+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   

OSINT Nieuwsbrief - Editie Juni 2023

Het is officieel een week zomer en dat betekent dat waarschijnlijk velen van ons de komende periode met vakantie zullen gaan (of al zijn). Bij Aware Online vieren wij ook vakantie: op 6 juli verzorgen wij onze laatste lesdag en tot eind augustus zullen er geen trainingen plaatsvinden.

Dat betekent echter niet dat wij deze zomer stil zitten. Wij zijn gewoon bereikbaar, zullen onze maandelijkse nieuwsbrief verzenden en achter de schermen hard doorwerken aan nieuwe content en activiteiten voor na de zomer.

In deze nieuwsbrief tref je zoals gebruikelijk verschillende lees-, kijk-, luister en doe-tips. Ook maken we jou graag attent op de waarschijnlijk laatste STAP-aanvraagronde: aanstaande maandag 3 juli 2023.

Tot slot blikken we terug op onze OSINT Meetup van afgelopen 6 juni en dagen we jou uit om onze OSINT Challenge te maken. Ben je liever op zoek naar vacatures? Scroll dan direct naar beneden!

Een hele fijne zomervakantie gewenst en tot snel!

Team Aware Online

Speciaal in deze editie

  • Kijktip: “De Oorlogsrecherche” (Documentaire)
  • Doe-tip: maak onze OSINT-challenge
  • Snapchat-tip: zoeken via de webbrowser sinds april 2023 mogelijk!
  • Luistertip: OSINT-studio (podcast) aflevering 6 online
  • Schrijf je in: voor een van onze OSINT-trainingen na de zomer
  • Maltego-transform: WhatsMyName.app nu beschikbaar!
  • Terugblik OSINT Meetup: wat was het een succes!
  • Laatste kans: STAP-budget ter waarde van € 1.000,-
  • Vacatures: bekijk ons wekelijkse overzicht van OSINT-vacatures

Kijktip: "De Oorlogsrecherche" (Documentaire)

De Oorlogsrecherche

Misschien heb je op onze OSINT vacaturepagina weleens een vacature voor het Team Internationale Misdrijven (TIM) voorbij zien komen. Deze speciale politie-eenheid houdt zich bezig met het opsporen van oorlogsmisdadigers. In de nieuwe documentairereeks “De Oorlogsrecherche” van BNNVARA wordt getoond hoe dit team te werk gaat om gevluchte misdadigers op te sporen en om misdaden waarbij Nederlanders het slachtoffer zijn te onderzoeken.

Doe-tip: maak onze OSINT-challenge

Tijdens onze OSINT Meetup van afgelopen 6 juni 2023 hebben 50 deelnemers in 10 teams van 5 samen gewerkt aan het oplossen van een OSINT Challenge. En gelukkig met succes! Ben jij ook in staat om de challenge op te lossen? In de OSINT Challenge is op basis van een nieuwe tip een zogeheten “cold case” geopend. Aan jou wordt gevraagd of jij kan helpen om de challenge op te lossen… Ga jij de challenge aan? Hij is best pittig!

OSINT Challenge - Cold Case

Snapchat-tip: zoeken via de webbrowser sinds april 2023 mogelijk!

Snapchat zoekfilter
Wij hadden deze tip in onze nieuwsbrief van mei willen plaatsen, maar na een tweet van Technisette over deze update nu in deze nieuwsbrief alsnog: het is sinds april 2023 namelijk mogelijk om via de webbrowser op Snapchat te zoeken naar gebruikers. En het fijne is dat je hiervoor niet eens ingelogd hoeft te zijn! Je kunt de zoekfilter vinden op https://www.snapchat.com en vervolgens kun je op basis van een of meerdere zoektermen zoeken naar “top“, “lenzen” en “profielen“. Een extra tip: heb je https://map.snapchat.com weleens bekeken? Hiermee kun je actuele openbare video’s op Snapchat bekijken! Handig voor bijvoorbeeld demonstraties, incidenten en evenementen.

Luistertip: OSINT-studio (podcast) aflevering 6 online!

Op 25 juni 2023 verscheen de zesde aflevering van de Duitstalige podcast OSINT Studio. In deze podcast gaan Matthias Wilson (@mwosint) en Samuel Lolagar (@osintgeek) in op de vraag hoe zij een OSINT-onderzoek aanvangen. Ook bespreken zij de rol van zoekmachines in het beginpunt van hun onderzoek.

OSINT Studio 2

Schrijf je in: voor een van onze OSINT-trainingen na de zomer!

SPHBO Certified Open Source Intelligence Expert

Wil jij ook Certified Open Source Intelligence Expert® worden? Schrijf je dan vandaag nog in voor deze tiendaagse Post HBO-Registeropleiding die bestaat uit onze OSINT Module 1, 2 en 3. Module 1 start na de zomer weer op 19 september 2023 in Breda!

Heb je vragen over OSINT-trainingen? Of wil je de trainingen in-company op locatie bij jouw organisatie volgen? Neem dan contact met ons op.

Maltego-transform: WhatsMyName.app nu beschikbaar!

Wij krijgen regelmatig de vraag of wij iets met het programma Maltego doen. Het antwoord daarop is ja: in onze OSINT-training III (Expert) leren wij hoe je Maltego Casefile en Maltego CE kunt inzetten in een OSINT-onderzoek. Daar waar je Casefile prettig kunt gebruiken voor het visualiseren van een netwerk, kun je de CE-variant juist handig gebruiken voor het automatiseren van zoekslagen door middel van zogeheten “transforms. En daar is sinds kort een nieuwe interessante transform aan toe te voegen, namelijk de transform Maltego WhatsMyName van TURROKS. Je kunt het script en de uitleg vinden op deze pagina. Hou er rekening mee dat je met dit script en Maltego tools van derde partijen gebruikt!

Maltego Transform

Terugblik OSINT Meetup: wat was het een succes!

Terugblik OSINT Meetup

Op 6 juni 2023 vond onze “OSINT Meetup” in Breda plaats. Het doel van deze bijeenkomst was enerzijds om kennis te delen en anderzijds om te netwerken met vakgenoten. Op basis van de vele leuke reacties die wij hebben mogen ontvangen is dit zeker gelukt!

Op deze dag gaven Jerry Vermanen (data- en onderzoeksjournalist bij Pointer KRO-NCRV), Bram Martin (Aware Online) en Zoë ten Hulsen (Cyber Threat Analyst bij Proseco Heineken) een presentatie, werd in 10 teams van 5 samengewerkt aan een pittige OSINT-challenge en werd de dag afgesloten met een gezellige netwerkborrel.

Wij kijken terug op een hele toffe dag en zien uit naar de volgende bijeenkomst!

Laatste kans: STAP-budget ter waarde van € 1.000,-

Wist je dat het waarschijnlijk de laatste keer is dat je het STAP-budget kunt aanvragen? Aanstaande maandag 3 juli 2023 om 10:00 opent de laatste ronde waarin een subsidie van maar liefst € 1.000,- voor al onze meerdaagse OSINT-trainingen aangevraagd kan worden. Let op: in dit STAP-tijdvlak kunnen aanvragen worden ingediend voor opleidingen die tussen 31 juli 2023 en 30 november 2023 plaatsvinden. Wil je meer kans maken op de toekenning van het STAP-budget? Schrijf je dan uiterlijk vrijdag 30 juni vóór 17:00 in voor een van onze trainingen! Je ontvangt dan in het weekend jouw aanmeldbewijs waarmee je op 3 juli de subsidie kunt aanvragen. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.

STAP-budget

Bekijk ons overzicht van OSINT vacatures

OSINT Vacatures

Bij Aware Online houden wij elke vrijdag een overzicht bij van vacatures op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT), Social Media Intelligence (SOCMINT) en Intelligence in het algemeen.

Heb jij zelf een vacature die jouw organisatie op onze website wilt plaatsen? Of kunnen wij je helpen bij het zoeken naar of detacheren van de juiste kandidaat? Neem dan contact met ons op.