Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   

Afgeschermde Instagram-accounts bekijken

Wist u dat het in sommige gevallen mogelijk is om berichten van afgeschermde Instagram-accounts te bekijken? Wij leggen u uit hoe u berichten kunt vinden en bekijken en wie bieden u daarnaast een tool om uw zoekslag te vergemakkelijken.

Direct berichten zoeken

    (Zoeken algemeen)
    (Zoeken in Twitter/Facebook)

Waarom kunt u berichten van afgeschermde accounts te bekijken?

In de mobiele applicatie van Instagram staat er bij ‘Privéaccount’ het volgende: “Als je account privé is, kunnen alleen mensen die je hebt goedgekeurd je foto’s en video’s zien. Dit heeft geen effect op je bestaande volgers.”. Dit suggereert dat als u uw account afschermt met de privémodus, uw berichten en video’s niet meer zichtbaar zullen zijn voor personen die u niet heeft goedgekeurd. Dit klopt echter niet helemaal, want het blijkt voor ons als OSINT-onderzoekers wel degelijk mogelijk om berichten van gesloten accounts op Instagram te bekijken.

Als u uw account afschermt, dan betekent dit dat uw berichten en video’s alleen zichtbaar zijn voor personen die u heeft goedgekeurd. Andere personen die op uw profiel terecht komen, zien slechts dat uw profiel is afgeschermd (zie afbeelding).

Ondanks dat uw berichten en video’s niet via uw profiel te bekijken zijn, kunnen uw berichten en video’s nog wel via andere locaties bekeken worden. Als u namelijk bijvoorbeeld een Instagram-bericht geplaatst heeft op Facebook of Twitter, dan kan via daar uw bericht niet alleen gevonden worden, maar ook bekeken. En omdat elke Instagram-post unieke eigenschappen bevat (instagram.com/p/), kunt u als OSINT-onderzoeker zoeken op deze eigenschappen in combinatie met de naam of gebruikersnaam van de persoon die u zoekt.

Afgeschermd account op Instagram

Hoe kunt u berichten van afgeschermde accounts te bekijken?

U kunt bovenstaande tool gebruiken om naar berichten van uw target te zoeken, maar u kunt deze zoekslag ook zelf via Google uitvoeren*. U gaat hiervoor als volgt te werk:

STAP 1: ga naar www.google.nl;

STAP 2: typ het volgende in: “instagram.com/p/” “naam/gebruikersnaam target” (met aanhalingstekens);

KLAAR: bekijk de resultaten.

*: Let erop dat u in uw onderzoek ten alle tijden de voor u geldende wet- en regelgeving naleeft.

Meer tips of contact?

Wilt u meer weten over hoe u onderzoek naar accounts op Instagram kunt uitvoeren? Of heeft u zelf toevoegingen aan dit artikel? Laat het ons dan vooral weten! Bekijk ook onze Instagram search tool of schrijf u in voor een van onze OSINT trainingen.