+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   

OSINT Nieuwsbrief - Editie Oktober 2022

Hey OSINT-er!

In deze nieuwsbrief ontvang je weer diverse lees- kijk en luistertips over interessante ontwikkelingen op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT). Ook leggen we je in deze nieuwsbrief uit hoe je onderzoek kan doen naar de financiële status van een bedrijf of persoon.

Voor iedereen die daarnaast graag een OSINT-training bij ons volgt via het STAP-budget ter waarde van € 1.000,- is er ook goed nieuws. Op 1 november 2022 om 10:00 start namelijk de nieuwe aanvraagronde!

Wil je onze nieuwsbrief per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in via de knop onderaan op deze pagina. Heb je suggesties voor onze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op!

Speciaal in deze nieuwsbrief

  • Leestip: “Hoe onderzoek ik de financiële status van een bedrijf of persoon” (blog)
  • Kijktip: “Ik weet je wachtwoord” (Videoland-documentaire)
  • Luistertip: “The Missing Cryptoqueen: Episode 10 – The Dubai Files”
  • STAP-budget: aanvraag opent 1 november om 10:00!
  • Training: Overzicht trainingsdata 2022 + 2023
  • Kijktip: “Trust me, I’m a journalist” (VPRO-aflevering)
  • Leestip: “De locatie van automobilisten achterhalen via parkeerapps”
  • Leestip: “Waarom elke journalist een klein beetje OSINT moet kunnen”
  • Luistertip: “De OSINT-oorlog tegen nepnieuws” (NPO Radio 1)
  • Vacatures: 17 nieuwe OSINT-vacatures

Leestip: "Hoe onderzoek ik de financiële status van een bedrijf of persoon?" (Blog)

Failissement

In sommige OSINT-onderzoeken kan het van belang zijn om onderzoek te doen naar de financiële status van een bedrijf of persoon. Naast dat je bijvoorbeeld de bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarcijfers kunt controleren (in het geval van rechtspersonen), is het ook handig om te kijken naar het Centraal Insolventieregister (CIR). In dit register worden gegevens over faillissementen, surseances van betaling en schuldsaneringen bijgehouden. In onze nieuwe blog lees je hoe u het Centraal Insolventieregister kunt gebruiken om onderzoek te doen naar de financiële status van bedrijven en personen.

Kijktip: "Ik weet je wachtwoord" (Videoland-documentaire)

Deze maand is de documentaire “Ik weet je wachtwoord” van RTL Nieuws-journalist Daniël Verlaan op Videoland verschenen. In deze meerdelige documentaire neemt Daniël je mee in de wereld van online criminaliteit. Niet alleen gaat hij in op het onderwerp ransomware, ook gaat hij de confrontatie aan met online shamers en laat hij zien hoe gemakkelijk hackers de maatschappij kunnen ontregelen. Daarbij komen slachtoffers aan het woord, maar wordt ook inzicht gegeven in wie daders zijn, hoe zij te werk gaan en wat hun beweegredenen zijn.

Ik weet je wachtwoord

Luistertip: "The Missing Cryptoqueen: Episode 10 - The Dubai Files" (BBC Podcast)

The Missing Cryptoqueen

Eind september tipte Marloes van den Berg, oud cursist van Aware Online en screener bij Aegon ons op de aflevering 10 “The Dubai Files” van de podcast serie “The Crypto Queen”. In deze aflevering wordt ingegaan op Ruja Ignatova, een vrouw die zichzelf “The Cryptoqueen” noemt en die een rivaliserende cryptocurrency voor de Bitcoin had uitgevonden: OneCoin. Maar na vele miljoenen aan investeringen verdwijnt The Cryptoqueen: OneCoin blijkt een van grootste cryptoscams uit de geschiedenis. In de podcast wordt ingegaan op dit verhaal en op het achterhalen van de verblijfplaats van The Cryptoqueen. Een tipje van de sluier: OSINT-onderzoeker bij BBC Eye Investigations Aliaume Leroy legt uit hoe hij onderzoek op sociale media en naar afbeeldingen heeft verricht om een belangrijke locatie te achterhalen.

STAP-budget: inschrijving opent op 1 november 2022 om 10:00!

Wil jij als particulier een OSINT-training bij ons volgen? Dan hebben wij goed nieuws! Voor onze geaccrediteerde OSINT-trainingen kun je opnieuw vanaf 1 november 2022 om 10:00 gebruik maken van het STAP-budget. Het STAP-budget betreft een jaarlijkse subsidie van € 1.000,- welke je kunt inzetten om een van onze OSINT-trainingen te volgen. Dat scheelt jou als particulier dus erg veel geld! Klik op onderstaande knop voor meer informatie over het STAP-budget en schrijf je vandaag nog in voor een van onze trainingen!

STAP-budget

Overzicht trainingsdata 2022 + 2023

OSINT-training (Compleet SPHBO)

Bekijk de trainingsdata voor 2022 + 2023 hieronder:

Interesse in een in-company training bij jou op locatie? Wij verzorgen trainingen geheel op maat. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Kijktip: "Trust me, I'm a journalist" (VPRO-aflevering)

Afgelopen 26 september 2022 verscheen de interessante aflevering “Trust me, I’m a journalist” van VPRO Tegenlicht. In deze 52 minuten durende aflevering wordt Christiaan Triebert geïnterviewd over hoe hij Open Source Intelligence (OSINT) toepast in zijn onderzoek naar de waarheid op de redactie van de Visual Investigations-afdeling van The New York Times. Kan OSINT in de onderzoeksjournalistiek voor het achterhalen van de waarheid en voor het herstel van het vertrouwen in de journalistiek zorgen?

Trust me, I'm a journalist

Leestip: "De locatie van automobilisten achterhalen via parkeerapps"

Kentekens parkeerapps

Eind september plaatste de bekende Belgische hacker Inti De Ceukelaire een interessante tweet: iedereen zou in staat zijn om de locatie van auto’s te volgen aan de hand van hun kentekens en parkeerapplicaties. In de Twitter-thread legt hij onder andere uit dat hij auto’s op basis van hun kenteken kon registreren bij parkeergarages, waarna hij vervolgens pushmeldingen ontving wanneer de betreffende kentekens door de camera’s van de parkeergarages werden gesignaleerd. Doe jij zelf onderzoek naar auto’s? Een tip vanuit ons: vul een kenteken op Facebook in en zoek op afbeeldingen!

Leestip: "Waarom elke journalist een klein beetje OSINT moet kunnen" (VPRO-artikel)

In het buitenland wordt Open Source Intelligence (OSINT) veelvuldig toegepast bij journalistieke platforms. Zo heb je in deze nieuwsbrief al gelezen dat OSINT bij The New York Times en bij de BBC wordt toegepast. Maar hoe zit dit eigenlijk in Nederland? Wordt OSINT ook hier door nieuwsredacties toegepast? Het artikel “Waarom elke journalist een klein beetje OSINT moet kunnen” van Stijn Goossen van VPRO Tegenlicht gaat in op deze vraag.

Waarom elke journalist een klein beetje OSINT moet kunnen

Luistertip: "De OSINT-oorlog tegen nepnieuws" (NPO Radio 1)

OSINT-technologie tegen nepnieuws

Nu we het toch over OSINT binnen de journalistiek hebben: in april dit jaar werd onderzoeksjournalist Robert van der Noordaa in het programma VROEG! van de NPO Radio 1 geïnterviewd over de grootste vijand van nepnieuws: technologie en journalisten. In het 45 minuten durende fragment gaat Robert in op om te vertellen over OSINT-technologie, trollenlegers en de nieuwe vorm van oorlog voeren. Specifiek wordt er aandacht besteed aan nieuws en nepnieuws over de oorlog in Oekraïne.

Bekijk ons overzicht van OSINT vacatures

Bij Aware Online houden wij elke vrijdag een overzicht bij van vacatures op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT), Social Media Intelligence (SOCMINT) en Intelligence in het algemeen.

Heb jij zelf een vacature die jouw organisatie op onze website wilt plaatsen? Of kunnen wij je helpen bij het zoeken naar of detacheren van de juiste kandidaat? Neem dan contact met ons op.

OSINT Vacatures

Volg ons op sociale media