+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Leeromgeving   ★    OSINT vacatures  ★    Contact  ★   

OSINT Nieuwsbrief - Editie April 2023

Graag nodigen we jou via deze nieuwsbrief uit voor onze OSINT Meetup van 6 juni 2023 in Breda. Deze dag zal van 09:00 tot 17:00 in het teken staan van kennisdeling en netwerken op het gebied van #OSINT. Zo zullen er diverse 𝐎𝐒𝐈𝐍𝐓 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭𝐢𝐞𝐬 gegeven worden, kun jij in teamverband een 𝐎𝐒𝐈𝐍𝐓 c𝐡𝐚𝐥𝐥𝐞𝐧𝐠𝐞 proberen op te lossen en wordt de dag afgesloten met een borrel. Verderop in deze nieuwsbrief lees je eer over onze OSINT Meetup.

In deze nieuwsbrief tref je zoals gebruikelijk ook verschillende lees- en doe-tips.  Zo is het zoeken op Twitter sinds afgelopen vrijdag bijvoorbeeld niet meer mogelijk zonder account en is er weer een update met betrekking tot het UBO-register.

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging op het gebied van OSINT? Bekijk dan ook zeker de vacatures in onze nieuwsbrief!

Team Aware Online

Speciaal in deze editie

 • OSINT Meetup 6 juni 2023: inschrijving opent op 1 mei
 • Leestip: “Be careful what you OSINT with”
 • Live online workshop: Onderzoek op Telegram (26 mei 2023)
 • Leestip: “Extreemrechts bereikt jongeren via TikTok en Instagram”
 • Training: overzicht van onze trainingsdata
 • Tip: bekijk de Telegram OSINT-pagina van Ginger T.
 • Doe-tip: maak de nieuwe OSINT-oefeningen van Gralhix
 • Tip: SANS OSINT Summit op 22 september 2023
 • Leestip: officiële release boek van Rae Baker op 9 mei 2023
 • STAP-budget: aanvraagronde opent op 1 mei 2023
 • Update UBO-register: toegang voor bevoegde autoriteiten
 • Juridisch kader: internetonderzoek en de Participatiewet
 • Twitter-update: zoeken zonder account werkt niet meer
 • Vacatures: bekijk ons wekelijkse overzicht van OSINT-vacatures

OSINT Meetup 6 juni 2023: inschrijving opent op 1 mei 2023

Op 6 juni 2023 vindt onze 𝐎𝐒𝐈𝐍𝐓 𝐌𝐞𝐞𝐭𝐮𝐩 plaats in Breda. Van 09:00 tot 17:00 zal de dag in het teken staan van kennisdeling en netwerken op het gebied van OSINT. Zo zullen er diverse 𝐎𝐒𝐈𝐍𝐓 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭𝐢𝐞𝐬 gegeven worden, kun jij in teamverband een 𝐎𝐒𝐈𝐍𝐓 c𝐡𝐚𝐥𝐥𝐞𝐧𝐠𝐞 proberen op te lossen en wordt de dag afgesloten met een borrel.

Wil jij er op 6 juni bij zijn? Schrijf je dan vanaf 1 mei 2023 in via onderstaande link (via de link is ook het programma te bekijken). Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Hopelijk tot op 6 juni in Breda!

Leestip: “Be careful what you OSINT with”

Een aantal dagen geleden tipte een van onze cursisten ons op een interessante tweet van Twitter-gebruiker SttyK (@SttyK) van 13 april 2023: volgens SttyK zou de ontwikkelaar van de OSINT-tool “NETLAS” banden hebben met onder andere de Russische veiligheidsdienst FSB. En dit doet jou misschien ook denken aan de tool “Lampyre“, een tool ontwikkeld door een organisatie die op de OFAC sanctielijst staat en waar OSINT-er Matthias Wilson (@MWosint) al eerder voor waarschuwde in zijn blog. Het gebruik van OSINT-tools kan heel handig zijn, maar wel is het belangrijk om te letten op de eigen OPSEC. Welke sporen laat je immers achter als je een tool van een derde partij gebruikt? En wat gebeurt er vervolgens met deze data? Eerder schreven wij al een blog over waarom OSINT-tools niet altijd de oplossing zijn.

Be careful what you osint with

Live online workshop: "Onderzoek op Telegram" (26 mei 2023)

Live online workshop Onderzoek op Telegram

Heb jij deze workshop eerder gemist? Dan hebben wij goed nieuws, want op  26 mei 2023 van 09:00 tot 12:00 verzorgt Annemijn van Langeveld nogmaals de live online workshop Onderzoek op Telegram. In deze workshop leer je in slechts drie uur tijd de nieuwste tips & tricks voor het doen van OSINT-onderzoek op Telegram.

Heb jij eerder bij Aware Online een meerdaagse training gevolgd? Dan krijg je 50% korting op de inschrijving. Gebruik de code “OUDCURSIST” als kortingscode jouw inschrijfformulier om jouw korting toe te passen.

Leestip: "Extreemrechts bereikt jongeren via TikTok en Instagram"

Op 17 april 2023 publiceerde de NOS een artikel over extreemrechts gedachtegoed dat jongeren bereikt via kanalen als TikTok en Instagram. Volgens de NOS zouden de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en deskundigen het beeld bevestigen dat extreemrechts groeit en dat specifiek jongeren succesvol bereikt worden via verschillende kanalen. Via platformen als TikTok en Instagram zouden meer extreme groepen op Telegram en Discord gepromoot worden.

Extreemrechts bereikt jongeren via TikTok en Instagram

Trainingen: overzicht van onze trainingsdata

SPHBO Certified Open Source Intelligence Expert

Wil jij ook Certified Open Source Intelligence Expert® worden? Schrijf je dan vandaag nog in voor deze tiendaagse Post HBO-Registeropleiding die bestaat uit onze OSINT Module 1, 2 en 3. Module 1 start weer op 15 mei 2023 in Breda!

Heb je vragen over OSINT-trainingen? Of wil je de trainingen in-company op locatie bij jouw organisatie volgen? Neem dan contact met ons op.

Tip: bekijk de Telegram OSINT-pagina van Ginger T.

Doe jij weleens onderzoek op Telegram? Bekijk dan de GitHub-pagina van Ginger T. (@cqcore) eens. Op deze pagina staat namelijk een overzicht van handige blogs, browser-extensies, bots en overige bronnen die handig kunnen zijn voor jouw onderzoek op Telegram. Bekijk ook de website van Ginger T. voor meer handige OSINT-info!

Wil je in slechts drie uur tijd leren hoe je veilig en effectief onderzoek op Telegram verricht? Schrijf je dan in voor onze live online workshop van 26 mei 2023 van 09:00 tot 12:00.

Telegram OSINT Ginger T.

Doe-tip: oefen jouw OSINT-skills!

gralhix

In onze vorige nieuwsbrief schreven wij al over de website Gralhix.com. Op deze website van de Senior OSINT Analyst Sofia Santos (@gralhix) tref je namelijk steeds nieuwe OSINT-oefeningen aan die je kunt gebruiken om jouw OSINT-skills te verbeteren. Ook deze maand heeft Sofia weer een aantal leuke oefeningen toegevoegd. Wil je liever jouw OSINT-skills in praktijk oefenen? Schrijf je dan in voor onze OSINT-meetup van 6 juni 2023 in Breda!

Tip: SANS OSINT Summit 2023

Schrijf 22 september 2023 in jouw agenda, want dan vindt de jaarlijkse SANS OSINT Summit plaats. Op deze dag zullen verschillende internationale sprekers hun OSINT-kennis en expertise presenteren in diverse live online OSINT-sessies. En ook jij kan een eigen bijdrage leveren! Je kunt namelijk tot 19 mei 2023 jouw “OSINT Talk” indienen en wie weet kun jij jouw skills delen met een groot publiek. Benieuwd naar de eerdere sessies? Klik dan op deze link om de video’s van vorig jaar te bekijken. Aanrader!

SANS OSINT Summit 2023

Leestip: officiële release boek van Rae Baker op 9 mei 2023

Deep Dive: Exploring the Real-world Value of Open Source Intelligence

In onze nieuwsbrief van november 2022 noemden wij het nieuwe OSINT-boek van Rae Baker (@wondersmith_rae) al eens. De officiële release van het boek was destijds nog niet bekend, maar nu is duidelijk dat het boek “Deep Dive: Exploring the Real-world Value of Open Source Intelligence” officieel gepubliceerd wordt op 9 mei 2023. In het boek wordt ingegaan op hoe je gegevens uit openbare bronnen binnen een OSINT-onderzoek kunt gebruiken. Aan de hand van casuïstiek uit de praktijk worden niet alleen diverse methoden en technieken beschreven om online gegevens te vergaren, ook wordt inzicht gegeven in hoe de tegenpartij gegevens uit open bronnen tegen jou kan gebruiken. Klik op onderstaande knop voor meer informatie over het boek (of pre-order het boek nu al!).

STAP-budget: aanvraagronde opent op 1 mei 2023

Het nieuwe tijdvlak voor de aanvraag van het STAP-budget opent op 1 mei 2023 om 10:00. Op deze dag opent de aanvraagronde waarin een subsidie van maar liefst € 1.000,- voor al onze meerdaagse OSINT-trainingen aangevraagd kan worden. Let op: in dit STAP-tijdvlak kunnen aanvragen worden ingediend voor opleidingen die tussen 29 mei 2023 en 30 september 2023 plaatsvinden. Wil je meer kans maken op de toekenning van het STAP-budget? Schrijf je dan uiterlijk zondag 30 april vóór 17:00 in voor een van onze trainingen! Je ontvangt dan in het weekend jouw aanmeldbewijs waarmee je op 1 mei de subsidie kunt aanvragen. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.

STAP-budget

Update UBO-register: toegang voor bevoegde autoriteiten

UBO Register Kamer van Koophandel

In onze nieuwsbrief van november 2022 schreven wij dat het UBO-register als gevolg van een uitspraak van het Europees Hof van Justitie sinds 22 november 2022 niet meer openbaar te raadplegen is. Uit de op 19 april 2023 gepubliceerde beslisnota blijkt dat “bevoegde autoriteiten” inmiddels weer toegang hebben tot het UBO-register en dat onderzocht wordt of Wwft-instellingen weer aangesloten kunnen worden. Van de zomer volgt een spoedwet met criteria voor een “legitiem belang” dat deze instellingen moeten hebben om het UBO-register te kunnen raadplegen. Even geduld dus nog!

Juridisch kader: internetonderzoek en de Participatiewet

Afgelopen maand hadden wij de eer om diverse medewerkers van een overheidsorganisatie iets te mogen bijleren over het doen van onderzoek binnen openbare bronnen naar het 𝐫𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐨𝐩 𝐛𝐢𝐣𝐬𝐭𝐚𝐧𝐝. Specifiek hebben wij aandacht besteed aan het zoeken naar (sociale media)accounts die gebruikt worden om inkomsten te genereren. Denk hierbij aan platformen als onlyfans en tiktok, maar ook naar Bitcoin-wallets.

Werk jij als sociaal rechercheur? Of hou jij je bezig met toezicht en handhaving op het gebied van het recht op bijstand? Lees dan de “Handreiking internetonderzoek | Participatiewet” van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) eens door. Hierin staan namelijk belangrijke wettelijke grondslagen voor het doen van open bronnen onderzoek beschreven.

Je kunt de handreiking hier vinden. Onder andere artikel 3 lid 2 van de Algemene Wet Bestuursrecht (Awb) en Artikel 53a van de Participatiewet (Pw) spelen een belangrijke rol.

Handreiking internetonderzoek Participatiewet

Heb jij als rechercheur, handhaver of toezichthouder behoefte aan een training op maat? Neem dan contact met ons op voor meer informatie over een in-company training bij jou op locatie.

Twitter-update: zoeken zonder account werkt niet meer

Nitter.net

Sinds afgelopen vrijdag 21 april 2023 is het helaas niet meer mogelijk om zonder ingelogd te zijn gebruik te maken van de zoekbalk van Twitter. Dat betekent ook dat tools die afhankelijk zijn van deze zoekfunctionaliteit van Twitter mogelijk niet meer werken. 𝐖𝐚𝐭 𝐧𝐮? Lees onze nieuwe blog voor een alternatief voor het zoeken naar gebruikers en berichten op Twitter zónder ingelogd te zijn.

Bekijk ons overzicht van OSINT vacatures

Bij Aware Online houden wij elke vrijdag een overzicht bij van vacatures op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT), Social Media Intelligence (SOCMINT) en Intelligence in het algemeen.

Heb jij zelf een vacature die jouw organisatie op onze website wilt plaatsen? Of kunnen wij je helpen bij het zoeken naar of detacheren van de juiste kandidaat? Neem dan contact met ons op.

OSINT Vacatures

Volg ons op sociale media