+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   

OSINT Nieuwsbrief - Editie Maart 2022

Hey OSINT-er!

Leuk dat je onze nieuwsbrief leest. In onze maandelijks nieuwsbrief tref je tips, tricks, ontwikkelingen en vacatures op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT) en Social Media Intelligence (SOCMINT). Ook lees je meer over onze OSINT-trainingen en workshops.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop onderaan op deze pagina. Heb je suggesties voor onze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op!

Speciaal in deze nieuwsbrief

  • Leestip: ingekorte URL’s onderzoeken
  • Leestip: “Russia-Ukraine Monitor Map”
  • Tooltip: overzicht kaarten en satellieten voor een OSINT-onderzoek
  • Doe-tip: SANS OSINT SUMMIT 2022
  • Training: OSINT-training II (Professional) op 5-6-7 april 2022
  • Leestip: kamervragen OSINT door NCTV
  • Tooltip: “InVID fake news debunker” browser-extensie
  • Vacatures: elke vrijdag nieuwe vacatures
  • LET OP: Het STAP-budget komt eraan (€ 1.000 subsidie)!

Leestip: blog "Ingekorte URL's onderzoeken"

Unshorten

In een OSINT onderzoek kan het voorkomen dat je een verkorte URL tegenkomt. Bijvoorbeeld een linkje van Bit.ly, Tiny.cc of Tinyurl.com. Je weet vast dat het verstandig is om niet zomaar op een linkje te klikken. De link kan je immers doorsturen naar een website waarop kwaadaardige software staat. In onze nieuwe blogpost leggen we je daarom uit hoe je een verkorte URL kunt uitvouwen en onderzoeken.

Leestip: "Russia-Ukraine Monitor Map"

Doe jij onderzoek naar de situatie in Oekraïne? En ben jij op zoek naar geverifieerd beeldmateriaal afkomstig uit open bronnen op het internet? Bekijk dan de “Russia-Ukraine Monitor Map” eens. In deze interactieve kaart tref je geverifieerde incidenten op een kaart inclusief vermelding van de bron van het beeldmateriaal. De kaart is een crowd-source initiatief van het Center for Information Resilience, Bellingcat, het Conflict Intelligence Team en meer vrijwilligers.

Russia-Ukraine Monitor Map

Tooltip: overzicht kaarten en satellieten voor een OSINT onderzoek

Kaarten en Satellieten

Ben jij op zoek naar beeldmateriaal van een specifieke locatie? Bekijk dan ons bijgewerkte overzicht van 𝐬𝐚𝐭𝐞𝐥𝐥𝐢𝐞𝐭𝐞𝐧 𝐞𝐧 𝐤𝐚𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐞𝐞𝐧 𝐎𝐒𝐈𝐍𝐓-𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫𝐳𝐨𝐞𝐤. In dit overzicht tref je handige websites voor onderzoek binnen zowel Nederland als daarbuiten. Wij zijn sinds vandaag gestart met het updaten van de OSINT tools op onze website. Meer updates volgen snel!

Klik hieronder op de knop om het overzicht te bekijken.

Doe-tip: SANS OSINT SUMMIT 2022

We hebben het in ons vorige nieuwsbrief al genoemd, op 7 april 2022 vindt de SANS OSINT SUMMIT 2022 plaats. Hoog tijd om je in te schrijven dus. En dat helemaal gratis!

Tijdens deze SUMMIT zullen verschillende internationale sprekers een presentatie op het gebied van OSINT verzorgen. De ingediende presentatie zijn inmiddels beoordeeld door de Advisory Board en het programma staat online.

Klik op de onderstaande knop voor meer informatie over de OSINT SUMMIT.

SANS OSINT SUMMIT 2022

OSINT-training II (Professional) op 5-6-7 april 2022

OSINT-training II (Professional) - 5-6-7 april 2022

Heb je bij Aware Online de OSINT-training I (Beginner) gevolgd en ben je toe aan een stap verder? Misschien is onze OSINT-training II (Professional) dan iets voor jou. In deze training leer je uitgebreid onderzoek op sociale media te verrichten, maak je gebruik van virtuele machines en telefoons en ga je nóg dieper in op het onderzoeker van websites.

Na het succesvol afronden van deze training ontvang je het diploma tot Certified Open Source Intelligence Specialist® en ben je klaar voor onze derde trainingsmodule: de OSINT-training III (Expert).

Leestip: Kamervragen OSINT door NCTV

Op 2 november 2021 verscheen er een Kamerbrief van Minister Grapperhaus over de stand van zaken rond de grondslagen en de werkzaamheden van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) inzake de inzet van gefingeerde accounts (lees: fake accounts) op het internet.

Gisteren, op 15 maart 2022 werden er door Caroline van der Plas (BBB) mondelinge vragen gesteld over het “bespioneren” van politici en influencers op sociale media door de NCTV.  Minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid reageert daar vervolgens op.

klik op de knop hieronder om verder te lezen.

NCTV inzet gefingeerde accounts

Leestip: "InVID fake news debunker" browser-extensie

InVID fake news debunker

Hou jij je bezig met het onderzoeken van beeldmateriaal op het internet? En wil je bijvoorbeeld weten of een foto of video geen fake news is? Dan is de browser-extensie “InVID fake news debunker” van InVID en WeVerify misschien iets voor jou!

Deze tool biedt een uitgebreide toolbox waarmee je foto’s en video’s kunt onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan het extraheren van Exif data, het uitvoeren van een reverse image search en het destilleren van text uit beeldmateriaal (OCR-genoemd).

De browser-extensie is beschikbaar voor Google Chrome (klik op de knop hieronder). Let op: het gebruik van tools van derde partijen is op eigen risico!

Bekijk ons overzicht van OSINT vacatures

Bij Aware Online houden wij elke vrijdag een overzicht bij van vacatures op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT), Social Media Intelligence (SOCMINT) en Intelligence in het algemeen.

Heb jij zelf een vacature die jouw organisatie op onze website wilt plaatsen? Of kunnen wij je helpen bij het zoeken naar of detacheren van de juiste kandidaat? Neem dan contact met ons op.

OSINT Vacatures

Let op: het STAP-budget komt eraan (€ 1.000 subsidie)!

STAP-budget

Misschien heb je wel eens van het STAP-budget gehoord. Dit bugdet van maximaal maximaal € 1.000 per jaar kun je aanvragen voor scholing en ontwikkeling. En het leuke is dat je dit budget binnenkort ook voor onze OSINT-trainingen kunt aanvragen.

Op dit moment is het Centrum Voor Post Initieel Onderwijs (CPION) in overleg met UWV om het STAP-budget beschikbaar te maken voor opleidingen die bij het CPION geregistreerd zijn. Zodra de functionaliteit gereed is, kun je het STAP-budget aanvragen om bij ons een training te volgen.

Je hoort uiteraard zo spoedig mogelijk van ons als wij meer informatie hebben!

Volg ons op sociale media