Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   
Telegram Chatgeschiedenis Exporteren

Doe jij weleens onderzoek op Telegram? En wil je de berichten die je aantreft veiligstellen? Bijvoorbeeld omdat je deze nodig hebt voor een rapportage of proces-verbaal? Of omdat je de gegevens verder wil kunnen analyseren? Lees dan onderstaande blog waarin we je uitleggen hoe je gemakkelijk (historische) chats op Telegram kunt exporteren.

Welke versie van Telegram heb je nodig?

Wellicht was je er al van op de hoogte, maar Telegram kent drie verschillende versies: een mobiele applicatie, een webversie en een desktopversie:

  • De mobiele applicatie gebruik je wanneer je met je smartphone, tablet of Android Emulator Telegram opent. Deze versie kun je bijvoorbeeld via de PlayStore en de App Store downloaden.
  • De webversie gebruik je wanneer je met een webbrowser zoals Google Chrome, Safari of Mozilla Firefox Telegram opent. Deze versie kun je bijvoorbeeld hier openen.
  • De desktopversie gebruik je wanneer je Telegram als programma hebt gedownload. Deze versie kun je bijvoorbeeld hier downloaden.

Om berichten en media te kunnen exporteren, is het belangrijk dat je kiest voor de desktopversie.

Telegram Desktop

Telegram chatgeschiedenis exporteren

Om berichten uit een chat te kunnen exporteren, doorloop je onderstaande stappen.

Stap 1: zoek naar een gebruiker, groep of kanaal. In het voorbeeld hieronder hebben wij gezocht naar gebruikers, groepen en kanalen op basis van het zoekwoord “amsterdam” (pijl 1).

Stap 2: vervolgens klik je de groep, de gebruiker of het kanaal aan waarvan je de chatgeschiedenis wil exporteren. In het voorbeeld hieronder hebben wij de groep met de naam “Handel Amsterdam” gekozen (pijl 2). Zoals je in het voorbeeld kunt zien is het niet nodig om lid te worden van een groep om de chatgeschiedenis te bekijken.

Stap 3: klik op de drie verticale stipjes (pijl 3).

Stap 4: klik op “Chatgeschiedenis exporteren” (pijl 4).

Telegram Chatgeschiedenis Exporteren

Stap 5: kies wat je van de chathistorie wil exporteren. Je hebt daarbij de keuze uit foto’s, video’s, spraakberichten, videoberichten, stickers, GIF’s en bestanden. Let erop dat deze typen content los gedownload worden naar een folder op jouw computer. In het voorbeeld hieronder hebben we alle soorten content geselecteerd (pijl 5).

Telegram Chatexportinstellingen Soort

Stap 6: kies vervolgens de maximale grootte van de te exporteren chatgeschiedenis. Standaard staat deze op 8 MB ingesteld, maar deze kun je aanpassen door met je muis het balkje heen en weer te schuiven. In onderstaande voorbeeld hebben wij de grootte laten staan op 8 MB (pijl 6).

Telegram Chatexportinstellingen Grootte

Stap 7: kies nu het type formaat waarin je de chatgeschiedenis wil exporteren. Je hebt daarbij de keuze uit “Hypertext Markup Language” oftewel HTML en uit “Javascript Object Notatie” oftewel JSON. De keuze voor het formaat hangt af van je met de export van de gegevens wil gaan doen. De export in HTML-formaat is prettig leesbaar en leent zicht daardoor goed voor een rapportage of proces-verbaal, de export in JSON-formaat is daarentegen minder makkelijk leesbaar maar leent zich juist goed voor analysedoeleinden. In het voorbeeld hieronder hebben wij gekozen voor een export in HTML (pijl 8).

Telegram Chatexportinstellingen Formaat

Stap 8: selecteer de locatie op jouw computer waar je de export van de chatgeschiedenis wil opslaan. Onthoud deze locatie zodat je de export kunt terugvinden zodra deze gereed is. Wij hebben in onderstaande voorbeeld gekozen om de export op te slaan in een nieuwe map in onze “Downloads”-folder (pijl 8).

Telegram Chatexportinstellingen Pad

Stap 9: kies nu de periode waaruit je de chatgeschiedenis wil exporteren. Dat doe je door zowel bij “Van:” als bij “tot:” een datum te selecteren. En het onderstaande voorbeeld hebben wij het oudste bericht tot aan heden geselecteerd hetgeen betekent dat alle chathistorie geëxporteerd zal worden (pijl 9).

Telegram Chatexportinstellingen Tijd

Stap 10: klik tot slot op “Exporteren” om de export te starten. Afhankelijk van de hoeveelheid en de grootte van de chathistorie kan dit even duren. (pijl 10).

Telegram Chatexportinstellingen Exporteren

Klaar!

Is de download klaar? Dan krijg je onderstaande melding te zien.

Telegram Chatexportinstellingen Gereed

Liever een video kijken?

Wil jij bovenstaande uitleg liever in een video-formaat bekijken? Je kunt onze uitlegvideo hier vinden. Let op: om de video te kunnen bekijken dien je gemachtigd te zijn! Meer informatie over toegang tot onze OSINT-videodatabase kun je hier terugvinden.

Meer weten?

Wil je meer weten over het doen van onderzoek op Telegram? Lees in deze blog bijvoorbeeld hoe je gebruikers op Telegram kunt vinden op basis van hun locatie. Of schrijf je in voor onze OSINT-training II (Professional) waarin onderzoek op Telegram uitgebreid aan bod komt!

Previous PostNext Post

3 Comments

  1. Beste lezer,
    Ik ben naarstig op zoek om een chat op telegram te bewaren en te exporteren, vooral voor de iPhone. Het vreemd eis dat ik de volledige chat niet kan zien op de desktop, maar dit terzijde. Elke uitleg over exporteren, ook die van jullie, rept over drie ‘vertikale’ puntjes rechtsboven, maar die heb ik niet, wel drie ‘horizontale’, alleen daarin wordt alleen gesproken over het verwijderen van de chat, wat dus zeer zeker niet de bedoeling is. Hoe kan ik toch deze chat (bewaren en) exporteren/downloaden?

  2. Mijn chat is opeens niet meer zichtbaar. Wel zie ik dat de chat nog steeds dezelfde GB’s in beslag neemt. Ik probeer in de cloud te komen maar begrijp niet hoe dat moet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCaptcha and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.