+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Leeromgeving   ★    OSINT vacatures  ★    Contact  ★   

OSINT Nieuwsbrief - Editie Februari 2023

Wow! Wat is de maand januari 2023 voorbij gevlogen! En wat groeit de community van OSINT-ers hard! 💪🔥

Wij weten nog goed dat wij voorheen avonden per week aan het speuren waren naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van OSINT. Nu, een aantal jaar later, hoeven wij nauwelijks zelf nog te zoeken. Bij Aware Online krijgen wij bijna dagelijks tips en tricks van onze volgers binnen. Tips die wij graag met jullie delen.

In deze nieuwsbrief tref je deze verschillende kijk-, -lees, -doe en luistertips. Ook informeren wij je over nieuwe trainingen, workshops en vacatures. En bij dezen nodigen wij jou alvast uit voor onze OSINT Meetup op 6 juni 2023 van 08:30 tot 17:00 in Breda. Meer informatie volgt nog, maar het belooft een toffe dag vol met OSINT te worden!

Bij Aware Online zijn wij het jaar nog nooit zo druk begonnen. En dit is nog maar het begin. Achter de schermen en naast het geven van trainingen zijn wij volop bezig. Er staat enorm veel te gebeuren. Laten we samen de wereld veiliger en leuker maken.

Team Aware Online

Speciaal in deze editie

 • Kijktip: “The US Soldiers Leaking Nuclear Secrets” (docu)
 • Live online workshop: OSINT & OPSEC” (24 maart 2023)
 • Luistertip: Nieuwe OSINT-podcast van OSINTgeek en MW-OSINT
 • Doe-tip: Doe mee aan een “Darkwebathon”
 • Training: Start Post HBO-Registeropleiding op 27 februari 2023
 • Leestip: Een handleiding voor geolocating in de bergen
 • Doe-tip: Neem deel aan de NISA Conference 2023
 • Leestip: “ChatGPT use case for OSINT analysts”
 • Veranderingen bij Google: continious scrolling
 • STAP-budget: schrijf je vóór 28 februari 2023 in!
 • Leestip: De rol van sociale media bij de bestorming van het congres in Brazilië
 • Leestip: “Burgemeesters zoeken grenzen op met online uitingsverbod”
 • Kijktip: “Bureau Dupin: De Nieuwjaarsmoord” (Videoland)
 • Leestip: “Amper toezicht op inzet van massa-surveillance tools”
 • Nieuw: Nationale Sociale Media Onderzoek 2023
 • Vacatures: Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Kijktip: The US Soldiers Leaking Nuclear Secrets (docu)

The US Soldiers Leaking Nuclear Secrets

Op 23 januari 2023 verscheen de korte (09:28) documentaire “The US Soldiers Leaking Nuclear Secrets” van Vice op YouTube. In deze documentaire wordt uitgelegd hoe Foeke Postma van het onderzoekscollectief Bellingcat via zogeheten “flashcard apps” Amerikaanse nucleaire wapens in Europa in kaart wist te brengen. En dat uiteraard via openbare bronnen op het internet. Wil je liever de uitgebreide blog lezen op de website van Bellingcat dan kan dat via deze link.

Live online workshop: "OSINT & OPSEC" (24 maart 2023)

Op 24 maart 2023 van 09:00 tot 12:00 verzorgt Annemijn van Langeveld de live online workshop OSINT & OPSEC. In deze workshop leer je welke sporen jij (mogelijk) achterlaat wanneer je onderzoek binnen openbare bronnen op het internet uitvoert. Uiteraard krijg je ook praktische tips en tricks om zo veilig en anoniem mogelijk onderzoek te verrichten.

Let op: schrijf jij je vóór 15 februari 2023 in? Dan betaal je slechts € 75,- in plaats van € 95,- (vrij van Btw). Na het volgen van deze workshop ontvang je uiteraard ook een digitaal certificaat van deelname.

OSIN & OPSEC

Luistertip: Nieuwe OSINT-podcast van OSINTgeek en MW-OSINT!

OSINT Studio

Op 5 januari 2023 verscheen de trailer al, maar op 22 januari 2023 is de nieuwe OSINT-podcast “OSINT Studio” nu echt van start gegaan. In deze Duitstalige podcast zullen twee bekende Duitse OSINT-ers wekelijks/maandelijks over Open Source Intelligence spreken: Samuel Lolagar (@osintgeek) en Matthias Wilson (@mwosint). De podcast is dus in het Duits, maar zeker de moeite waard om te luisteren. En als OSINT-er kun jij eventueel vast een manier vinden om de podcast te vertalen. In de eerste aflevering wordt ingegaan op de vraag “Wat is OSINT?“. Wij zijn in ieder geval benieuwd naar de komende afleveringen!

Doe-tip: Doe mee aan een Darkwebathon

Veel van onze cursisten vragen ons regelmatig hoe zij hun skills kunnen opfrissen en tegelijkertijd ervaring kunnen opdoen. In onze vorige nieuwsbrief gaven wij al de tip om aan de TraceLabs “Global Search Party” van 11 februari mee te doen. Nu hebben wij de tip om mee te doen aan de Darkwebathon van het Anti-Human Trafficking Intelligence Initiative welke georganiseerd wordt van 29 maart tot en met 3 april 2023. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.

Darkwebathon

Start Post HBO-Registeropleiding op 27 februari 2023

SPHBO Certified Open Source Intelligence Expert

Wil jij ook Certified Open Source Intelligence Expert® worden? Schrijf je dan vandaag nog in voor deze tiendaagse Post HBO-Registeropleiding die bestaat uit onze OSINT Module 1, 2 en 3. Module 1 start al op 27 februari in Breda!

Heb je vragen over OSINT-trainingen? Of wil je de trainingen in-company op locatie bij jouw organisatie volgen? Neem dan contact met ons op.

Leestip: Mountain Geolocation Guide

Hou jij van geolocaten? Dan hebben wij een hele toffe handleiding voor je! Op 27 januari 2023 publiceerde de Israëlische Eyran Millis (@Istihbarat1800L) een handleiding over geolocating in de bergen: “Mountain Geolocating Tutorial“. In deze 39 pagina’s tellende handleiding tref je verschillende case study’s aan alsmede tips en tricks die je zelf kunt gebruiken in jouw onderzoeken. De blog van Eyran is ook interessant om te volgen: https://volgan1800.substack.com.

Mountain Geolocating Guide

Doe-tip: Neem deel aan de NISA Conference 2023

NISA Conference 2023

Eind deze maand verscheen er een aankondiging en “Call for papers” voor de NISA Conference 2023. NISA staat voor de “Netherlands Intelligence Studies Association”, een in 1991 opgerichte organisatie die (voormalig) professionals op het gebied van inlichtingen en veiligheid binnen Nederland bijeenbrengt (lees hier meer over NISA). De NISA organiseert op 25-26 oktober 2023 een conferentie gericht op “Innovation & Adaptation of Intelligence & Security Services” in Breda. Jij kunt naast deelnemen ook eventueel een bijdrage aan deze conferentie leveren waar de MIVD de keynote zal verzorgen.

Leestip: "ChatGPT use case for OSINT analysts"

Je hebt de afgelopen weken het onderwerp ChatGPT vast regelmatig voorbij zien komen. Wij zullen hier niet opnieuw uitleggen wat deze software precies is, wel stippen we aan dat ChatGPT ook voor OSINT-doeleinden gebruikt kan worden. Op LinkedIn plaatste “Intelligence Analyst” Jordan P. de afbeelding hiernaast waarin hij ChatGPT gebruikte om Google Dorks mee te creëren. Veel interessanter nog: cybersecurity-blogger Chris Ray publiceerde zelfs een uitgebreide handleiding voor het gebruik van ChatGPT voor OSINT. En ook verscheen er daarna een integratie van AI op de website Dorksearch.com (let op: dit is een tool van de derde partij!). Andere artikelen waarin wordt geschreven dat er inmiddels “AI-detectie-tools” zijn en dat ChatGPT eigen bronnen verzint zijn ook leuk om te lezen.

ChatGPT OSINT

Veranderingen bij Google: continious scrolling

Tweet Henk van Ess

Henk van Ess twitterde op 18 januari over het nieuwe “continious scrolling’bij Google. Continous scrolling, wat houdt dat in? Dit betekent dat je meer resultaten te zien krijgt voor je op ‘meer’ hoeft te klikken. Waar je nu nog op de cijfers onderin klikt om naar de volgende pagina gaan, zul je bij continious scrolling pas na een hoeveelheid van zes pagina’s op “meer” moeten klikken. De cijfers zelf die altijd onderin te zien zijn, zullen helemaal verdwijnen. Zoals Van Ess ook wel zegt: het plan van Google is te vergelijken met het feed van Facebook.

Het plan is vorige maand uitgerold in de VS en zou uiteindelijk wereldwijd uitgerold moeten gaan worden. Het is dus nog even de vraag wanneer, maar het ziet er naar uit dat we een andere Google gaan zien!

Klik op de knop hieronder om te lezen hoe @henkvaness hierover denkt en wat voor impact deze veranderingen gaan hebben op onderzoekers:

STAP-budget: schrijf je voor 28 februari 2023 in!

Het nieuwe tijdvlak voor de aanvraag van het STAP-budget  komt steeds dichterbij! Op 28 februari 2023 om 10:00 opent namelijk de aanvraagronde waarin een subsidie van maar liefst € 1.000,- voor al onze meerdaagse OSINT-trainingen aangevraagd kan worden. Let op: in dit STAP-tijdvlak kunnen aanvragen worden ingediend voor opleidingen die tussen 29 maart 2023 en 31 juli 2023 plaatsvinden. Wil je meer kans maken op de toekenning van het STAP-budget? Schrijf je dan nu alvast in voor een van onze trainingen! Je ontvangt dan tijdig van ons jouw aanmeldbewijs waarmee je de subsidie kunt aanvragen. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.

STAP-budget

Leestip: De rol die sociale media speelden bij de bestorming van het congres is Brazilië

The attack on Brazil's Congress was stoked by social media

Als je het nieuws deze maand gevolgd hebt dan zal het je niet ontgaan zijn dat er aardig wat gebeurd is in Brazilië: op 8 januari 2023 bestormden duizenden aanhangers van oud-president Bolsonaro het presidentieel paleis, het Congres en het Hooggerechtshof in de hoofdstad Brasilia. De reden was een protest tegen de beëdiging van Lula da Silva als nieuwe president. Inmiddels zouden 39 mensen zijn aangeklaagd voor hun deelname aan de bestorming. Interessant voor ons als OSINT-er is dat net als de bestorming van het Capitool in de VS twee jaar eerder sociale media opnieuw een belangrijke rol hebben gespeeld. Via onderstaande knop kun je meer lezen over hoe OSINT-tools zijn ingezet om de bestormers in Brazilië in kaart te brengen. Ook is dit artikel interessant waarin uitgelegd wordt hoe via open bronnen onderzoek is gedaan naar de Capitool-bestormers.

Leestip: "Burgemeesters zoeken grenzen op met online uitingsverbod"

In onze nieuwsbrief van december 2022 schreven wij al dat de Gemeente Almelo de eerste gemeente binnen Nederland is die experimenteert met een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) tegen digitale ordeverstoringen. Afgelopen 22 januari 2023 verscheen er op NOS.nl een bericht waarin aangegeven wordt dat de bestuursrechter in Utrecht zich voor het eerst buigt over de vraag hoe ver de macht van een burgemeester eigenlijk reikt bij het burgers verbieden om online uitingen te mogen doen. Klik op onderstaande knop om meer te lezen over hoe verschillende gemeentes juridisch gezien stoeien met het opleggen van online gebiedsverboden.

Burgemeesters zoeken grenzen op met online uitingsverbod

Kijktip: "Bureau Dupin: De Nieuwjaarsmoord" (Videoland)

Bureau Dupin - De Nieuwjaarsmoord

De Videoland-documentaire “Bureau Dupin: De Nieuwjaarsmoord” gaat over een moord uit 2013 in Oss die door die politie na twee jaar niet werd opgelost. Honderden burgers uit Nederland trekken zich het lot van het slachtoffer aan en vormen samen het onderzoekscollectief Bureau Dupin dat met man en macht de waarheid boven tafel wil krijgen. In deze vierdelige documentaire komen ook OSINT-technieken aan bod.

Leestip: Amper toezicht op inzet van massa-surveillance tools door inlichtingendiensten

Op 21 januari 2023 publiceerde Follow The Money een artikel met de titel “Amper toezicht op inzet van massa-surveillance tools door inlichtingendiensten“. In dit artikel wordt ingegaan op hoe inlichtingen- en veiligheidsdiensten via openbare bronnen en commerciële datasets miljarden gevoelige persoonsgegevens zouden binnenhalen waarmee vervolgens een zeer accuraat beeld van het leven van een personen in kaart gebracht kan worden. Een interessant artikel dat nu enkel voor leden van FTM te lezen is.

Amper toezicht op inzet van massa-surveillance tools door inlichtingendiensten

Nieuw: Nationale Sociale Media Onderzoek 2023

Nationale Social Media Onderzoek 2023

Vers van de pers: Het Nationale Sociale Media Onderzoek 2023! Elk jaar publiceert het onderzoeksbureau Newcom Research & Consultancy een uitgebreid onderzoek naar het gebruik van sociale media in Nederland. In onze trainingen gebruiken wij de resultaten van dit jaarlijkse onderzoek om te laten zien welke sociale media er hoeveel en door welke doelgroepen gebruikt worden. Heel handig, want daarmee weet jij als onderzoeker welke sociale mediaplatformen jij in een onderzoek kunt gebruiken? Heb jij nog nooit van BeReal gehoord? Of wil je weten of Facebook en Twitter nog wel populair zijn? Download dan de gratis “basis-editie” van het onderzoek. Wil je écht uitgebreide informatie hebben, dan is zijn er ook twee betaalde versies beschikbaar (“verdieping” en “uitgebreid”).

Bekijk ons overzicht van OSINT vacatures

Bij Aware Online houden wij elke vrijdag een overzicht bij van vacatures op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT), Social Media Intelligence (SOCMINT) en Intelligence in het algemeen.

Heb jij zelf een vacature die jouw organisatie op onze website wilt plaatsen? Of kunnen wij je helpen bij het zoeken naar of detacheren van de juiste kandidaat? Neem dan contact met ons op.

OSINT Vacatures

Volg ons op sociale media