+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Leeromgeving   ★    OSINT vacatures  ★    Contact  ★   

OSINT Nieuwsbrief - Editie April 2022

Hey OSINT-er!

Leuk dat je onze nieuwsbrief leest. In onze maandelijks nieuwsbrief tref je tips, tricks, ontwikkelingen en vacatures op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT) en Social Media Intelligence (SOCMINT). Ook lees je meer over onze OSINT-trainingen en workshops.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop onderaan op deze pagina. Heb je suggesties voor onze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op!

Speciaal in deze nieuwsbrief

  • Leestip: Telegram chatgeschiedenis exporteren
  • Doe-tip: Zelf een hackathon organiseren?
  • Nieuw: OSINT Interviews
  • Kijktip: Netflix documentaire “Shiny_Flakes”
  • Training: start Post HBO-Registeropleiding op 17-18-19 mei 2022
  • CRKBO: registratie verlengd na positieve audit
  • Tooltip: “Instant Data Scraper” browser-extensie
  • Vacatures: elke vrijdag nieuwe vacatures
  • Update: STAP-budget (€ 1.000 subsidie)!

Leestip: blog "Telegram chatgeschiedenis exporteren"

Telegram Chatgeschiedenis Exporteren

Doe jij weleens onderzoek op Telegram? En wil je de berichten die je aantreft veiligstellen? Bijvoorbeeld omdat je deze nodig hebt voor een rapportage of proces-verbaal? Of omdat je de gegevens verder wil kunnen analyseren?

Lees dan onderstaande blog waarin we je uitleggen hoe je gemakkelijk (historische) chats op Telegram kunt exporteren.

Doe-tip: zelf een hackathon organiseren?

Half april kwam in België het bericht naar buiten dat team FAST van de federale gerechtelijke politie een OSINT hackathon had georganiseerd. Tien uur lang werd er door onderzoekers van de politie, staatsveiligheid, inlichtingendiensten en douane gespeurd binnen openbare bronnen op het internet. En niet zonder succes: drie voortvluchtige criminelen konden worden opgespoord.

Heeft jouw team ook behoefte aan een hackathon? Vanuit Aware Online kunnen wij je helpen met de organisatie, neem daarvoor gerust contact met ons op. Of lees het document “How-to-hackathon”, een handreiking voor het organiseren van een hackathon geschreven door BlueM van de Politie.

OSINT hackathon

Nieuw: OSINT Interviews vanaf mei 2022

Vanaf mei 2022 starten wij met de rubriek “OSINT Interviews” en daarvoor zijn wij op zoek naar jou! Vind jij het leuk om te vertellen wie je bent en hoe je OSINT in jouw werkzaamheden toepast? Dan horen we graag van je. We sturen je dan een lijst met vragen om in te vullen.

Jouw persoonlijke stuk wordt met jouw toestemming op onze website geplaatst zodat anderen kunnen zien op welke manieren OSINT kan worden toegepast en binnen welke organisatie. Wil je jouw verhaal delen? Neem dan contact met ons op!

Kijktip: Netflix documentaire "Shiny_Flakes: The Teenage Drug Lord"

Ben jij geïnteresseerd in het doen van onderzoek op het Dark Web? Dan vind jij de korte Netflix-documentaire “Shiny_Flakes: The Teenage Drug Lord” misschien ook interessant. In deze mini-docu word je meegenomen in het waargebeurde verhaal van de 19-jarige Duitse Maximiliaan Schmidt die vanuit de slaapkamer van zijn ouderlijk huis een drugs-imperium opbouwt en later gearresteerd wordt door de politie. In docu vertelt Max hoe hij dit imperium vanachter zijn computer heeft opgebouwd.

Shiny_Flakes

Start Post HBO-Registeropleiding op 17-18-19 mei 2022

SPHBO Certified Open Source Intelligence Expert

Ben jij toe aan een carrièreswitch? Of wil je jouw skills op het gebied van OSINT vergroten? Schrijf je dan vandaag nog in voor de Post HBO-Registeropleiding tot Certified Open Source Intelligence Expert®! De eerste module van deze 10-daagse geaccrediteerde opleiding gaat van start op 17-18-19 mei 2022 in Rotterdam.

Heb je eerder al module 1 gevolgd? Dan kun je ook meteen instromen in module 2 op 14-15-16 juni 2022 in Breda en/of module 3 op 11-12-13-14 juli 2022 in Rotterdam. Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je een officieel diploma vanuit het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION)

CRKBO: registratie verlengd na positieve audit

Deze maand hebben wij het positieve bericht ontvangen dat de CRKBO-Registratie van Aware Online met vier jaar is verlengd als gevolg van een positieve audit. Dit betekent dat Aware Online ook de komende vier jaar als CRKBO Register Instelling wordt aangemerkt en dat Aware Online onder andere voldoet aan de eisen van zorgvuldigheid, rechtszekerheid, redelijkheid, betrouwbaarheid en kenbaarheid. Uiteraard zijn ook al onze docenten CRKBO Geregistreerd Docenten.

CRKBO_Instelling

Tooltip: "Instant Data Scraper" browser-extensie

Instant Data Scraper

Wil jij gemakkelijk een vriendenlijst op Facebook in kaart kunnen brengen? Of wil je eenvoudig een tabel met gegevens kunnen downloaden? Dan is de browser-extensie Instant Data Scraper wellicht iets voor jou!

De browser-extensie Instant Data Scraper doet precies wat de naam zegt: het “scrapet” (lees: extraheert) door jou geselecteerde data van bijvoorbeeld een website of sociale media. Het voordeel is dat de extensie zelf tabellen herkent en daardoor zeer makkelijk te gebruiken is. Het nadeel is dat je de extensie nauwelijks verder kunt configureren.

De browser-extensie is beschikbaar voor Google Chrome (klik op de knop hieronder). Let op: het gebruik van tools van derde partijen is op eigen risico! Meer weten over webscraping? Kom dan naar onze module 3!

Bekijk ons overzicht van OSINT vacatures

Bij Aware Online houden wij elke vrijdag een overzicht bij van vacatures op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT), Social Media Intelligence (SOCMINT) en Intelligence in het algemeen.

Heb jij zelf een vacature die jouw organisatie op onze website wilt plaatsen? Of kunnen wij je helpen bij het zoeken naar of detacheren van de juiste kandidaat? Neem dan contact met ons op.

OSINT Vacatures

Update: STAP-budget (€ 1.000 subsidie)!

STAP-budget

In onze vorige nieuwsbrief informeerden wij je al over het STAP-budget van maximaal € 1.000 dat je per jaar kunt aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Toen schreven wij al dat je dit budget binnenkort ook voor onze OSINT-trainingen kunt aanvragen.

De laatste stand van zaken is dat het Centrum Voor Post Initieel Onderwijs (CPION) nog steeds in overleg is met het UWV om het STAP-budget beschikbaar te maken voor opleidingen die bij het CPION geregistreerd zijn. Zodra de functionaliteit gereed is, kun je het STAP-budget aanvragen om bij ons een training te volgen.

In principe start de volgende aanvraagronde op 2 mei 2022. Het wachten is dus echter op het UWV en het CPION. Wij informeren je uiteraard zo spoedig mogelijk als wij meer informatie hebben!

Volg ons op sociale media