanden gaan we en Engelstalig trainingsprogramma opzetten, toegankelijk voor cursisten met de nationaliteit van een EU-lidstaat, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen of Zwitserland. Meer bijzonderheden over deze Engelstalige training volgen de komende periode, dus houd onze website en de nieuwsbrieven goed in de gaten.

The OSINT/SOCMINT community is international, and we regularly receive requests for training programs in English. In the coming months we will set up an English-taught training program, admitting students with the nationalities of an EU member state, the United Kingdom, Norway, and Switzerland. More details about this training will follow soon, so keep an eye on our website and the newsletters.

Schrijf je in: voor een van onze OSINT-trainingen!

Post-HBO Registeropleiding - Certified Open Source Intelligence Expert®

Wil jij ook Certified Open Source Intelligence Expert® worden? Schrijf je dan vandaag nog in voor deze tiendaagse Post HBO-Registeropleiding die bestaat uit onze OSINT Module 1, 2 en 3. Module 1 start na de zomer weer op 19 september 2023 in Breda!

OSINT Module 1

Trainingen in 2023:

 • 19-20-21 september (in Breda)
 • 14-15-16 november (in Breda)
 • 12-13-14 december (ONLINE – ENGLISH)

Trainingen in 2024:

 • 16-17-18 januari (in Breda)
 • 23-24-25 januari (ONLINE – ENGLISH)
 • 12-13-14 maart (in Breda)
 • 14-15-16 mei (in Breda)
 • 24-25-26 september (in Breda)
 • 5-6-7 november (in Breda)

OSINT Module 2

Trainingen in 2023:

 • 10-11-12 oktober (in Breda)
 • 12-13-14 december (in Breda)

Trainingen in 2024:

 • 6-7-8 februari (in Breda)
 • 5-6-7 maart (ONLINE – ENGLISH)
 • 16-17-18 april (in Breda)
 • 11-12-13 juni (in Breda)
 • 15-16-17 oktober (in Breda)
 • 10-11-12 december

OSINT Module 3

Trainingen in 2023:

 • 20 t/m 23 november (in Breda)

Trainingen in 2024:

 • 25 t/m 28 maart (in Breda)
 • 27 t/m 30 mei (ONLINE – ENGLISH)
 • 1 t/m 4 juli (in Breda)
 • 25 t/m 28 november (in Breda)

Heb je vragen over OSINT-trainingen? Of wil je de trainingen in-company op locatie bij jouw organisatie volgen? Neem dan contact op.

Schrijf je in voor een van onze workshops!

Live online workshop OSINT hackathon

Naast onze reguliere OSINT-trainingen staan er verschillende live online  workshops op de planning:

21 september 2023: Geolocaten met OpenStreetMap (NL)

Stel dat u een foto van een onbewaakte spoorwegovergang heeft en u wilt weten waar deze foto genomen is. Dan kunt u uiteraard proberen om te kijken of een reverse image en eventuele exif data u kunnen helpen. Maar wat als dat niet lukt? In deze workshop leert u hoe u OpenStreetMap, Overpass Turbo en Google Earth kunt combineren om heel gericht fysieke elementen op een kaart te kunnen zoeken. Hou uw laptop gereed en doe zelf mee!

6 oktober 2023: Onderzoek op Google (NL)

Google: de bekendste zoekmachine ter wereld. Heeft u altijd al willen weten hoe Google precies werkt? Hoe u zo snel mogelijk de meest relevante zoekresultaten krijgt? En hoe het komt dat bepaalde resultaten altijd bovenaan de zoekresultaten staan? Als u weet hoe Google werkt en hoe u Google kunt beïnvloeden, dan worden uw resultaten relevanter en nauwkeuriger. U bent minder tijd kwijt aan het kijken naar irrelevante informatie voor uw online onderzoek. In deze workshop wordt u meegenomen in de wereld van Google voor gevorderden voor optimaal zoekresultaat.

19 oktober 2023: Workshop Telegram (ENGLISH)

Telegram is a free application where users can exchange encrypted and self-destructing messages, photos, videos and files. Due to the extensive privacy functions and the low-threshold nature, Telegram attracts a mix of criminals, troublemakers and hate groups, among others. In groups, for example, things such as drugs, firearms and heavy fireworks are offered and sold for sale. In other groups, demonstrations or other forms of incitement are being prepared. In short: Telegram contains a wealth of information. In this three-hour live online workshop you will learn everything about conducting research on Telegram. The registration will be open soon!

27 oktober 2023: Workshop Telegram (NL)

Telegram is een gratis applicatie waar gebruikers versleutelde en zelfvernietigende berichten, foto’s, video’s en bestanden kunnen uitwisselen. Door de uitgebreide privacyfuncties en het laagdrempelige karakter trekt Telegram onder andere een mix van criminelen, onruststokers en haatgroepen aan. In groepen worden bijvoorbeeld zaken als drugs, vuurwapens en zwaar vuurwerk te koop aangeboden en verkocht. In andere groepen worden demonstraties of andere vormen van opruiing voorbereid. Kortom: Telegram bevat een schat aan informatie. In deze workshop kom je alles te weten over het uitvoeren van onderzoek op Telegram.

28 november 2023: Onderzoek aan websites I + 2 (NL)

Onderzoek aan websites 1

Iedere rechercheur, analist of onderzoeker krijgt in een onderzoek weleens te maken met websites en domeinnamen. Het kan in dat geval handig zijn om te weten wat een website en domeinnaam zijn en hoe u deze kunt onderzoeken. In dit eerste deel van de tweedelige webinar over onderzoek aan websites leggen wij u diverse stappen uit die u kunt nemen om een website of domeinnaam te onderzoeken.

Onderzoek aan websites 2

In dit tweede deel van de tweedelige webinar over onderzoek aan websites leggen wij u nog meer (technische) stappen uit die u kunt nemen om een website of domeinnaam te onderzoeken.

 

30 november 2023: Open Source Python Tool gebruiken (NL)

In OSINT-onderzoeken kan het gebruik van tools in sommige gevallen gewenst zijn. Maar bij veel online tools en downloadbare software bestaat de kans dat u gevoelige gegevens achterlaat. Wanneer u géén gevoelige gegevens wil achterlaten en tóch tooling wilt gebruiken, kunnen open source (Python) tools een oplossing bieden. In deze workshop leert u hoe u veilig en effectief verschillende tools kunt inzetten.

Meer informatie over deze workshops? Neem een kijkje op onze website!

SAVE THE DATE: tijd voor nieuwe OSINT activiteiten

OSINT Meetup 2024 - Save the date

Nieuwe OSINT Meetup

Het is tijd voor een tweede editie van de OSINT Meetup! De eerste OSINT Meetup in juni, was namelijk een erg groot succes. Heb jij interesse in een dag die volledig in het teken zal staan van kennisdeling en netwerken op het gebied van OSINT? Dan kun je alvast donderdag 1 februari 2024 in je agenda blokken. Ook deze dag zullen er verschillende presentaties gegeven worden, gaan we in teamverband aan de slag met een OSINT-challenge en sluiten we de dag af met een borrel. Meer informatie over deze dag en de mogelijkheid tot inschrijven, verschijnt binnenkort op de website.

Live OSINT Hackathon

Lijkt het je interessant om een hele dag aan de slag te gaan in een echt OSINT-onderzoek? Kom dan naar deze workshop-dag op vrijdag 1 december 2023 in Breda! De dag zal in het teken staan van in de praktijk aan de slag gaan met OSINT. Je zal in groepsverband aan een casus werken en zo leren hoe je een OSINT-onderzoek nou eigenlijk instelt. Zet de datum alvast in je agenda, inschrijven is binnenkort mogelijk via de website!

Bekijk ons overzicht van OSINT vacatures

OSINT Vacatures

Bij Aware Online houden wij elke vrijdag een overzicht bij van vacatures op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT), Social Media Intelligence (SOCMINT) en Intelligence in het algemeen.

Heb jij zelf een vacature die jouw organisatie op onze website wilt plaatsen? Of kunnen wij je helpen bij het zoeken naar of detacheren van de juiste kandidaat? Neem dan contact met ons op.