Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   
Virtuele locatie

Telegram groepen zoeken op basis van locatie

Op 23 juni 2019 kondigde de Russische berichtendienst Telegram op haar website aan dat zij het “uitwisselen van contactinformatie” makkelijker hebben gemaakt. Sinds deze update is het voor jou als OSINT onderzoeker mogelijk om groepen en gebruikers op Telegram te zoeken op basis van hun locatie. In deze blogpost leggen we je uit hoe je dat kunt doen.

Telegram update 23-06-2019

Sinds de update van Telegram in juni dit jaar is het mogelijk om gebruikers en groepen te zoeken op basis van hun locatie. Dat betekent dat als wij onszelf op een locatie bevinden, we in onze zoekresultaten suggesties krijgen van gebruikers en groepen die zich in dezelfde omgeving bevinden. We kunnen dus simpelweg controleren welke gebruikers en groepen in welke regio actief zijn. Gaan we dan het hele land doorreizen om gebruikers en groepen van alles locaties in kaart te brengen? Natuurlijk niet, want dat zou veel te veel tijd kosten. We lossen dit op door onze locatie te spoofen. Hiermee bedoelen we eigenlijk dat we onze locatie handmatig op een andere locatie instellen.

Wat hebben we hiervoor nodig?

Om gebruikers en groepen op Telegram te kunnen zoeken op basis van hun locatie hebben we een aantal dingen nodig. Dat klinkt heel spannend, maar eigenlijk is dit alleen een (virtuele) telefoon, de mobiele applicatie van Telegram en een account op Telegram. Wijzelf gebruiken in onderstaaande voorbeeld een zogeheten “Android emulator“, een soort virtuele telefoon die hetzelfde werkt als een normale telefoon. Wil je een virtuele telefoon gebruiken, dan kun je daarvoor bijvoorbeeld de NoxPlayer, Bluestacks of Genymotion gebruiken. Welke je kiest, hangt af van je eigen voorkeuren. Zo kun je Genymotion bijvoorbeeld binnen de virtuele machine Virtual Box aanmaken, maar kan je de NoxPlayer bijvoorbeeld weer prettiger of sneller vinden werken. Uiteraard kun je ook gebruik maken van een (prepaid) telefoontoestel.

Aan de slag op Telegram

Goed, we hebben een telefoon, wat nu? Allereerst downloaden we de mobiele applicatie van Telegram. Via een Android Emulator doe je dat (met een fake Gmail-account) via de Google Playstore, op een normale telefoon hangt dit af van het toestel dat je gebruikt. In dit voorbeeld gaan wij verder met de Android Emulator NoxPlayer, dus als jij een ander toestel gebruikt kunnen de stappen iets verschillen.

Stap 1: Open de (virtuele) telefoon;

Stap 2: Open de Google Playstore;

Stap 3: Download Telegram. Als het goed is ziet je mobiele telefoon omgeving er dan bijvoorbeeld zo uit als in onderstaande afbeelding.

Android Emulator

Stap 4: klik aan de rechterzijde op de drie puntjes en klik vervolgens op “V-loc“;

V-loc

Stap 5: kies een virtuele locatie. In ons voorbeeld hebben wij de locatie “Rotterdam” in Nederland gekozen. Klik rechts onderin op “Move here” om de locatie op te slaan.

Let op: dit werkt niet op elke “gewone” mobiele telefoon. Gebruik je geen Android emulator maar een gewone telefoon, dan kun je een mobiele applicatie om de locatie te spoofen downloaden. Let ook bij het downloaden van de mobiele applicatie op of je geen malware binnenhaalt.

Virtuele locatie

Stap 6: Open Telegram;

Telegram geopend

Stap 7: Klik links bovenin op de drie streepjes en klik vervolgens op “Contacts“;

               Telegram contacts

Stap 8: klik op “Add people Nearby” en bekijk de groepen in de buurt op basis van jouw locatie.

               Telegram - Add people nearby Telegram - Groups nearby

Meer weten?

Wilt u meer weten over hoe u effectief kunt zoeken naar informatie op Telegram? Neem dan contact met ons op of schrijf u in voor een van onze OSINT trainingen. Heeft u daarnaast tips of suggesties voor dit artikel? Laat het ons weten!

 

Previous PostNext Post

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCaptcha and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.