+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Leeromgeving   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   

OSINT Nieuwsbrief - Editie Januari 2023

Allereerst de beste wensen voor 2023! Wij hopen dat je fijne feestdagen achter de rug hebt en dat je vol goede moed en energie aan dit jaar begint. Bij Aware Online zien wij er enorm naar uit om jou ook dit jaar te mogen ondersteunen op het gebied van OSINT.

In deze eerste nieuwsbrief van het jaar hebben wij meteen een Save the date voor je. Op 6 juni 2023 van 09:00 tot 18:00 organiseren wij namelijk een OSINT Meetup in Breda. Heb je zin in een dag vol met OSINT-presentaties, lekkere hapjes én een borrel? Schrijf deze datum dan zeker in je agenda. Meer informatie volgt uiteraard nog.

In deze eerste nieuwsbrief van het jaar tref je zoals gebruikelijk diverse tips, tricks, nieuws en vacatures op het gebied van OSINT. Daarnaast zijn wij erg benieuwd naar hoe wij jou beter kunnen helpen. Wil jij bijvoorbeeld graag iets leren over een bepaald onderwerp? Laat het ons weten en wij maken een video, schrijven een blog of nodigen je uit voor een nieuwe workshop!

Laten we ook dit jaar samen de wereld mooier en veiliger maken! 💪

Team Aware Online

Speciaal in deze eerste editie van 2023

 • Save the date: OSINT Meetup op 6 juni 2023
 • Live online workshop: Onderzoek op Telegram (19 januari 2023)
 • Let op: Wachtwoord-manager LastPass gehackt!
 • Leestip: Datalekken gebruiken in een OSINT-onderzoek
 • OSINT-training: Module 1 in Rotterdam (16-17-18 jan 2023)
 • Tip: Doe mee aan de Global Search Party van Tracelabs op 11 februari!
 • Tip: Nieuw OSINT-boek van Michael Bazzel nu te bestellen
 • Leestip: Oekraïense luchtaanval na slechte Russische OPSEC
 • Kijktip: “Wil jij snel 10k verdienen? – Jeugdcriminaliteit: de omslag naar online criminaliteit”
 • STAP-budget: schrijf je op tijd in!
 • Leestip: “The Intelligence Relevance of Social Media”
 • Vacatures: Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Save the date: OSINT-meetup op 6 juni 2023 in Breda!

Save the date

Net voor het uitbreken van de Coronapandemie stond er bij ons een OSINT Meetup op het programma. Als gevolg van alle maatregelen hebben wij destijds onze bijeenkomst moeten annuleren. Nu, twee jaar later, gaan we het opnieuw proberen.

De OSINT Meetup vindt plaats op dinsdag 6 juni 2023 van 09:00 tot 18:00  in Breda. Het doel van deze bijeenkomst is enerzijds kennisdelen en anderzijds netwerken. Op de dag zelf zullen meerdere OSINT presentaties verzorgd worden en er is genoeg ruimte om te netwerken met vakgenoten onder het genot van een hapje en een drankje.

Wil jij ook bij deze bijeenkomst zijn? Schrijf de datum dan alvast in je agenda. Meer informatie volgt spoedig!

Live online workshop: "Onderzoek op Telegram: 19 januari 2023

Op 19 januari 2023 van 09:00 tot 12:00 verzorgt Annemijn van Langeveld de live online workshop Onderzoek op Telegram. In deze workshop leer je in slechts drie uur tijd de nieuwste tips & tricks voor het doen van OSINT-onderzoek op Telegram.

Heb jij eerder bij Aware Online een training gevolgd? Dan krijg je 50% korting op de inschrijving. Let op: er zijn nog maar een paar plaatsen beschikbaar. Wees er dus snel bij!

Live online workshop Onderzoek op Telegram

Let op: Wachtwoord-manager LastPass gehackt!

LastPass hack

Wellicht heb jij een aantal maanden geleden al meegekregen dat de bekende wachtwoordmanager LastPass gehackt is. In augustus 2022 heeft namelijk een persoon of organisatie ongeoorloofd toegang verkregen tot een cloudgebaseerde opslagomgeving van LastPass. De wachtwoordmanager meldde eerder dat bij deze hack enkel broncodes en technische informatie was gestolen en dat er geen klantgegevens of wachtwoorden werden buitgemaakt. In een nieuwe update geeft LastPass aan dat er tóch klantgegevens zijn buitgemaakt en dat middels de eerder buitgemaakte gegevens ook versleutelde wachtwoordkluizen in handen van de hackers zijn gevallen. Concreet betekent dit dat als een hacker enkel nog de hoofdwachtwoorden van deze wachtwoordkluizen nodig heeft om alle wachtwoorden van een gebruiker te kunnen inzien. In onze training geven wij meestal aan dat wij geen “fan” zijn van het opslaan van gegevens in de cloud. Het datalek bij LastPass is voor ons een goed argument om lokaal gegevens op te blijven slaan

Leestip: Datalekken gebruiken in een OSINT-onderzoek

Hierboven heb je kunnen lezen dat er bij de wachtwoordmanager LastPass een datalek heeft plaatsgevonden. Ondanks dat een datalek heel vervelend kan zijn voor de betrokkenen, kan een datalek voor jou als OSINT-onderzoeker ook een bron van informatie zijn. In onze nieuwste blog leggen we jou uit hoe je een datalek in een onderzoek kunt gebruiken om accounts van een gebruiker in kaart te brengen. Uiteraard staan we daarbij ook even stil bij het juridisch kader. Klik op de knop hieronder om de blog te lezen.

Datalekken gebruiken in een OSINT-onderzoek

OSINT-training I (Beginner) op 16-17-18 januari 2023 in Rotterdam

OSINT-training I (Beginner) - 16-17-18 januari 2023

Wil jij het nieuwe jaar goed beginnen? Schrijf je dan vandaag nog in voor onze OSINT-training I (Beginner) van 16-17-18 januari 2023 op locatie in Rotterdam.

Na het volgen van deze training ben jij in staat om zelfstandig, binnen de kaders van de wet, een veilig, effectief en kwalitatief hoogwaardig internetonderzoek te verrichten en om daarover op gedegen wijze te rapporteren.

Wil jij ook meedoen? Schrijf je dan uiterlijk vóór woensdag 11 januari 17:00 in. Wil je de training op een later moment volgen? Bekijk dan de andere trainingsdata.

Tip: doe mee aan de Global Search Party van Tracelabs op 11 februari 2023!

Net voor het einde van het jaar kondigde de non-profitorganisatie Tracelabs via Twitter aan dat er op zaterdag 11 februari 2023 een nieuwe Global Search Party wordt georganiseerd. Een Global Search Party is een initiatief om op basis van crowd sourcing wereldwijd te zoeken naar vermiste personen. Samen met een team van vrijwillige onderzoekers kun jij jouw OSINT-steentje bijdragen. Hou de website van Tracelabs dus goed in te gaten voor meer informatie!

Wist je daarnaast dat Tracelabs ook een eigen kant-en-klare OSINT VM voor jou klaar heeft staan? Je kunt meer informatie over de technische specificaties en de geïnstalleerde tools van de virtuele machine vinden op deze pagina. Hou er rekening mee dat je een tool van een derde partij downloadt!

Tracelabs Global Search Party

Tip: Nieuw OSINT-boek van Michael Bazzel nu te bestellen

OSINT Book Michael Bazzel

Als jij je al wat langer in de wereld van OSINT begeeft, dan heb je zeer waarschijnlijk weleens van de naam Michael Bazzel gehoord. Michael is oprichter van het Amerikaanse Inteltechniques.com vanuit waar hij jarenlang trainingen en podcasts op het gebied van OSINT en privacy verzorgt. Michael heeft meerdere interessante boeken over genoemde onderwerpen geschreven en sinds begin dit jaar is er een nieuw boek verschenen: “OSINT Techniques: Resources for Uncovering Online Information“. Het boek is zeer waarschijnlijk net als de vorige versies vrij Amerikaans georiënteerd, maar desondanks blijven de boeken van Michael zeker van toegevoegde waarde.

Leestip: Oekraïense luchtaanval na slechte OPSEC Russische militairen

Op woensdag 4 januari 2023 verschenen er diverse berichten over een Oekraïense luchtaanval die zou hebben plaatsgevonden op een gebouw met daarin Russische legertroepen. Het gebruik van mobiele telefoons door Russische militairen zou de belangrijkste oorzaak zijn geweest voor het achterhalen van de locatie van de militairen.

Een maand eerder zou een Russische militair zijn locatie en die van zijn kameraden van de 10e Spetsnaz Brigade ook al hebben verraden door foto’s en video’s inclusief geotags op Vkontakte te delen. Volgens een artikel van Taskandpurpose zijn Russische militairen al vaker in de problemen gekomen door niet goed op hun OPSEC te letten.

Post jij zelf weleens iets op sociale media? Of upload of verstuur jij weleens foto’s? Zorg er dan voor dat je jouw locatiegegevens niet deelt! In onze e-learning module Exif data onderzoeken leggen we jou uit hoe je locatiegegevens uit een foto kunt halen.

Oekraïense luchtaanval na slechte OPSEC Russische militairen

Kijktip: "Wil jij snel 10k verdienen? – Jeugdcriminaliteit: de omslag naar online criminaliteit"

deBalie
Wil jij snel 10k verdienen?

Op 30 november 2022 verscheen de aflevering Wil jij snel 10k verdienen? Jeugdcriminaliteit: de omslag naar online van deBalie. Voor deze aflevering is de onderzoekredactie van De Balie samen met AT5 vijf maanden lang in de wereld van jeugdcriminaliteit gedoken.

Jeugdcriminaliteit blijkt zich steeds minder op straat af te spelen, echter juist steeds vaker online. Het probleem is enerzijds dat veel van de online delicten buiten het zicht van instanties blijven, anderzijds dat professionals de technologie niet bij kunnen benen.

In deze 57 minuten durende aflevering komen Robby Roks (Criminoloog, Erasmus Universiteit Rotterdam), Cherinne Beaart (Jongerenwerken, Dynamo Amsterdam), Thalita Christina de Vries (Student), Younes Finani (Ervaringsdeskundige, Credible Messenger), Barend Frans (Digitale Zaken, Politie Amsterdam) en Karlijn Saris (Onderzoeksjournalist Live Journalisme Omroep West) aan het woord.

STAP-budget: schrijf je op tijd in!

Het STAP-budget is een vergoeding voor scholing vanuit de overheid en staat voor Stimulering van de ArbeidsmarktPositie. Met het STAP-budget kunt u jaarlijks voor maximaal 1.000,- euro aan bij het UWV/DUO geregistreerde trainingen volgen. Goed nieuws voor jou, want al onze meerdaagse onze trainingen komen in aanmerking voor deze subsidie!

Het nieuwe tijdvlak voor de aanvraag van het STAP-budget is 28 februari 2023 om 10:00. In dit tijdvlak kunnen aanvragen worden ingediend voor opleidingen die tussen 29 maart 2023 en 31 juli 2023 plaatsvinden. Wil je meer kans maken op de toekenning van het STAP-budget? Schrijf je dan nu alvast in voor een van onze trainingen!

STAP-budget

Leestip: "The Intelligence Relevance of Social Media"

Op 22 december 2022 plaatste Ludo Block een nieuwe blog op zijn website: The Intelligence Relevance of Social Media. In deze nieuwe blog gaat Ludo in op de vraag of gegevens afkomstig van sociale media relevant kunnen zijn voor het produceren van inlichtingen. Hoe denk jij hierover? Lees het hele artikel van Ludo via onderstaande link.

Tip: volg Ludo Block ook op Twitter!

The intelligence relevance of social media

Bekijk ons overzicht van OSINT vacatures

OSINT Vacatures

Bij Aware Online houden wij elke vrijdag een overzicht bij van vacatures op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT), Social Media Intelligence (SOCMINT) en Intelligence in het algemeen.

Heb jij zelf een vacature die jouw organisatie op onze website wilt plaatsen? Of kunnen wij je helpen bij het zoeken naar of detacheren van de juiste kandidaat? Neem dan contact met ons op.

Volg ons op sociale media