+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Leeromgeving   ★    OSINT vacatures  ★    Contact  ★   

OSINT Nieuwsbrief - Editie December 2022

Het is bijna kerstvakantie en daarom hebben wij  deze maand een kersteditie van onze nieuwsbrief 🎅. En uiteraard is deze tijd van het jaar ook een moment om te reflecteren en om vooruit te kijken.

Het afgelopen jaar hebben wij ons bij Aware Online vanuit onze missie elke dag ingezet om de wereld een stukje veiliger te maken. Dat doen wij door mensen zoals jij les te geven in hoe openbare bronnen gebruikt kunnen worden om criminaliteit te bestrijden.

Wij hebben op mooie congressen gestaan, vele opleidingen in-company verzorgd en honderden cursisten mogen ontvangen in onze reguliere klassikale trainingen. Ook hebben wij diverse organisaties mogen ondersteunen met advies en onderzoek, uiteraard op het gebied van OSINT.

Wij vinden het enorm waardevol om te zien hoe zovelen van jullie een bijdrage leveren om de wereld veiliger en leuker te maken. Of dat nu gericht is op het speuren naar vermiste personen of het aanpakken van fraude en corruptie. Of het nu gaat om het stoppen van misbruik en onrecht of het in de kiem smoren van mensenhandel en terrorisme. Jullie dragen allemaal een steentje bij, vanuit welke rol of organisatie dan ook, en daar worden wij enorm gelukkig van.

Wij danken iedereen die zich inzet om de wereld veiliger en leuker te maken. En wij hopen om hen die zich daarvoor inzetten op OSINT-gebied te mogen blijven ondersteunen.

Hele fijne feestdagen gewenst, en op naar 2023! 🎄🎁🎇

Team Aware Online

Speciaal in deze kersteditie

 • Leestip: “Hoe kan ik een Google-account vinden via een telefoonnummer?
 • 5 nieuwe OSINT-workshops: 1+1 gratis t/m 31 december!
 • Kijktip: “The children in the pictures” (docu)
 • Tip: Bekijk gegevens van Instagram in JSON-formaat
 • Training: Overzicht trainingsdata  2023
 • Tip: YouTube gebruikersnamen zichtbaar op profiel!
 • Let op: Telegram gebruiken zonder simkaart
 • Leestip: 1e gemeente met APV tegen digitale ordeverstoringen
 • Kijktip: “Fake news & ik” (docu)
 • STAP-budget: datum aanvraagronde gewijzigd
 • Challenge: kraak de code en krijg 25% korting op een workshop!
 • Vacatures: Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Leestip: "Hoe kan ik een Google-account vinden via een telefoonnummer?" (Blog)

Resultaat Google ID
Wellicht was het voor jou al bekend dat je aan de hand van een e-mailadres het unieke ID van een gebruiker op Google kunt achterhalen? En dat je met dit ID bijvoorbeeld reviews en foto’s van een Google-gebruiker kunt vinden. In onze nieuwe blog leggen we je uit hoe je hetzelfde kunt doen voor een telefoonnummer. Hiermee kun je zelfs bevestigen dat een telefoonnummer en een Gmail-adres bij elkaar horen.

5 nieuwe OSINT-workshops: live online te volgen!

Op veler verzoek bieden wij vanaf januari 2023 maar liefst vijf nieuwe OSINT workshops aan. In deze live online workshops leer je in drie uur tijd de nieuwste tips & tricks over een specifiek onderwerp. Schrijf je vóór 31 december 2022 in voor een van onderstaande workshops en neem GRATIS een persoon extra mee*:

*: deze actie is geldig voor de eerste vijf inschrijvingen per workshop.

Nieuwe OSINT-workshops
1 plus 1

Kijktip: "The Children in the Pictures" (documentaire)

The Children in the Pictures

Op 15 november 2022 was er via 2Doc de documentaire “The Children in the Pictures” te zien. Deze Australische documentaire uit 2021 gaat over het werk van Argos, een Australische Task Force van de politie dat zich speciaal inzet voor het redden van kinderen van online seksueel misbruik.

Rechercheur-Inspecteur Jon Rouse laat zien hoe hij en zijn team zich dagelijks bezig houden met het doorzoeken van materiaal van seksueel misbruik in de hoop op aanwijzingen te vinden waarmee (nieuwe) jonge slachtoffers kunnen worden gered.

Klik op onderstaande knop om de documentaire te bekijken (je hebt hiervoor een NPO Plus-account nodig).

TIP: bekijk data van Instagram in JSON-formaat

Als “normale” gebruiker op Instagram bekijk je Instagram zoals Instagram bedoeld is. Je ziet bijvoorbeeld berichten, reels en stories, maar ook likes en reacties op deze online inhoud. Maar wist je dat je veel gegevens op Instagram ook kunt raadplegen in JSON-formaat? JSON staat voor Javascript Object Notatie en wordt veelal gebruikt om gestructureerde data te verzenden. Application Programming Interfaces (API’s) maken er veel gebruik van, zo bijvoorbeeld ook de API van Instagram. Een hele simpele manier om gestructureerde JSON-data te verkrijgen is door een account het volgende te plaatsen: “/?__a=1&__d=1“. Naast dat het resultaat gestructureerde data bevat, kan het ook méér data bevatten dan je als “normale” bezoeker te zien krijgt. Wil je meer weten over het gebruiken van API’s en gestructureerde data? Dan is onze OSINT-module 3 wellicht iets voor jou!

Instagram JSON data

Overzicht trainingsdata 2023

OSINT-training (Compleet SPHBO)

Wil jij het nieuwe jaar goed beginnen? Schrijf je dan in voor onze OSINT-trainingen en word ook Certified Open Source Intelligence Expert® (Post HBO-geaccrediteerd!).

Interesse in een in-company training bij jou op locatie? Wij verzorgen trainingen geheel op maat. Neem contact op voor meer informatie.

Tip: gebruikersnamen op YouTube zichtbaar op profiel!

Op YouTube werden gebruikersnamen eerder niet zichtbaar op het profiel van een gebruiker weergegeven. En dat maakte het soms erg lastig om achter de gebruikersnaam van een gebruiker te komen. Je moest hiervoor bijvoorbeeld in de broncode zoeken of de URL goed bekijken. En zelfs dan kon het zo zijn dat je de gebruikersnaam helemaal niet kon vinden. Daar is gelukkig verandering in gekomen. Sinds kort staat de gebruikersnaam van een gebruiker namelijk gewoon op het YouTube-account van de gebruiker zelf.

Gebruikersnamen op YouTube

Let op: Telegram gebruiken zonder simkaart

Telegram zonder simkaart

Doe jij weleens onderzoek op Telegram? Dan is de update van Telegram van 6 december 2022 mogelijk relevant voor jou. In deze update wordt namelijk gemeld dat het vanaf nu mogelijk is om zónder simkaart gebruik te maken van Telegram. Telegram heeft namelijk besloten om door blockchain ondersteunde anonieme nummers toe te laten. Dit betekent dat gebruikers nog anoniemer kunnen zijn. Hoewel dit natuurlijk goed kan zijn voor de privacy van gebruikers, kan dit ook nadelig zijn voor onze onderzoeken. Op dit moment zijn de anonieme nummers te koop op het platform Fragment en zijn deze nummers alleen te gebruiken op Telegram.

Wil je meer leren over het doen van onderzoek op het platform Telegram? Schrijf je dan in voor onze Live online workshop onderzoek op Telegram van 19 januari 2023. In deze workshop van 09:00 tot 12:00 leer je in slechts drie uur tijd de nieuwste tips en tricks voor het doen van onderzoek op dit platform.

Leestip: 1e gemeente met APV tegen digitale ordeverstoringen

Een primeur: de Gemeente Almelo heeft als eerste haar Algemene Plaatselijke Verordening (APV) gewijzigd en aangevuld met een artikel om digitale ordeverstoringen tegen te gaan. Het artikel is speciaal bedoeld om via het bestuursrecht te kunnen optreden tegen bijvoorbeeld onruststokers die via sociale media oproepen doen om de orde te verstoren. Lid 1 van het nieuwe “Artikel 2:1b Digitale ordeverstoring” luidt als volgt:

Het is verboden om via digitale middelen, onder andere via internet, virtuele ruimtes en sociale media, uitingen te doen, te delen en/of in stand te laten, die kunnen leiden tot een fysieke verstoring van de openbare orde binnen het grondgebied van de gemeente Almelo, dan wel voor het ontstaan van een ernstige vrees daarvoor.

Gemeente Almelo

Kijktip: "Fake news & ik" (documentaire)

Fake news & ik

Op VRT Max verscheen onlangs de documentaire “Fake News & Ik“. In deze Belgische documentaire onderzoekt Tim Verheyden de mechanismen achter nepnieuws en de impact van nepnieuws op ons denken en doen.

In de eerste aflevering wordt ingegaan op de “Chaosmachine“. Tim spreekt experts over de wat de chaosmachine is, wie hierachter zit en wat de gevaren van nepnieuws kunnen zijn.

In de tweede aflevering staat het bestrijden van desinformatie centraal. Is dit mogelijk? En wie kunnen dit doen? Tim spreekt hierover verschillende mensen, van klokkenluiders tot “trollenjagers“.

STAP-budget: datum aanvraagronde gewijzigd

Op 12 december 2022 heeft het Kabinet besloten om het aanvraagtijdvak voor STAP-budget van januari 2023 over te slaan. De reden hiervoor is dat er tijd nodig is om maatregelen gericht op het terugdringen van misbruik en oneigenlijk gebruik te implementeren. Zo voorkomt het kabinet dat scholing die niet aan de voorwaarden van STAP voldoet subsidie ontvangt.

Het nieuwe tijdvlak voor de aanvraag van het STAP-budget is 28 februari 2023 om 10:00. In dit tijdvlak kunnen aanvragen tussen 28 februari en 30 april 2023 worden ingediend voor opleidingen die tussen 29 maart 2023 en 31 juli 2023 plaatsvinden. Al onze OSINT-trainingen komen voor het STAP-budget ter waarde van € 1.000,- in aanmerking.

Heb jij je als cursist ingeschreven voor een van deze trainingen, en wilde je daarbij gebruik maken van het STAP-budget? Dan ontvang je zo spoedig mogelijk een e-mail van ons.

STAP-budget

Challenge: kraak de code en verdien 25% korting op onze OSINT-workshops!

Kun jij de code op de afbeelding kraken? Dan krijg jij 25% korting op een van onze live online OSINT workshops*! Het is best een uitdaging, maar dat moet voor jou geen probleem zijn. Toch?

Dat je iets met de code moet doen dat is wel duidelijk. Maar hoe krijg je deze code makkelijk uit de foto? Zijn er bijvoorbeeld technieken die de tekst uit een foto kunnen extraheren? Of kun je “onder water” duiken om toch iets te achterhalen? Succes!

* Deze korting is te gebruiken tot en met 31 december 2022

SGVlbCBnb2VkISBKZSBoZWJ0IGRlIGVlcnN0ZSBjb2RlIHdldGVuIHRlIGtyYWtlbi4gTWFhciBkYXQgd2FzIG9vayBuaWV0IHpvIG1vZWlsaWprIG5hdHV1cmxpamsgOykuIEt1biBqZSBkZSBvbmRlcnN0YWFuZGUgY29kZSBvb2sga3Jha2VuPyBWdWwgZGUgZ2VrcmFha3RlIGNvZGUgaW4gb25kZXIgaGV0ICJPcG1lcmtpbmdlbiItdmVsZCBvcCBoZXQgaW5zY2hyaWpmb3JtdWxpZXIgdmFuIGVlbiB2YW4gb256ZSB3b3Jrc2hvcHMgZW4ga3JpamcgMjUlIGtvcnRpbmcuIFN1Y2NlcyBDYWVzYXIh

Bekijk ons overzicht van OSINT vacatures

OSINT Vacatures

Bij Aware Online houden wij elke vrijdag een overzicht bij van vacatures op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT), Social Media Intelligence (SOCMINT) en Intelligence in het algemeen.

Heb jij zelf een vacature die jouw organisatie op onze website wilt plaatsen? Of kunnen wij je helpen bij het zoeken naar of detacheren van de juiste kandidaat? Neem dan contact met ons op.

Volg ons op sociale media