+31 (0)765329610            info@aware-online.com
    Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   

OSINT Nieuwsbrief - Editie Juli 2023

Het is hartje zomer en daarom sturen wij deze maand een verkorte nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief staat in het teken van luister-, kijk- en leestips voor op vakantie. Zo hebben wij deze week een gloednieuw overzicht van OSINT-podcasts op onze website geplaatst.

Ook is er in deze nieuwsbrief een overzicht van nieuwe live online workshops te vinden. Zo staan er zeven nieuwe workshops gepland waaronder een workshop om zelf “live” in teamverband een onderzoek uit te voeren. Een soort OSINT-hackathon dus.

Een hele fijne zomervakantie gewenst en tot snel!

Team Aware Online

Speciaal in deze editie

  • Luistertip: bekijk ons overzicht van OSINT podcasts
  • Kijktip: bekijk ons overzicht van OSINT films & docu’s
  • Leestip: bekijk ons overzicht van OSINT boeken
  • 🆕 Workhops 2023: nieuwe workshops beschikbaar!
  • Trainingen 2023: bekijk onze trainingsdata voor dit jaar
  • OSINT Hackathon 2023: save the date!
  • OSINT Meetup 2024: save the date!
  • Vacatures: bekijk ons wekelijkse overzicht van OSINT-vacatures

Luistertip: bekijk ons nieuwe overzicht van OSINT-podcasts

OSINT Podcasts

Ben je deze zomer op zoek naar een leuke OSINT-podcast? Bekijk dan ons gloednieuwe overzicht van podcasts. In dit overzicht tref je wereldwijd populaire podcasts aan zoals “The Privacy, Security & OSINT show”, “Dark Net Diaries” en “Cloack & Dagger”.

Luister je liever naar een Nederlandstalige podcast? Dan staan er ook een aantal leuke podcasts van de VPRO, Wat de Hack en BNR in het overzicht. Zo kun je terugluisteren hoe Foeke Postma kernwapens in Europa vond en hoe Mary uit Den Haag online Capitoolbestormers opspoorde.

Mis je een podcast in het overzicht? Laat het ons weten zodat wij het overzicht compleet kunnen maken!

Kijktip: bekijk ons overzicht van films & docu's

Ben je deze zomer in Nederland met vakantie? Dan is dat zomerse gevoel vooralsnog ietwat ver te zoeken. Wel een prima excuus om op de bank te kruipen en een OSINT-film aan te zetten!

We hebben voor jullie een lijst samengesteld met films waarin OSINT een rol speelt of centraal staat. Van films of series die zich grotendeels afspelen op darkweb tot spannende zoektochten naar seriemoordenaars of vermiste personen. Van documentaires tot speelfilms: er staat van alles tussen. Veel kijkplezier!

Mis je een film in het overzicht? Laat het ons weten zodat wij het overzicht compleet kunnen maken?

OSINT Films

Leestip: bekijk ons overzicht van OSINT-boeken

OSINT Boeken

Op zoek naar een goed OSINT-boek voor tijdens jouw vakantie? Hieronder hebben wij een aantal boeken uitgelicht. Nog meer boekentips? Op onze website hebben we een hele lijst! Veel leesplezier!

Deep Dive - Rae Baker

In dit boek legt OSINT-expert Rae Baker (of wel: @wondersmith_rae) uit hoe je je OSINT-onderzoek kunt verbeteren op het gebied van het verzamelen en analyseren van gegevens. Er komt een variatie aan OSINT-onderwerpen aan bod, gecombineerd met een goede dosis aan tips.

Wij zijn Bellingcat - Elliot Higgins

In dit boek vertelt oprichter Eliot Higgins (@EliotHiggins) het verhaal van hoe hij op eigen wijze een hele nieuwe manier van journalistiek creëerde en samen met een groep burgerjournalisten misstanden aan de kaak begon te stellen: met alleen een laptop en/of telefoon. In dit boek lees je over de grootste scoops van Bellingcat.

Internetresearch & datajournalistiek - Jerry Vermanen en Andrew Dasselaar

Hoe kom ik erachter waar een foto op internet is gemaakt? Waar bevindt zich de drugshandel op het dark web? Dit en meer komt aan bod in het praktische handboek van Jerry Vermanen (@JerryVermanen) en Andrew Dasselaar.

Ik weet je wachtwoord - Daniel Verlaan

‘Het internet is een wereld vol mogelijkheden – ook voor criminelen’. In dit boek lees je de verhalen van Daniël Verlaan (@danielverlaan), die als techjournalist voor RTL Nieuws werkt. Hij brengt genoeg tijd door in de krochten van het internet. In dit boek staat niet zozeer OSINT centraal, maar leer je wel veel over wat er kan op het internet.

Je hebt wel iets te verbergen: over het levensbelang van privacy

Hoe erg ben jij bezig met je eigen online identiteit? En je #OPSEC? In dit boek lees je over welke gegevens je online weggeeft en aan wie. Ook hier staat niet zozeer OSINT centraal, maar is het een must read als je veel tijd doorbrengt op het internet.

🆕 OSINT-workshops 2023

Voor het najaar van 2023 hebben we een aantal nieuwe live online OSINT-workshops gepland staan. Deze workshops duren drie uur en zijn via het gratis programma Zoom te volgen. Tip: schrijf je in voor 5 workshops en ontvang 75 euro korting!

21 september 2023 – Geolocaten met OpenStreetMap

Op donderdag 21 september 2023 van 09:00-12:00 verzorgt Bram Martin de live online workshop Geolocaten met OpenStreetMap. In deze workshop leer je in slechts drie uur tijd hoe je OpenStreetMap, Overpass Turbo en Google Earth kunt combineren om gericht fysieke elementen op een kaart te kunnen zoeken

Live online workshop geolocaten met OpenStreetMap

6 oktober 2023 – Slimmer zoeken met Google

Op vrijdag 6 oktober 2023 van 09:00 tot 12:00 verzorgt Annemijn van Langeveld de live online workshop Onderzoek op Google. In deze drie uur durende workshop leer je Googelen voor gevorderden, met relevantere en nauwkeurigere resultaten tot gevolg.

Live online workshop Slimmer zoeken met Google

27 oktober 2023 – Onderzoek op Telegram

Op vrijdag 27 oktober 2023 van 09:00 tot 12:00 verzorgt Annemijn van Langeveld de live online workshop Onderzoek op Telegram. In deze workshop leer je in slechts drie uur tijd de nieuwste tips & tricks voor het doen van OSINT-onderzoek op Telegram.

Live online workshop Onderzoek op Telegram

28 november 2023 – Onderzoek aan websites #1

Op dinsdag 28 november 2023 van 09:00-12:00 verzorgt Bram Martin de live online workshop Onderzoek aan websites deel 1. In deze workshop leer je in slechts drie uur tijd de basis van het onderzoek doen naar websites.

Live online workshop onderzoek aan websites (deel 1)

28 november 2023 – Onderzoek aan websites #2

Op dinsdag 28 november 2023 van 13:00-16:00 verzorgt Bram Martin de live online workshop Onderzoek aan websites deel 2. In deel II van deze tweedelige workshop duik je in de verdieping van het onderzoek doen naar websites.

Live online workshop onderzoek aan websites (deel 1)

30 november 2023 – Veilig een open source (Python) tool gebruiken

Op donderdag 30 november 2023 van 09:00-12:00 verzorgt Bram Martin de live online workshop Veilig een open source (Python) tool gebruiken. Deze ochtend leer je hoe je veilig en effectief verschillende tools kunt inzetten.

Live online workshop Veilig een open source Python tool gebruiken

OSINT-trainingen 2023

SPHBO Certified Open Source Intelligence Expert

Wil jij ook Certified Open Source Intelligence Expert® worden? Schrijf je dan vandaag nog in voor deze tiendaagse Post HBO-Registeropleiding die bestaat uit onze OSINT Module 1, 2 en 3. Module 1 start na de zomer weer op 19 september 2023 in Breda!

Heb je vragen over OSINT-trainingen? Of wil je de trainingen in-company op locatie bij jouw organisatie volgen? Neem dan contact met ons op.

OSINT Hackathon 2023: save the date!

Lijkt het je interessant om een hele dag aan de slag te gaan in een echt OSINT-onderzoek? Kom dan naar deze workshop-dag op vrijdag 1 december 2023! De dag zal van 09:00 tot 17:00 in het teken staan van in de praktijk aan de slag gaan met OSINT. Je zal in groepsverband aan een casus werken en zo leren hoe je een OSINT-onderzoek nou eigenlijk instelt.

Live online workshop OSINT hackathon
OSINT Meetup 2024 - Save the date

OSINT Meetup 2024: save the date!

Op 6 juni 2023 vond onze “OSINT Meetup” in Breda plaats. Het doel van deze bijeenkomst was enerzijds om kennis te delen en anderzijds om te netwerken met vakgenoten. Op deze pagina kun je teruglezen hoe onze bijeenkomst eruit zag.

Omdat onze OSINT Meetup zeer positief ontvangen is, hebben wij besloten om op donderdag 1 februari 2024 een nieuwe editie te organiseren. Alle ins & outs van de nieuwe editie volgen nog, maar schrijf deze dag dus alvast in jouw agenda als je er bij wilt zijn!

Bekijk ons overzicht van OSINT vacatures

OSINT Vacatures

Bij Aware Online houden wij elke vrijdag een overzicht bij van vacatures op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT), Social Media Intelligence (SOCMINT) en Intelligence in het algemeen.

Heb jij zelf een vacature die jouw organisatie op onze website wilt plaatsen? Of kunnen wij je helpen bij het zoeken naar of detacheren van de juiste kandidaat? Neem dan contact met ons op.