Leeromgeving   |   Onderzoek   |   Werken bij   |   OSINT vacatures   |   Contact   |   

Tweets geplaatst van een specifieke locatie zoeken

Sommige gebruikers op Twitter sturen bewust of onbewust hun exacte locatie mee wanneer zij een Tweet plaatsen. Deze geolocaties kunnen voor ons als onderzoeker heel waardevol zijn omdat deze ons informatie kunnen geven waar een gebruiker mogelijk verblijft of vaak komt.

Tweets geolocatie

Iedere gebruiker op Twitter heeft de mogelijkheid om in zijn of haar privacy-instellingen aan te geven of er locatiegegevens met berichten worden gedeeld. Indien deze functie is ingeschakeld, dan worden de exacte GPS-coördinaten mee verzonden waarmee wij de exacte locatie van de Tweet wordt prijsgegeven. En juist deze informatie is voor ons als onderzoeker heel waardevol. Wij leggen u in dit artikel uit hoe u de Tweets van een specifieke locatie in kaart kunt brengen. In een ander artikel zullen wij ingaan op hoe u de locatiegegevens van één specifieke gebruiker kunt achterhalen.

De GPS-coördinaten van een locatie bepalen

Om de GPS-coördinaten van een specifieke plaats te vinden, dient u de volgende stappen te doorlopen.

STAP 1: Ga naar maps.google.nl en voer in de zoekbalk het adres in waarvan u de Tweets in kaart wilt brengen. Wij hebben als voorbeeld de locatie ‘Amsterdam Centraal’ gebruikt. Klik hier voor een voorbeeld.

STAP 2: Klik met de rechter muisknop op het rode locatie-icoontje en klik vervolgens op ‘Wat is hier’. Klik hier voor een voorbeeld.

STAP 3: Je ziet nu onderin het scherm een locatie-omschrijving verschijnen en direct daaronder GPS-coördinaten. Klik op de GPS-coördinaten. Klik hier voor een voorbeeld.

Stap 4: Als het goed is ziet u nu de GPS-coördinaten links in uw scherm staan. Kopieer de onderste GPS-coördinaten, deze heeft u namelijk nodig om in Twitter op plaats te kunnen zoeken. Klik hier voor een voorbeeld.

De GPS-locatie in Twitter invoeren om berichten van een specifieke plaats te vinden

U heeft in de vorige stappen de GPS-coördinaten van de locatie die u wilt onderzoeken gekopieerd. Doorloop de volgende stappen om de Tweets die verzonden zijn van deze locatie in kaart te brengen.

STAP 1: Log in op uw (fake) Twitter account (ingelogd zijn is niet perse nodig).

STAP 2: Vul in de zoekbalk van Twitter de volgende code in (zonder aanhalingstekens), en vervang daarbij de lengte- (LAT) en de breedtegraad (LON) van de GPS-coördinaten met de coördinaten die je zelf gekopieerd hebt: ‘geocode:LAT,LON,0.1km‘. Let erop dat er geen spaties in de code staan, en kies bij het laatste stukje achter de komma de grootte van uw zoekgebied. Als u 0.1km invult, betekent dit dat u in een straal van 100 meter vanaf de door u ingevulde locatie de Tweets te zien krijgt. Wij hebben als voorbeeld 100 meter vanaf Amsterdam Centraal ingevuld: ‘geocode:52.379245,4.900399,0.1km‘.

KLAAR: Als u op enter klikt krijgt u de resultaten in beeld. De Tweets die u te zien krijgt zijn in ons geval geplaatst op een afstand van maximaal 100 meter vanaf Amsterdam Centraal. Klik hier voor een voorbeeld.

Extra toelichting

De Tweets die u te zien krijgt zijn van de gebruikers die voor het specifieke bericht dat u ziet hun GPS-locatiedeling aan hadden staan. Als gebruikers hun locatie in latere Tweets uit hebben staan, kan het zijn dat u dus toch bepaalde Tweets terug kunt vinden waarvan de locatie-deling op dat moment ingeschakeld stond. U zult geen Tweets te zien krijgen van gebruikers die hun locatie-deling hebben uitgeschakeld.

Er zijn bepaalde (betaalde) tools die locatiegegevens van Twitter-gebruikers (en van andere sociale media) in kaart kunnen brengen en het zoeken op basis van geo-locaties mogelijk maken. Voorbeelden hiervan zijn Echosec en Warwire.

Extra toelichting

Wilt u meer weten over hoe u veilig, diepgaand en effectief onderzoek kunt verrichten naar gebruikers op Twitter? Of heeft u zelf toevoegingen aan dit artikel? Laat het ons dan vooral weten!